1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Niki Lauda

Formulalegenda Niki Lauda on kuollut

Lauda kuoli rauhallisesti läheistensä ympäröimänä.

Niki Lauda
Niki Lauda Australian Formula 1 Grand Prix'ssä vuonna 2018.
Niki Lauda Australian Formula 1 Grand Prix'ssä vuonna 2018.Dave Acree / EPA

Itävaltalainen F1-kuljettaja Niki Lauda on kuollut 70-vuotiaana.

F1-sarjassa Lauda kilpaili vuosina 1971–1979 sekä 1982–1985. Maailmanmestaruuden hän voitti kolme kertaa vuosina 1975, 1977 sekä 1984.

Osakilpailuvoittoja Laudalle kertyi uransa aikana yhteensä 25 ja palkintopallisijoja 54.

Lauda ajoi uransa muun muassa McLarenilla sekä Ferrarilla. Vuonna 1976 Lauda paloi pahoin onnettomuudessa, ja hänelle ehdittii tehdä jo "viimeinen voitelu".

Lauda kuoli rauhallisesti perheensä läsnäollessa kotikaupungissaan Wienissä. Laudalla oli viimeisinä vuosinaan ongelmia munuaisten kanssa ja hän kävi säännöllisesti dialyysihoidossa.

Laudalle tehtiin vuonna 2018 vaativa keuhkojensiirto-operaatio, josta mies kuntoutui täysin.

Lauda toimi viimeisinä vuosinaan Mercedes-tallin asiantuntijana.

Tragedia ja "viimeinen voitelu"

Niki Laudan elämä meinasi päättyä jo vuonna 1976, kun hän joutui vakavaan onnettomuuteen. Lauda sinkoutui kostealta radalta ulos yli 200 km/h nopeudella, osui pylvääseen ja lensi ratapenkereestä takaisin radalle auton syttyessä palamaan.

Auton polttoainetankki oli lähes täynnä, koska tuolloin ajettiin vasta kilpailun toista kierrosta. Kanssakilpailijoiden Arturo Merzarion ja Guy Edwardsin avustuksella Lauda saatiin ulos palavasta autosta.

Lauda ei menettänyt onnettomuudessa tajuntaansa, mutta hänen saamansa palo- ja hengitystievammat olivat siinä määrin vakavat, että hänelle annettiin sairaalassa viimeinen voitelu. Lauda selvisi hengissä ja ajoi jälleen vain 42 vuorokautta onnettomuutensa jälkeen.

Kauden 1976 mestariksi nousi James Hunt yhden pisteen erolla Laudaan, Lauda vetäytyi kahden ajokierroksen jälkeen kaatosateessa ajetusta kauden päätöskisasta, Japanin GP:stä.

Niki Lauda ajamassa vuonna 1976.
Niki Lauda Ferrarin ratissa vuonna 1976, jolloin kohtalokas onnettomuus tapahtui.AOP

Lauda ja Hunt muodostivat kilpailuaikaan legendaarisen kilpakaksikon. Heidän taistelustaan F1-sarjassa on tehty muun muassa vuonna 2013 valmistunut Ron Howardin ohjaama elokuva, jossa Laudaa näyttelee Daniel Brühl ja Huntia Chris Hemsworth.

Lue myös:

Niki Laudaa muistellaan ympäri maailmaa: "Itävalta suree yhtä loistavimmistaan"

Laudan entiset F1-tallit huomioivat legendan kuoleman: "Pysyt ikuisesti meidän ja fanien sydämissä"

Niki Lauda oli kuolemaansa saakka yksi F1-maailman harvoista ydinhenkilöistä: "Hänen näkemykseensä luotettiin"

Tältä näytti Niki Laudan elämä varikolla ja sen ulkopuolella – formularadan kovin kilpakaksikko Lauda ja James Hunt jäivät MM-kilvassa niukimmillaan vain pisteen päähän toisistaan

Mika Häkkinen muisteli Niki Laudaa: nosti esiin formulalegendan loputonta voitontahtoa kuvaavan seikan – "Tämä oli Niki, jonka minä tunsin"

Lue seuraavaksi