Ruotsidemokraattien kriisinhallintaa: Kourittu nainen esiintyy sovintovideolla ahdistelijansa kanssa

Ruotsissa on syntynyt kohu ruotsidemokraattien europarlamentaarikon tunnustettua kourineensa naisen rintoja.

Ruotsidemokraatit
Peter Lundgren Ruotsidemokraattien vaalikojulla Sergelin torilla Tukholmassa.
Europarlamentaarikko Peter Lundgren vakuuttaa olevansa edelleen hyvissä väleissä kourimansa naisen kanssa.Riika Uosukainen / Yle

Ruotsidemokraatit yrittävät purkaa eurovaaliehdokkaansa ympärille syntynyttä ahdisteluskandaalia. Puolueen kärkiehdokas, europarlamentaarikko Peter Lundgren tunnusti Expressen-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) kourineensa puolitoista vuotta sitten naista rinnoista hotellihuoneessa puoluetapahtuman yhteydessä.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson julisti maanantaina, että Lundgrenilla on tästä huolimatta edelleen puolueen luottamus ja hän pysyy eurovaaliehdokkaana.

– Saamieni tietojen perusteella en näe yhtään mitään estettä hänen jatkolleen europarlamentaarikkona, Åkesson totesi maanantaina (siirryt toiseen palveluun).

Osana kriisinhallintaa puolue marssitti ahdistelun tunnustaneen Lundgrenin ja ahdistelluksi joutuneen naisen videokameran eteen, kertoo Aftonbladet-lehti (siirryt toiseen palveluun). Puolue julkaisi videon tiistain vastaisena yönä Youtube-sivustollaan (siirryt toiseen palveluun).

– Olin ääliö ja tunsin suurta katumusta. Otin sinuun muutama päivä myöhemmin yhteyttä ja pyysin anteeksi, Lundgren sanoo videolla vieressään istuvalle naiselle.

– Se oli hankalaa aikaa ja hankala tilanne. Meillä oli niin hauskaa. Meillä huoneessa olleilla oli todella hauskaa. Oli onnetonta, että siitä tuli niin typerää kuin siitä tuli. Mutta me olemme käsitelleet asian, puhuneet siitä ja olleet tekemisissä, nainen vastaa videolla Lundgrenille.

"En ole edes harkinnut rikosilmoitusta"

Lundgren painottaa olleensa naisen kanssa tekemisissä kourimisen jälkeenkin. Hän sanoo molempien puolisoidenkin olleen mukana heidän yhteisellä lomamatkallaan.

– Minä en ole edes harkinnut rikosilmoituksen tekemistä. Minun mielestäni tämä on loppuunkäsitelty, eikä kyseessä ole poliisiasia. Minä olen se, joka päättää, ei media tai kukaan muu, sanoo nainen.

Kristina Winberg
Kristina WinbergAOP

Tapaus nousi julkisuuteen, kun Expressen-lehti alkoi selvittää ahdistelutapausta saatuaan haltuunsa kännykällä tehtyjä tallenteita, joilla ahdisteltu nainen puhuu tapahtuneesta ruotsidemokraattien europarlamentaarikon Kristina Winbergin kanssa. Winberg sanoo olleensa paikalla hotellihuoneessa ahdistelun tapahtuessa ja nauhoittaneensa keskustelun siltä varalta, että asia johtaisi rikostutkintaan.

Winberg vakuuttaa, ettei antanut tallenteita Expressenille, vaan ne katosivat, kun hänen matkapuhelimensa varastettiin viime vuonna.

Ruotsidemokraateille Winbergin toiminta oli kuitenkin liikaa, ja hänet poistettiin sunnuntaina puolueen eurovaaliehdokkaiden joukosta. Puolue perusteli päätöstään tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) muun muassa sillä, että Winberg on toiminut salakähmäisesti vahingoittaakseen puolueen julkikuvaa ja juonitellut yhdessä median kanssa mustatakseen puoluetoverinsa maineen.

Lisää aiheesta:

Ruotsidemokraateissa kuohuu eurovaalien aattona – taustalla julkisuuteen vuodettu nauhoite seksuaalisesta ahdistelusta