Maailman toiseksi pisin mies Brahim Takioullah tietää, millaista on olla erilainen – nyt hän kiertää Kainuun kouluissa kertomassa kokemuksistaan

246-senttinen Takioullah kertoi koululaisille, miltä ihmisten tuijotus tuntuu. Katso videolta, millainen miehen ja oppilaiden kohtaaminen oli.

ennakkoluulot
Maailman toiseksi pisin mies  Brahim Takioullah .

Kun lähes kaksi ja puoli metriä pitkä Brahim Takioullah nousee ylös tuolistaan Paltamon Korpitien ala-asteen oppilaiden edessä, on lasten hämmennys käsinkosketeltavaa. On myös erikoista haastatella ihmistä käsi niin ylhäällä kuin mahdollista, eikä mikrofoni siltikään yllä lähellekään toisen leukaa.

Pariisissa asuva marokkolainen Takioullah vierailee Kainuussa yhteensä viiden päivän ajan. Hän muun muassa kiertää kouluilla puhumassa pituudestaan ja sen myötä tulleista mahdollisuuksista.

– Olen päässyt kiertämään maailmaa, tapaamaan ihmisiä, sekä näyttelemään useissa elokuvissa.

Maailman toiseksi pisin mies Brahim Takioullah
180-senttinen toimittaja tunsi itsensä lyhyeksi Brahim Takioullah rinnalla. Timo Sihvonen / Yle

Paltamon Korpitien peruskoulun ja lukion oppilaat kysyivät Takioullahilta ennakkoluulottomasti pituuden eduista ja haitoista. Takioullah vastasi oppilaan kysymykseen, häiritseekö muiden ihmisten tuijotus ja kuvien ottaminen.

– Se ei haittaa minua. Kaikki ihmiset eivät tietenkään ole aina mukavia, mutta se on luonnollista. On kuitenkin aika siistiä olla maailman toiseksi pisin yli kuuden miljardin ihmisen joukosta.

Eniten Takioullahia harmittaa se, että hänen on vaikea saada ajokorttia.

– Ranskassa se on todella vaikea järjestää, lisäksi minun täytyisi teettää itselleni sopiva auto. Kuitenkin joillakin pitkillä ystävilläni on omat autot Yhdysvalloissa

Brahim Takioullah selfie
Harvalla ikätoverilla on yhtä korkealta otettua selfietä kuin Korpitien koulun oppilailla.

Tällä hetkellä maailman pisimmän miehen titteliä pitää hallussaan turkkilainen Sultan Kösen. Hänellä on mittaa 251 senttimetriä, eli viisi senttimetriä Takioullahia enemmän.

Lääkäri pysäytti nuoren miehen pituuskasvun

Vaikka äärimmäiseen pituuteen liittyy usein terveysriskejä, Takioullah on välttynyt pahimmilta oireilta. Hän kuitenkin joutui kieltäytymään paltamolaisten lasten ehdottamasta jalkapallopelistä, sillä hän oli satuttanut polvensa hiljattain.

– Pituuskasvuni lopetettiin 25-vuotiaana lääkärissä, eikä minulle ole tullut suurempia terveysongelmia. Selkäni ei kuitenkaan kestänyt koripallon pelaamista, Takioullah kertoo.

 Brahim Takioullah seisoo lasten keskellä.
Takioullah ei löydä tarpeeksi suuria t-paitoja Ranskasta, joten hän ostaa monet vaatteensa Yhdysvalloista. Timo Sihvonen / Yle

Paltamon kunnalla on pitkä historia pitkistä miehistä. Yksi Suomen pisimmistä miehistä, Daniel Cajanus lähti Kainuusta maailmalle 1700-luvun alussa, ja nyt noin kolmensadan vuoden jälkeen lähes samanmittainen Brahim Takioullah seuraa Cajanuksen jalanjälkiä.

Takioullahin vierailu liittyy Kajaanissa kesällä toteutettavaan kansainväliseen oopperahankkeeseen, Cajanus Jättiläisoopperaan. Takioullah tutustuu vierailunsa aikana Daniel Cajanuksen entiseen kotikuntaan.

Kuinka pitkä olet? Miten sinun pituutesi vaikuttaa elämääsi? Jutun keskusteluosio on auki kello 22.00 saakka.
Korjattu 22.5.2019 klo 14:46: Turkkilainen Sultan Kösen on viisi senttimetriä pidempi kuin Brahim Takioullah, ei neljä, niin kuin jutussa aiemmin luki.