Mikkelissä kaupunginhallituksen puheenjohtajiston luottamus halutaan punnita – syynä Markku Aholaisen kärjekkäät kommentit yrittäjien iltatilaisuudessa

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen on pyytänyt anteeksi puheitaan, mutta kuvaili valtuuston kokouksessa osaa väitteistä absurdeiksi.

kaupunginhallitukset
Mikkelin kaupungintalon ovi
Petri Vironen / Yle

Mikkelin kaupunginvaltuustossa jätettiin maanantaina aloite, jolla halutaan punnita kaupunginhallituksen puheenjohtajiston luottamus.

Aloitteen taustalla on Mikkelin Kaupunkilehdessä julkaistu juttu (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen (sd.) olisi viime viikolla Suomen Yrittäjien tilaisuudessa Lappeenrannassa hyökännyt sanallisesti yrittäjiä ja yrittäjyyttä vastaan.

Aholainen myönsi maanantaina valtuustokokouksessa puheenvuorojensa olleen kärjekkäitä ja pyysi anteeksi puheitaan. Aholaisen mukaan hän oli pitänyt yrittäjien tapahtumassa tunteikkaan puheenvuoron, jossa oli omien sanojensa mukaan tuonut esiin muun muassa näkemyksensä Mikkelin ongelmallisesta poliittisesta ilmapiiristä.

Osaa kaupunkilehdessä esitetyistä väitteistä hän kuitenkin kuvaili absurdeiksi.

– Lehtijutussa oleva väite, että pidän yrittäjyyttä ja yrittäjiä yhteiskunnan syöpänä on ihan suoraan sanoen absurdi, Aholainen sanoi valtuuston kokouksessa pitämässään puheenvuorossa.

Aloitteella 30 allekirjoittajaa

Aloitteen kaupunginhallituksen puheenjohtajiston luottamuksen arvioinnista allekirjoitti 30 kaupunginvaltuuston 51 jäsenestä. Allekirjoittajia on kaikista valtuustoryhmistä SDP:tä lukuun ottamatta. Kokoomuksen kaikki valtuutetut allekirjoittivat aloitteen.

Aloitteen jätti keskustan Pekka Pöyry. Pöyryn mukaan aloitteen syynä ovat pääsääntöisesti Markku Aholaisen käyttäytyminen ja kommentointi yrittäjien tilaisuudessa Lappeenrannassa.

– Ryhmät olivat sitä mieltä, että täytyy selvittää mistä oli kysymys. Sitten katsotaan, mihin jatkotoimiin se johtaa, jos johtaa, Pöyry sanoo.

Kaupunginhallitus käsittelee valtuustoaloitteen seuraavassa kokouksessaan. Hallitus arvioi, esittääkö se kaupunginvaltuustolle tilapäisen valiokunnan perustamista hallituksen puheenjohtajiston luottamuksen arvioimiseksi.

Puheenjohtajistot säilyvät

Ennen aloitteen jättämistä kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen kokoonpanosta sekä kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajistoista.

Molempien puheenjohtajuudet säilyvät kaksi seuraavaa vuotta samoilla nimillä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana jatkaa keskustan Seija Kuikka, ensimmäisenä varapuheenjohtajana kokoomuksen Oskari Valtola ja toisena varapuheenjohtajana SDP:n Satu Taavitsainen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana jatkaa SDP:n Markku Aholainen.Ensimmäinen varapuheenjohtaja on keskustan Kirsi Olkkonen ja toinen varapuheenjohtaja kokoomuksen Armi Salo-Oksa.