Maanviljelijöitä ärsyttää jokakeväinen keskustelu lannanlevityksestä: "Tämä on arvokasta tavaraa"

EU:n komissio haluaa, että Suomi vähentää maatalouden aiheuttamia levä- ja ravinneongelmia vesistöissä.

maanviljelijät
Kuopiolainen maanviljelijä Simo Räty.
Simo Rädyn omistaman tilan pelloille on levitetty karjanlantaa jo runsaan sadan vuoden ajan.Antti Karhunen / Yle

Kuopiolaisen Simo Rädyn peltoja on lannoitettu jo yli sadan vuoden ajan, mutta nyt se tehdään nykyaikaisella kuivalannan tarkkuuslevittimellä. Rädyn mukaan laite on sen verran kallis, ettei kaikilla ole varaa investoida siihen.

– Sillä pystyy levittämään lantaa todella tarkkaan nurmille.

Rädyn lannanlevitys Kuopion Hiltulanlahdessa alkaa olla jo lopuillaan, mutta jokakeväinen keskustelu lannanlevityksestä on vasta alkamassa.

Pellolla möyrivän traktorin ääni kuuluu kauas, ja sitäkin enemmän monia ärsyttää lannanlevitykseen liittyvä haju.

Tänä keväänä lisäpontta keskusteluun tuo EU:n komissio, joka on patistanut Suomea vähentämään maatalouden ravinnepäästöjä vesistöihin. Kärkevimpien kommenttien mukaan Suomessa oltaisiin asiassa jopa kehitysmaatasolla.

Simo Räty tunnustaa, että häntä ärsyttää.

– Uusia menetelmiä otetaan jatkuvasti käyttöön, ja vastaavasti luovutaan vanhoista heikoista menetelmistä. Tämä on jatkuvaa juoksua, hän puuskahtaa.

Kuivalannan tarkkuuslevitin pellolla Kuopion Hiltulanlahdessa.
Lantaa levittävä traktori on jokakeväinen näky. Kuvan traktorin perässä oleva laite on kuivalannan tarkkuuslevitin. Antti Karhunen / Yle

"Keskustelussa pidettävä faktat mukana"

Järvivedet ovat Pohjois-Savossa (siirryt toiseen palveluun) ja Pohjois-Karjalassa (siirryt toiseen palveluun) alueiden ELY-keskusten mukaan pääosin joko hyvässä tai jopa erinomaisessa kunnossa. Järvien ja jokien tilaa heikentää kuitenkin rehevöittävä ravinnekuormitus, jota on laajalla alueella esimerkiksi Ylä-Savossa.

Simo Räty tähdentää, että maanviljelijät eivät levitä ravinteita veteen tahallaan. Lanta sisältää nitraattia, fosforia, typpeä ja kaliumia, jotka hänen mukaansa ovat kullanarvoista ainetta.

– Jos se ei mene kasvien käyttöön, niin se menee hukkaan. Tämä on arvokasta tavaraa, mitä minä levitän.

Viljelijöiden etujärjestön mielestä keskustelu lannanlevityksestä ei ole pahasta, sillä asioissa on aina parannettavaa. Keskustelussa on kuitenkin pidettävä faktat mukana, muistuttaa MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

– Ketään ei pidä syyllistää, hän painottaa.

MTK toivoo hajautettua kotieläintuotantoa

Jari Kauhasen mielestä maatalous tuottaa vähemmän päästöjä silloin, kun kotieläintuotantoa ei keskitetä yksille ja samoille alueille.

– Otetaan käyttöön paras mahdollinen tekniikka ja tutkimus, ja pidetään tuotanto hajautettuna. Se on hyvä myös ympäristölle.

Järven rannassa peltojaan viljelevä Simo Räty vakuuttaa, että puhtaat vedet ovat tärkeä asia myös viljelijöille.

– En pystyisi elämään täällä, jos vesistö olisi likainen, hän toteaa.