1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkonäköpaineet

Viisi eri-ikäistä naista puhuu ulkonäköpaineista: "En tahtoisi olla tämän päivän nuori sosiaalisen median vaatimuksissa"

Tapasimme viisi tamperelaisnaista, jotka pohtivat ulkonäköään. Heistä mm. hyvyys ja rentous on kauneutta.

Ulkonäköpaineet
Rauni Lindqvist-Oksa ja Marja Sinisalo Tampere-talon ravintolassa.
Rauni Lindqvist-Oksa ja Marja Sinisalo tauolla Tampere-talon teetansseissa.Matias Väänänen / Yle

Maanantai-iltapäivä Tampereella avautuu eri-ikäisille ihmisille erinäköisenä. Nuoret opiskelijat kiiruhtavat kohti kirjastoa ja samaan aikaan eläkeikäiset suuntaavat muutaman korttelin päässä iltapäivätansseihin Tampere-talolle.

Ennen valssia, humppaa ja jenkkaa on mahdollista katsoa tamperelaisen Anne Välinoron ohjaama ja käsikirjoittama parikymmenminuuttinen lyhytelokuva Karvan verran.

Elokuva keskittyy ohjaajan lähes 90-vuotiaan äidin hiuksiin, joita päähenkilö Hilkka pitää riesanaan. Ympäri Suomea palvelutaloissa ja ikäihmisille suunnatuissa tilaisuuksissa kiertäneen elokuvan jälkeen seuraa keskustelutilaisuus, jossa puhutaan hiusten lisäksi ulkonäöstä ja siihen kohdistuneesta paineista.

Keskustelua aiheesta tuntuu riittävän niin Tampere-talon luentosalissa ikäihmisillä kuin Tampereen yliopiston Linna-kirjaston liepeillä tapaamillamme nuorilla naisilla.

Iällä ei näytä olevan merkitystä, kun ihminen tahtoo nähdä peilistään kaunista.

Tukka hyvin, kaikki hyvin?

Elokuvan teemasta hiuksista puhuttaessa tamperelainen Rauni Lindqvist-Oksa toteaa naurahtaen, että hän ei kyllä lähtisi viemään edes roskia, jos hiukset olisivat pystyssä.

Myös elokuvan ohjaaja myöntää tarkistaneensa ennen esitystä hiustensa olleen mallillaan.

– Mä vedin ponnarin silleen pyöreäksi, että näyttäisin ryhdikkäämmältä ja nuoremmalta, Anne Välinoro kertoo.

Hiukset ovat Anne Välinoron mielestä monella tapaa tärkeä juttu. Ne ovat hänen mielestään ikään kuin silmien kehys ja suun tausta ja itse asiassa koko kasvojemme lavastus.

Rauni Lindqvist-Oksan mielestä ulkonäköpaineita on ollut aina
Tamperelaisen Rauni Lindqvist-Oksan mielestä ulkonäköpaineita on ollut aina.Matias Väänänen / Yle

Elokuvaa katsomassa ollut tamperelainen Marja Sinisalo pitää niin ikään hiuksia tärkeänä asiana ulkonäköön liittyen ja hän kokee, että ne kertovat myös jotain hänen persoonastaan.

Nykyään ollaan ulkonäkökeskeisempiä kuin aiemmin, vai ollaanko?

Rauni Lindqvist-Oksan mielestä maailma ei ole nykyään aiempaa ulkonäkökeskeisempi. Hän peilaa nykyisyyttä historian valossa.

– Jo muinaisessa Roomassa, Kreikassa tai vaikkapa Englannin hovissa ihmiset tahtoivat olla kauniita, eikä se ole yhtään paha asia, jos ihminen on siisti.

Marja Sinisalo sen sijaan pitää tämän päivän maailmaa aivan liian ulkonäkökeskeisenä.

– Vaikka ulkonäköä olisi korostettu jo aiemminkin, niin en tahtoisi kyllä olla tämän päivän nuori kaikessa tämän ajan sosiaalisen median vaatimuksissa, Sinisalo pohtii.

Jatkuva somessa oleminen luo hänen mukaansa varmasti ihmisille ulkonäköpaineita.

Marja Sinisalo
Marja Sinisalo ei tahtoisi olla tämän päivän nuori sosiaalisen median paineessa.Matias Väänänen / Yle

Ajatukseen yhtyy myös Rauni Lindqvist-Oksa, jota pöyristyttää erityisesti ajatus siitä, että nykyään ulkonäkö CV:n valokuvassa saattaa vaikuttaa jopa työpaikan saantiin.

– Tämä on minusta kyllä väärin, sillä eihän ihminen ole yksinomaan sitä, miltä hän näyttää. Ei silloin, kun minä olin parikymppinen, laitettu työpaikkahakemuksiin valokuvia.

Ulkonäköpaineita ei Lindqvist-Oksan mukaan luo kukaan ulkopuolinen vaan se on kirjoitettu ihmisen dna:han. Ulkonäön ohella puhutaan myös sisäisestä kauneudesta, joka hänen mukaansa näyttäytyy arvoina, jonka mukaan ihminen toimii.

Ulkonäköpaineet liittyvät aikuiseksi kasvamiseen

Yliopiston kirjaston nurkilla tapaamamme opiskelijat kyseenalaistavat väitteet nuorten naisten ulkonäköpaineista. Esimerkiksi Mirella Manninen kertoo, ettei ole meikannut aamulla opintojen pariin lähtiessään lainkaan. Hän kertoo, että hänellä ei ole juurikaan paineita meikkaamisen suhteen.

– Ennen oli toisin. Aiemmin meikkaamalla piillotteli paljon omaa väsymystään tai stressaantumistaan, mutta nykyään voi antaa näkyä oman väsymyksen ja stressin sekä ennen kaikkea oman luonteen.

Tamperelainen opiskelija Mirella Manninen
Opiskelija Mirella Mannisen mielestä hyvyys on kaunista.Matias Väänänen / Yle

Mirella Mannisen mielestä meikkaaminen on joillekin sellainen maski, jota pistetään ylle, ettei tarvitse näyttää omaa itseään ja pysyy sen avulla kasassa.

Kyseessä on Mirellan mielestä jonkin sortin puolustusmekanismi.

Reilu parikymppinen tamperelainen Lumikki Lehtilä ei myöskään löydä enää ulkonäköpaineita omalta kohdaltaan. Ne liittyivät hänen mielestään aikuisuuteen kasvamiseen.

Kritiikkiä tämän ajan kauneusihanteisiin kuitenkin löytyy.

– Tämä aika on kova. Semmoinen persoonallisuus ja oman itsensä esiintuominen on hakusessa monilla ihmisillä. Myönnän kyllä, että tätä kautta moni ihminen varmaan kokee ulkonäköpaineita, Lehtilä sanoo.

Tamperelainen opiskelija Lumikki Lehtilä
Lumikki Lehtilä tahtoo kehittää itseään ja maailmaa ympärillään.Matias Väänänen / Yle

Mirella Mannisen mielestä sisäinen kauneus on sellaista, että näkee toisissa ihmistä kauneutta.

– Osaa tuoda esiin sellaista hyvyyttä. Hyvyys on kaunista.

Lumikki Lehtilän mielestä sisäinen kauneus on kaikkein tärkeintä kauneutta. Hänen mielestään se on rauhaa itsensä kanssa ja kliseisesti myös sitä, että kohtelee toisia ihmisiä niin kuin tahtoisi heidän kohtelevan itseään.

Ihmisikoneita ja -idoleita

Ohjaaja Anne Välinoron mielestä ei voi välttyä ajatukselta siitä, että maailma tänä päivänä olisi entistä ulkonäkökeskeisempi. Meitä ympäröi mainoskuvat, jotka keskittyvät etupäässä suuriin mainoskasvoihin. Näiden kasvojen tulee olla sileät ja edustaa klassista ihmistyyppiä, jolla on suuret silmät sekä suuri näyttävä suu. Muunlaisia mainoskasvoja ei juuri Välinoron mukaan näy.

– Elokuvassani on jonkin verran ikoneja eli ortodoksisen kuvaston ihmishahmoja. Niissä miehet ovat täydellisiä kuvia hyvin kauniisti harjattuine ja palmikoituine partoineen. Samalla tavalla joka paikka on tänä päivänä täynnä tällaisia ihmisikoneja tai -idoleja, joita pitäisi pystyä tavoittamaan omassa ulkonäössään.

Toisaalta Anne Välinoro pitää aikaamme myös huomattavan moniarvoisena. Miehellä tai naisella saa olla kalju tai hänellä voi olla itse valitsemansa peruukki tai hiuslisäke. Hiukset saavat hulmuta kiharaisina pörröllään.

Lyhytelokuva Karvan verran flyer
Karvan verran -lyhytelokuvan mainosjulisteessakin pääosassa ovat hiukset.Matias Väänänen / Yle

Välinoron mukaan nykyään siis hyväksytään moninaisempi kehonkuva ja ulkonäkö kuin aiemmin, mitä hän pitää todella hyvänä juttuna.

Välinoro on nuorempana arempi ja tyytymättömämpi ulkonäköönsä.

– Kyllä silloin oli jotain hakusessa, mutta en minä nykyisellään ulkonäöllä juuri päätäni vaivaa. Jos ei nyt meikit ole kovin levinneet ja muistaa suoran ryhdin, niin niillä pärjää nykyään aika hyvin.

Hyvää ja parasta löytyy helposti

Karvan verran -elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Anne Välinoro haastoi näytöstä Tampere-talossa seurannutta yleisöä kertomaan siitä, mikä itse kussakin katsojassa on parasta.

Perisuomalaiseen tapaan itsensä kehuminen tuntui monesta osallistujasta vaikealta. Vastauksia kuitenkin saatiin.

Rauni Lindqvist-Oksan mielestä hänessä parasta on iän mukanaan tuoma itselleen anteeksiantaminen.

– Ei mulla oo enää kaikki niin hirveen tarkkaa, Lindqvist-Oksa sanoo.

Marja Sinisalo sivuttaa ulkonäön kokonaan ja toteaa itsessään parasta olevan sen, että hän on utelias oppimaan uutta.

– Tykkään räplätä kaikkia uusia laitteita, vaikka en niitä osaisi niin käyttääkään. Mää haluan kokeilla uutta, enkä elää vain siellä vanhassa, Sinisalo kertoo.

Kun Anne Välinoro haastetaan itse pohtimaan sitä, mikä hänessä on parasta, löytyy vastaus suuremmin miettimättä.

– Tämä ei nyt ole ulkonäköön liittyvä asia, mutta mä oon huumorintajuinen suhteessa itseeni. Lempeällä huumorilla koitan katsoa maailmaa sekä itseäni. Hyvä puoli on rentous.

Anne Välinoro
Anne Välinoro pisti ponnarinsa kuntoon esityksensä vuoksi.Matias Väänänen / Yle

Nuoremmalla polvella omien hyvien puolien löytäminen tapahtuu myös vaivatta.

– Ulkonäöllisesti minussa parasta ovat silmät. Mä pidän niistä. Luonteessa parasta on rauhallisuus ja kärsivällisyys, Mirella Manninen kertoo.

Kun Lumikki Lehtilä miettii, mikä hänessä itsessään on parasta, nousee tärkeimmäksi asiaksi kiinnostus maailmaa kohtaan.

– Parasta on se, että sä haluut kehittää itseäsi, pientä joukkoa ympärilläsi tai koko maailmaa.

Ulkonäköpaineista voi keskustella artikkelissa kello 22 saakka.

Lue myös:

Miten ulkonäköpaineista voi päästä eroon? Tubettaja Roni Bäck ja missi Lola Odusoga kertovat kokemuksistaan

Kenellä on timmeimmät vatsalihakset 30 päivää synnytyksestä? – Kolme äitiä avautuu valtavista ulkonäköpaineista

Kaksi naista kertoo, miksi haluaa botoxia kasvoihinsa: "Silmänympärykseni olivat väsymyksen raiskaamat" – täyteainetta saa pistää kuka vain

Lue seuraavaksi