1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Tutkijat varoittavat: Merenpinta voi nousta jopa yli kaksi metriä

Aiemmin on arvioitu, että ilman merkittäviä päästövähennyksiä merenpinta voisi nousta alle metrin.

Jäätiköt sulavat Grönlannissa. Kuva: Steffen & Alexandra Sailer / AOP

Merien pinnat voivat nousta ilmastonmuutoksen vuoksi paljon enemmän kuin aiemmin on tiedetty. Tähän asti on arvioitu, että merten pinta voisi kohota noin metrin kuluvan vuosisadan loppuun mennessä.

Yhdysvaltain tiedeakatemian uuden tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) merten pinta voi kuitenkin ääritapauksessa kohota jopa yli kaksi metriä, jos suuria päästöleikkauksia ei tehdä. Tämä tarkoittaisi, että satojen miljoonien ihmisten olisi muutettava pois rannikoilta ympäri maailman.

Tutkijoiden arvio perustuu Grönlannissa ja Etelämantereella tehtyihin havaintoihin.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n vuonna 2013 julkistaman arviointiraportin mukaan merenpinta nousee ilman merkittäviä päästövähennyksiä vuoteen 2100 mennessä 52–98 senttimetriä. Monet tutkijat arvostelivat jo tuolloin arviota liian varovaiseksi.

Tutkijoiden nyt tekemän mallinnuksen perusteella merien pinnat voivat nousta 51–178 senttiä, jos ilmasto lämpenee viisi astetta.

Kun tähän lisätään sulavan jäätikön ja lämpölaajentumisen vaikutus, voivat merien pinnat nousta 62–238 senttimetriä vuoteen 2100 mennessä. Todennäköisyys tälle on kuitenkin viisi prosenttia.

Mikäli ilmasto lämpenee Pariisin ilmastosopimuksessa mainitut kaksi astetta, vaikuttaa merenpinnan korkeuteen eniten Grönlannin jäätiköiden sulaminen. Mikäli lämpeneminen ylittää kaksi astetta, vaikuttaa Etelämantereen jäätiköiden sulaminen yhä voimakkaammin merien pintoihin.

Lisää aiheesta:

"Aallot tuhoavat tämän maan" – Ilmastonmuutos syöksee meren jo Waldonin kotiovelle Marshallinsaarilla, joka murenee mereen ensimmäisten joukossa

Uusi tutkimus paljastaa: Valtameriin on kertynyt paljon enemmän lämpöä kuin aiemmin on tiedetty – Maapallon lämpeneminen on selvästi luultua pidemmällä

Indonesia suunnittelee vaihtavansa pääkaupunkia – Jakarta uppoaa ja on kasvanut liian suureksi

Lue myös:

BBC News: Rise in global sea levels could have "profound consequences" (siirryt toiseen palveluun)