Itävallan korruptioskandaalin ajoitus haiskahtaa vaalivaikuttamiselta – nämä viisi seikkaa sinun kannattaa tietää asiasta

Salaa kuvattu video sekoitti Itävallan politiikan. Skandaali voi vaikuttaa kansallismielisten puolueiden menestykseen eurovaaleissa.

Itävallan politiikka
Videokaappaus
Kuvakaappaus videolta, jossa Heinz-Christian Strache keskustelee venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyvän naisen kanssa.Reuters-TV

1. Mistä Itävallan korruptioskandaalissa on kyse?

Kohun ytimessä on kaksi vuotta sitten Espanjassa Ibizan saarella kuvattu video.

Videolla Vapauspuolue FPÖ:n johtaja Heinz-Christian Strache ja puolueen parlamentaarisen ryhmän puheenjohtaja Johann Gudenus keskustelevat naisen kanssa, joka väittää olevansa venäläisen oligarkin Igor Makarovin sukulainen.

Strache ja Gudenus lupaavat naiselle rahakkaita rakennusprojekteja, jos tämä ostaa itävaltalaisen Kronen Zeitung -sanomalehden ja tukee sen avulla Vapauspuoluetta. Osapuolet keskustelevat myös puolueen salaisesta rahoittamisesta.

Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache .Helmut Fohringer / AFP

Igor Makarov sanoi Forbes-lehden venäjänkieliselle versiolle, että videolla esiintyvä nainen ei ole hänen sukulaisensa eikä hän tunne naista.

Naisen henkilöllisyys ei ole toistaiseksi julkisesti tiedossa. Sitäkään ei tiedetä, kuka videon on kuvannut ja tuottanut.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina, että Venäjällä ei ole mitään tekemistä skandaalin kanssa.

Videon julkaisseiden Der Spiegelin ja Süddeutche Zeitungin mukaan viinanhuuruinen tapaaminen oli todennäköisesti ansa, johon Strache ja Gudenus lankesivat. Lehdet eivät ole paljastaneet, miten ne saivat videon haltuunsa.

Videon julkaisu ajoitettiin aivan europarlamenttivaalien alle, joten operaatiossa lienee kyse harkitusta vaalivaikuttamisesta.

2. Millaisia seurauksia skandaalilla on ollut tähän mennessä?

Heinz-Christian Strache erosi lauantaina FPÖ:n puheenjohtajan ja varaliittokanslerin tehtävistään.

Tapaamisen oligarkin sukulaisena esiintyneen naisen kanssa järjestänyt Johann Gudenus jätti tehtävänsä skandaalin paljastuttua. Gudenus on myös eroamassa puolueesta.

Itävallan liittokansleri, konservatiivien Sebastian Kurz on luvannut, että tapaus tutkitaan perinpohjin. Hän päätti maanantaina erottaa Vapauspuoluetta edustavan sisäministeri Herbert Kicklin.

Herbert Kickl
Herbert Kickl.Christian Bruna / EPA

Kurzin mukaan videon kuvausaikaan Kickl oli FPÖ:n pääsihteeri ja siten vastuussa puolueen talousasioista. Itävallan presidentin pitää vielä hyväksyä Kicklin erottaminen.

FPÖ vastasi vetämällä kaikki ministerinsä pois hallituksesta. Kurzin mukaan eronneet ministerit korvataan virkamiehillä ja asiantuntijoilla.

Uutistoimisto AP:n mukaan FPÖ:n poistuminen Itävallan hallituksesta eurovaalien kampanjoinnin viime metreillä on takaisku Euroopan kansallismielisille ja oikeistopopulistisille puolueille.

Skandaali saattaa hankaloittaa Italian sisäministerin Matteo Salvinin ajaman uuden kansallismielisten puolueiden liittouman muodostamista europarlamenttiin. Uutistoimisto AFP:n mukaan FPÖ:lla olisi merkittävä rooli kaavaillussa liittoumassa.

3. Kaatuuko hallitus?

Konservatiivipuolue ÖVP ja Vapauspuolue FPÖ muodostivat hallituksen vuoden 2017 loppupuolella.

Itävallassa todennäköisesti järjestetään skandaalin seurauksena ennenaikaiset vaalit syyskuussa. Kurzin hallituksen voi olla hankala jatkaa vaaleihin saakka. Oppositiossa suunnittellaan epäluottamusäänestyksen järjestämistä hallituksen toiminnasta.

Herbert Kickl sanoi Österreich-lehdelle, että FPÖ tukee epäluottamusesitystä, jos äänestys järjestetään.

Ensimmäisen skandaalin puhkeamisen jälkeen tehdyn mielipidemittauksen mukaan Kurzin puolueen kannatus kasvoi neljä prosenttiyksikköä ja FPÖ:n laski viisi prosenttiyksikköä.

Sebastian Kurz
Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.Christian Bruna / EPA

4. Miten FPÖ on ryvettynyt aiemmin julkisuudessa?

FPÖ:hön liittyvät useat pienemmät skandaalit ovat varjostaneet Itävallan hallituksen työskentelyä.

Keväällä 2018 sisäministeri Herbert Kickl määräsi ratsioita Itävallan kotimaan tiedustelupalvelun BVT:n tiloihin ja työntekijöiden koteihin. Ratsioissa takavarikoitiin runsaasti asiakirjoja.

Itävallan liittolaiset pelkäsivät, että tietoja vuodettaisiin Venäjälle. Esimerkiksi Suomen suojelupoliisi ei luottanut Itävallan tiedustelupalveluun.

Viime kesänä Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui Itävallan ulkoministerin Karin Kneisslin häihin, mikä sai osakseen arvostelua. Kneissl ei kuulunut mihinkään puolueeseen, mutta FPÖ valitsi hänet ministeriksi.

FPÖ:llä on yhteistyösopimus Putinia lähellä olevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa.

Braunau am Innin apulaispormestarina toiminut FPÖ:tä edustanut Christian Schilcher aiheutti huhtikuussa kohun rasistisella rottarunolla. Hän erosi kohun jälkeen apulaispormestarin tehtävästä ja puolueesta.

Helmikuussa 2018 FPÖ:n poliitikko Udo Landbauer jätti poliittiset tehtävät, kun hänen opiskelijaveljeskuntansa laulukirjasta nousi kohu. Lauluissa ihannoitiin natsi-Saksan joukkoja ja niiden tekemiä julmuuksia.

5. Onko Euroopan muilla oikeistopopulistipuolueilla on ollut vastaavanlaisia skandaaleja?

Italiassa Lega-puolueella on sopimus Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa. Venäjän epäillään tarjonneen vaalirahoitusta Legalle, mutta asiasta ei ole vahvoja todisteita.

Ranskassa populistijohtaja Marine Le Pen sai lainaa venäläispankilta, kun hänen puolueensa kärsi rahapulasta vuonna 2014. Le Pen on tukenut Krimin niemimaan valtausta. Lainakuvion paljastanut Mediapart-sivusto arvioi, että Le Penin laina saattoi olla Venäjän kiitollisuuden osoitus tuesta.

Der Spiegelin ja BBC:n mukaan myös Saksassa näyttää olevan Putinin yhteistyökumppani oikeistopopulistien joukossa.

Medioiden saamien venäläisten dokumenttien mukaan Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n kansanedustaja Markus Frohnmeier tekisi yhteistyötä Venäjän kanssa. Frohnmeier on kiistänyt väitteet.

Keskustelu aiheesta on auki kello 18 saakka.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT, Yle Uutiset