Trumpille takaisku taistelussa tulotietojen julkistamisesta

Liittovaltion tuomarin mukaan Trumpin tilitoimiston on annettava demokraattien vaatimat tiedot.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa
Trump pitää vaatimuksia tulotietojensa jakamisesta poliittisesti värittyneinä.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari on asettunut demokraattien puolelle presidentti Donald Trumpin aiempia liiketoimia koskevassa kiistassa. Tuomarin mukaan Trumpin käyttämän tilitoimiston on toimitettava edustajainhuoneen valiokunnalle sen vaatimat tiedot Trumpin liiketoimista, jotka koskevat vuosia ennen tämän presidenttikautta.

Pyyntö liittyy syytöksiin, joiden mukaan Trump on usein yrittänyt johtaa lainoittajiaan harhaan liioittelemalla varallisuuttaan.

Trump on haastanut tietopyynnön oikeudessa ja vaatinut pyynnön mitätöintiä. Trumpin asianajajat ovat pitäneet tietopyyntöä poliittisesti värittyneenä.

Washingtonilaisen tuomarin Amit Mehtan mukaan oikeuden tehtävänä ei ole arvioida, ovatko valiokunnan toimet poliittisesti motivoituneita. Tuomari huomauttaa, että kongressilla on lain mukaan oikeus tutkintojen käynnistämiseen.

Trump aikoo asianajajiensa mukaan valittaa päätöksestä.

Trump sanoo joutuneensa häirinnän uhriksi

Trump on ajautunut demokraattien kanssa jatkuvasti paisuvaan kiistaan selvityksistä, joita on käynnissä eri tahoilla muun muassa Trumpin liiketoimista, mahdollisesta verovälttelystä sekä virkaanastujaiskomitean rahankäytöstä.

Myös kiistely erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-raportin tuloksista jatkuu. Maanantaina Valkoinen talo kehotti Trumpin entistä asianajajaa Don McGahnia kieltäytymään edustajainhuoneen pyynnöstä tulla kuultavaksi Venäjä-tutkintaan liittyen.

Edustajainhuoneen oikeusvaliokunta on haastanut McGahnin todistajaksi yrittäessään selvittää, syyllistyikö Trump Venäjä-tutkinnan aikana oikeuden estämiseen. Muellerin raportissa kysymys jäi auki. Sen sijaan Mueller arvioi, että Trump ei syyllistynyt juonitteluun venäläisten kanssa presidentinvaalikampanjansa aikana.

McGahn aikoo edustajansa mukaan noudattaa Valkoisen talon pyyntöä. Valiokunnan puheenjohtaja Jerrold Nadler syytti Valkoista taloa jälleen uudesta yrityksestä estää oikeutta. Nadler tähdensi, että McGahn on laillisesti velvollinen saapumaan tiistaina pidettävään kuulemiseen.

Nadler on pitänyt McGahnia avaintodistajana monissa Muellerin raportin esiin nostamissa väärinkäytösepäilyissä.

Trump on toistuvasti hyökännyt käynnissä olevia tutkintoja vastaan ja sanonut joutuneensa häirinnän uhriksi.

– Demokraatit eivät pidä Muellerin tutkinnan tuloksesta ja haluavat turhan ja tarpeettoman uuden yrityksen, sanoi Trumpin tiedottaja Sarah Sanders maanantaina.

Lisää aiheesta:

Demokraatit antoivat uuden takarajan Trumpin verotietojen luovuttamiselle – 10 päivää aikaa

Valkoisen talon kansliapäällikkö: Trumpin verotietoja ei julkaista koskaan

Lähteet: AFP, AP