Google-päivitysten katkaiseminen Huaweille hämmentää suomalaisia kännykänkäyttäjiä: "Tähän Trump varmaan pyrkikin"

Huawein jääminen Googlen sovellus- ja käyttöjärjestelmäpäivitysten ulkopuolelle tekee siitä houkuttelevan tietomurtokohteen, sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntija.

Huawei
Huawein myymälä pekingissä.
Huawein puhelimet ovat vaarassa jäädä ilman Googlen sovellus- ja käyttöjärjestelmäpäivityksiä.Fred Dufour / AFP

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota alkaa saada piirteitä, jotka heijastuvat monen suomalaisenkin elämään.

Kiinalaisen kännykkävalmistaja Huawein jääminen mahdollisesti ilman päivityksiä hämmentää kuluttajaa jokaisen matkapuhelinhyllyn äärellä. Pelkkä epäselvyys asiasta riittää vaikuttamaan ostopäätökseen.

Vantaalla elektroniikkaliikkeen pitkien kännykkähyllyjen välissä LVI-alan yrittäjä Mika Oksavirta on hankkimassa yritykseensä uusia älypuhelimia. Jo alustavat uutistiedot riittävät hänelle – Huawein mallit jäävät nyt katsomatta.

Yrittäjä Mika Oksavirta
Yrittäjä Mika Oksavirta päätti, että yritykseen ei hankita epäselvän tilanteen takia Huawein puhelimia. Ville Tapio / Yle

– Tässä ei tiedä mitä tapahtuu. En ota riskiä, että niitä ei saisi päivitettyä.

Oksavirta näkee uutisen takana myös kauppasodan merkkejä.

– En tiedä, miksi näitä edes myydään, jos niitä ei saa päivitettyä. Mutta ehkä siihen Trump juuri pyrkiikin.

Oksavirta kertoo hankkineensa vastikään Huawein kalliimman hintaluokan puhelimen. Hän kuitenkin luottaa siihen, että vanhat puhelimet eivät lakkaa toimimasta, vaikka päivitykset Googlen sovelluskaupassa jäisivätkin saamatta.

Tietomurroille houkutteleva kohde

Google on lopettanut Huawein puhelimien Android-käyttöjärjestelmien päivittämisen Yhdysvaltojen viranomaisten vaatimuksesta. Riskinä on, että Huawein puhelimet ja niihin Googlen sovelluskaupasta hankitut ohjelmat jäävät vaille päivityksiä.

Liikenne- ja viestintäviraston alaisen Kyberturvallisuuskeskuksen johtavan asiantuntijan Jussi Erosen mukaan tietoturvan murtajat panevat asian merkille oitis.

Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Jussi Eronen
Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Jussi Eronen ennakoi, että päivittämättömistä Huawein puhelimista tulee tietoturvamurtajille houkutteleva kohde. Ville Tapio / Yle

– Jos on tarjolla suuri määrä päivittämättömiä puhelimia, niin varmaan hyökkääjät siirtyvät hyödyntämään niiden haavoittuvuuksia. Riski tulee ennustettavasti kasvamaan.

Huawei on maailman kolmanneksi myydyin älypuhelin. Yhtiö on sanonut hoitavansa Android-järjestelmän päivitykset itse, mutta edes operaattorien etujärjestössä sotkun käytännön vaikutukset eivät ole ainakaan toistaiseksi kirkastuneet.

Myös suomalaisia matkapuhelinverkko- ja tietoliikenneoperaattoreita edustavassa Ficomissa Huawein tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti.

– Seuraamme ja teemme viranomaisten kanssa aktiivisesti yhteistyötä. Huaweihin liittyen on ollut monenlaista käännettä viimeisen puolen vuoden aikana, mutta luotamme siihen että viranomaisten kanssa yhteistyö pelaa, tieto kulkee ja turvallisuudesta pidetään kiinni, sanoo Ficomin toimitusjohtaja Elina Ussa.

Elina Ussa
Ficomin toimitusjohtaja Elina Ussa.Sasha Silvala / Yle

Googlen palvelut pois puhelimesta?

Kuluttajalaitteiden ohella Ficomin kannalta on merkittävää se, että Huawei on myös huomattava verkkolaitevalmistaja.

– Huawein laitteita on itse asiassa yli sadan operaattorin verkoissa ympäri maailmaa. Niin myös kaikkien kolmen kotimaisen operaattorin verkoissa. Näiden tietojen mukaan ei ole mitään syytä muuttaa käsitystä siitä, että tilanne olisi mitenkään tietoturvattomampi kuin aikaisemmin, toteaa Ussa.

Mutta voisiko Huawein ongelmallinen tilanne olla omiaan vahvistamaan suomalaisen matkapuhelimiin ja verkkolaitteisiin liittyvän liiketoiminnan asemaa maailmalla?

– Tämä on hyvä kysymys. Nähtäväksi jää, mikä markkinavaikutus tällä muutoksella tulee olemaan.

Ussa sanoo, että kuluttajan pitää varautua Googlen palveluista luopumiseen.

– Voisi arvioida, että konkreettisin muutos tavalliselle kuluttajalle on se, että Googlen sovellukset poistuvat Huawein puhelimista. Mutta kaikki on vielä aika epäselvää.

Kyberturvallisuuskeskuksen Eronen muistuttaa, että Google ja sen sovelluskauppa eivät ole ainoita sovellusten tarjoaja. Tosin esimerkiksi Gmail-sähköposti ja Youtube-palvelu ovat monen arjessa lähes elinehto.

– Onhan muitakin sovelluksia ja sovelluskauppoja käytössä. Eli silloin täytyy etsiä muita vaihtoehtoja.

Eronen korostaa, että sovelluskauppojen turvallisuus on puhelimen turvallisuuden kannalta tärkeää.

– Näissäkin valinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota tietoturvaan.

"Tottakai valitsen sen, johon saa päivityksen"

Vaihtoehto voi olla myös puhelinmerkin vaihtaminen. Sitä pohtii myös Aarno Turpeinen.

– Jos on saman hintaluokan tuotteet, joista toiseen saa päivityksen ja toiseen ei, niin totta kai valitsen sen johon päivityksen saa.

Huawein asetttaminen pannaan on kovenevassa kauppasodassa askel, josta kuluttaja voi odottaa vähintään lisäharmia.

Huawei on kertonut tänään pohtivansa Googlen toimien vaikutuksia. Kiinalaista siirtoa kauppasodan tässä vaiheessa ei ole vielä kuulunut.

Lue myös:

Suomalaisasiantuntija kommentoi Huawein ja USA:n tietoverkkokiistaa: "Syyttömiin käyttäjiin iskevä temppu on raju toimenpide"

Google keskeyttää päivityksiä Huawein puhelimiin

Analyysi: Huaweihin liittyy ristiriita, jota on vaikea sovittaa – yhtiö löi pöytään länsimaisen kortin, mutta Kiina pelaa eri säännöin