1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Yhdysvallat varoittaa kiinalaisista drooneista: Voivat lähettää tietosi Kiinan viranomaisille

Kiinalaisyhtiö DJI rauhoittelee kuluttajia. Aiemmin USA on varoittanut kiinalaisen älypuhelinvalmistajan Huawein tuotteista.

Yhdysvallat
Drooni ilmassa. Taustalla nainen ja mies.
Kiinalainen DJI-yhtiö esitteli drooniaan kuluttajaelektroniikkamessuilla Berliinissä elokuussa 2018.Clemens Bilan / EPA

Kiinalaisen älypuhelinvalmistajan Huawein tuotteista varoittanut Yhdysvallat on varpaillaan myös muiden kiinalaisyritysten aiheuttamien mahdollisten turvallisuusriskien vuoksi. Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden ministeriö on nyt antanut varoituksen myös kiinalaisvalmisteisista lennokeista.

Ministeriön kyberturvallisuusviranomaisten mukaan droonit saattavat lähettää arkaluonteista tietoa valmistajilleen Kiinaan, jossa maan hallitus voi päästä tietoihin käsiksi.

CNN:n haltuunsa saamassa raportissa ei nimetä yksittäisiä valmistajia, mutta arviolta lähes 80 prosenttia Yhdysvalloissa ja Kanadassa käytetyistä lennokeista tulee DJI:ltä, jonka pääkonttori sijaitsee Kiinan Shenzhenissä.

Kiinalaisyhtiö rauhoittelee kuluttajia

Skylogic Research -yhtiön mukaan DJI valmistaa noin kolme neljäsosaa koko maailmassa käytettävistä lennokeista.

Yhdysvaltojen lainvalvontaviranomaiset hyödyntävät yhä enemmän drooneja esimerkiksi erilaisten kohteiden turvaamisessa. Viranomaiset kehottavat käyttäjiä olemaan varuillaan ostaessaan lennokkeja Kiinasta ja rajoittamaan laitteiden pääsyä tietoverkkoihin.

DJI sanoo tiedotteessa, että se tarjoaa asiakkailleen täyden kontrollin siitä, miten heidän dataansa kerätään, tallennetaan ja välitetään.

Kiinalaisvalmistajien lennokit ovat olleet aiemminkin Yhdysvaltojen huolenaiheena. Vuonna 2017 Yhdysvaltojen armeija asetti DJI:n lennokit käyttökieltoon epäiltyään, että yhtiö jakaa kriittistä infrastruktuuria ja lainvalvontaa koskevaa tietoa Kiinan hallituksen kanssa.

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat lykkää kolme kuukautta Huawein vientikieltoa

Google-päivitysten katkaiseminen Huaweille hämmentää suomalaisia kännykänkäyttäjiä: "Tähän Trump varmaan pyrkikin"

Suomalaisasiantuntija kommentoi Huawein ja USA:n tietoverkkokiistaa: "Syyttömiin käyttäjiin iskevä temppu on raju toimenpide"

Google keskeyttää päivityksiä Huawein puhelimiin

Lue seuraavaksi