1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-vaalit

Brittien lentävät juomat saivat McDonald'sin sulkemaan pirtelöhanat Faragen läheltä

Pirtelöitä on heitelty EU-eroa kannattavien ehdokkaiden päälle julkisissa vaalitilaisuuksissa.

EU-vaalit
EU-vastainen poliitikko Nigel Faragen päälle heitettiin pirtelöä.
EU-vastainen poliitikko Nigel Faragen päälle heitettiin pirtelöä.Andy Rain / EPA

Pikaruokaloiden pirtelöistä on tullut yllättäen osa EU-vaalikampanjointia Britanniassa. EU-eroa kannattavien oikeistoehdokkaiden kampanjatilaisuuksissa on lentänyt pirtelöitä tiheään tahtiin, ja maanantaina osansa sai myös yksi brexitin päämiehistä, Nigel Farage.

Sosiaalisessa mediassa jaetuissa kuvissa näkyy tympeäilmeinen Farage, jonka musta puku on yltä päältä pirtelössä kampanjatilaisuudessa Newcastlessa. Heitosta epäilty mies on mediatietojen mukaan kertonut, että kyseessä oli noin kuuden euron arvoinen banaanin ja suolakinuskin makuinen pirtelö, joka oli ostettu paikallisesta hampurilaisravintolasta.

– En tiennyt, että hän (Farage) oli kaupungissa. Ajattelin, että tämä on ainoa mahdollisuuteni, miehen on raportoitu sanoneen ennen kiinniottoaan.

Farage totesi Twitterissä, että jotkut EU:n kannattajat ovat "radikalisoituneet niin pahasti, että tavallisesta kampanjoinnista on tulossa mahdotonta".

Tommy Robinsonin pirtelöepisodi levisi netissä

Britanniassa EU-vaalit nähdään pitkälti brexit-vaaleina. Faragen johtama brexit-puolue on kyselyiden perusteella saamassa maassa suurimman kannatuksen. Puolue on luvannut erottaa Britannian EU:sta nopeasti ja keinolla millä hyvänsä.

EU-eron vastustajien pirtelökapinointi on osunut myös Tommy Robinsonina tunnettuun äärioikeistoaktivistiin, joka on kielletyn EDL-äärioikeistojärjestön entinen johtaja.

Aiemmin tässä kuussa Robinson kävi käsiksi nuoreen mieheen, joka heitti kiivaaksi käyneessä kampanjatilaisuudessa Robinsonin päälle pirtelöä. Video tapahtuneesta levisi netissä, ja nuori mies kertoi mediassa saaneensa tappouhkauksia.

Itsenäisyyspuolue Ukipin meppiehdokas Carl Benjamin on niin ikään saanut ainakin neljä pirtelöä päälleen.

Hanat kiinni

Pirtelövillityksen vuoksi paikallinen McDonald's keskeytti pirtelön ja jäätelön myynnin lähellä Faragen kampanjointipaikkaa viime viikolla Edinburghissa Skotlannissa. Ravintola ilmoitti asiasta oveen teipatulla lapulla ja perusteli ratkaisua poliisin pyynnöllä.

Kilpaileva Burger King -ravintolaketju mainosti Twitterissä, että jäätelöä riittää.

- Rakkaat skotit, myymme pirtelöitä koko viikonlopun. Pitäkää hauskaa, ravintola kirjoitti.

Tviitti ei kuitenkaan herättänyt pelkkää hilpeyttä tai pirtelönhimoa, sillä monet vastaajat syyttivät Burger Kingiä väkivaltaan yllyttämisestä. Tähän ravintola vastasi, ettei koskaan kannustaisi väkivaltaan tai herkullisten pirtelöiden tuhlaamiseen.

Lue seuraavaksi