1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Merimetsojen hävittäminen

Merimetso-ongelmaa halutaan lähestyä seudullisesti Vaasassa

Aloite merimetso-ongelman hoitamiseksi on tehty pari vuotta sitten.

Kuva: Andy Ödman / Yle

Vaasan kaupunki selvittää mahdollisuuksia merimetsojen kannan pienentämiseksi paikallisesti. 37 kaupunginvaltuutettua allekirjoitti pari vuotta sitten aloitteen, jossa toivottiin, että kaupunki etsisi kestävän ratkaisun merimetso-ongelmaan. Aloitteen mukaan merimetsojen häätäminen ei ole kestävä ratkaisu, sillä merimetsot siirtyvät vain saarelta toiselle.

Kaupunginhallitus otti aloitteen käsittelyyn eilen ja palautti sen takaisin valmisteluun. Hallituksen jäsen Marko Heinonen (kok.) kertoo, että hallitus haluaa vielä selvittää keinoja lähestyä merimetso-ongelmaa seudullisesti.

Teknisen toimen johtajan Markku Järvelän esitys kaupunginhallitukselle oli, ettei toimiin ryhdyttäisi ja aloite katsottaisiin tulleen käsitellyksi. Esityksen mukaan merimetsokysymyksen kestävä ratkaisu edellyttää toimenpiteitä kansallisella tasolla.

Vaasa on myös ollut edustettuna alueellisessa merimetsotyöryhmässä, joka on tehnyt ministeriölle esityksen kannanhoitosuunnitelman laatimiseksi ja lupamenettelyn keventämiseksi.

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan hylkeet ja merimetsot aiheuttavat suomalaisille ammattikalastajille aiemmin luultua merkittävästi suuremmat vahingot.

Tutkimuksen mukaan hylkeiden ja merimetsojen kalastajille aiheuttamat vahingot ovat vuosittain kahdeksan miljoonaa euroa.