1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ebola

Ebola-epidemia vain kiihtyy Kongossa – uhreja haudataan nyt kovien turvatoimien saattamana

Kongossa 1 200 uhria vaatinut epidemia on nyt jo historian toiseksi vakavin.

Viranomaiset hautaavat ebolaan kuolleen pikkulapsen pohjois-Kivun maakunnassa 5. toukokuuta. Kuva: Hugh Kinsella Cunningham / EPA

Itäisessä Kongossa Denise Kahambu on saapunut serkkunsa, Marie-Rosen, hautajaisiin. Perinteiden vastaisesti hän ei pääse kuitenkaan Butembon hautausmaalla jättämään viimeisiä jäähyväisiä 50-vuotiaana kuolleelle serkulleen avoimen arkun ääreen.

– Sanovat, että hän menehtyi ebolaan, Denise Kahambu sanoo skeptisesti.

Kongossa on otettu käyttöön tiukat turvatoimet tarttuvaan verenvuototautiin kuolleiden hautajaismenoissa. Hautajaiset on suunniteltu niin, että tartuntavaara olisi minimaalinen.

Hautauksen suorittavat turvavaatteisiin pukeutuneet työntekijät, suku ja ystävät pidetään kaukana. Samalla särkyy perinne, jonka mukaan vainaja saatellaan häntä avoimen arkun äärellä katsoen tai koskettaen.

– Olemme tyrmistyneitä, että hänet haudataan näin, Denise Kahambu sanoo.

Toiseksi vakavin epidemia

Meneillään oleva epidemia alkoi viime elokuussa. Se on vaatinut yli 1 200 kuolonuhria, joista 200 on menehtynyt tautiin toukokuussa. Epidemia siis edelleen kasvaa.

– Jos emme puhalla yhteen hiileen epidemian nitistämiseksi, kasvaa riski sen leviämisestä laajemmalle entistä aggressiivisemmin, sanoi maanantaina Maailman terveysjärjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus järjestön vuosikokouksen avajaisissa.

Kongon terveysministeriö päivittää ebolatilanteen seurantaa twitterissä. Epäiltyjä tautitapauksia on liki 250.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Ghebreyesus kuvasi epidemiaa yhdeksi vaikeimmista tautihätätiloista, joita terveysjärjestö on koskaan kohdannut. Vuosina 2014–2016 tuhoisin tiedossa oleva ebolaepidemia surmasi 11 300 ihmistä Länsi-Afrikassa. Siksi erityisjärjestelyt hautajaisissa ovat välttämättömiä.

Hautajaiset ovat kulttuurišokki

Butembossa Marie-Rosen hautajaiset seuraavat käyttöönotettua kaavaa. Lava-auto tuo arkun haudan äärelle, saattoväki pysyy etäällä.

Tilannetta valvoo puolitusinaa poliisia, jotka saattavat autoa ja pysyvät haudalla koko seremonian ajan. Punaisen ristin työntekijät hautaavat arkun. Näissä hautajaisissa kaikki tapahtuu hiljaisuuden vallitessa ilman uskonnollisia seremonioita.

Omaiset tuovat suljetulle arkulle ristin, kunhan vetävät käsiinsä ensin suojakäsineet.

– Perinne vaatisi, että vainaja tuotaisiin ennen hautaamista kotiin ruumiinvalvojaisiin. Ennen hautausmaalle menoa arkku avattaisiin, jotta vainajaa voitaisiin katsoa tai koskettaa, kertoo paikallinen opas Seros Muyisa Kamathe.

Turvatoimet kiristävät alueella ilmapiiriä.

Pelkoon ja suruun sekottuu myös poliittista epäluuloa. Paikalliset sissiryhmät ovat hyökkäilleet ebolakeskuksia vastaan. Myös Butambossa hoitohenkilöstö tarvitsee joissakin naapurustoissa aseellisia turvamiehiä suojakseen mennessään tapaamaan ebolaan sairastuneita.