Antti Rinne: "Rahoitus ja verotus lähes selvillä" – hallitusneuvottelut venyvät ensi viikkoon, Rinne hiiltyi toimittajan kysymykseen

Hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne sanoo, että hänelle ei ole kantautunut kritiikkiä neuvottelutyöskentelystä.

hallitusneuvottelut
Antti Rinne
Hallitusneuvottelija Antti Rinne (sd.) Säätytalolla. Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan, miten Rinne kommentoi keskiviikkoiltana neuvotteluja.

Hallitusneuvottelija Antti Rinne (sd.) kertoi keskiviikkoaamuna, että ilmastoa, taloutta ja verotusta koskevat keskustelut ovat eniten kesken. Illalla Ylelle kerrottiin, ettei verotusta pohtivassa työryhmässä saataisi valmista illan takarajaan mennessä.

– Asioita on ollut paljon ratkaistavana, ja vielä on ratkaistava joitain, Rinne kertoi ennen päivän neuvotteluja.

Iltapäivällä Rinne totesi, että paljon on jo saatu valmiiksi. Kysymystä rahoitusraamin ja verotuksen etenemisestä seurasi ensin hiljaisuus, jonka jälkeen Rinne totesi niiden olevan lähes selvillä.

– Puheenjohtajien pöytä ratkaisee viime kädessä kaikki vaikeimmat asiat.

Rinteen mukaan alaryhmien työ alkaa olla valmista.

– Nyt koittaa vaikein vaihe, eli kaiken sovittaminen yhteen.

  • Yle seurasi neuvottelujen etenemistä tänään Säätytalolla. Jutun pääkuvaa klikkaamalla pääset katsomaan Antti Rinteen tuoreimmat kommentit neuvotteluista.

Kysymys työryhmien takarajasta sai Rinteen hermostumaan

Ylen tietojen mukaan tänään illalla kello 22 on yksi takaraja, jolloin vielä kesken olevien työryhmien tulee antaa täsmälliset keinot tavoitteisiin pääsemisestä sekä niiden talousvaikutuksista.

Esimerkiksi sosiaalipolitiikkaa käsittelevä työryhmä on sanonut istuvansa iltakymmeneen asti.

Illalla kuitenkin Ylelle kerrottiin, että veropolitiikka-alaryhmän esitys ei olisi vielä valmistumassa. Työelämää ja työmarkkinoita käsittelevä ryhmä sen sijaan jatkoi kokoustaan vielä illalla sisäministeriön tiloissa.

Neuvottelupöydistä on kantautunut kriittistäkin kommentointia keskustelujen sujuvuudesta. Tästä pääset lukemaan aiheesta.

Erityisesti epätietoisuus talouspuitteista tekee työstä hankalaa. Rinne ilmoitti medialle, ettei ole kuullut eripuraisuudesta.

Vaikka Rinne vakuutti neuvotteluilmapiirin vain parantuneen viime viikosta, hän hiiltyi Ylen toimittajalle Tulikukka de Fresnesille, kun tämä kysyi, miten neuvotteluissa aiotaan käsitellä työryhmien töitä, joille asetettu määräaika umpeutuu tänä iltana kello 22.

Rinne ei vastannut kysymykseen, vaan tivasi kolmeen kertaan vastausta siihen, mistä tieto määräajasta oli peräisin.

Uusia, pysyviä menoja 1 mrd euroa, toiveet 4–6 miljardia euroa

Ylen tiedon mukaan hallitusneuvottelujen talousosassa on menokaton osalta keskiviikkona pysytty aiemmassa arviossa. Uusia, pysyviä menoja saisi olla siis enintään yhden miljardin euron verran.

Erilaisia toiveita uusiksi menoiksi on hallitusneuvottelujen työryhmistä kertynyt yhden lähteen arvion mukaan 4–6 miljardin euron verran. Karsimista työryhmien hyvissä aikeissa siis riittää.

Miljardin euron pysyvät uudet valtion menot olisi tarkoitus rahoittaa työllisyyden paranemisen ja veromuutosten avulla. Työllisyysasteen pitäisi nousta 75 prosenttiin vaalikauden loppuun, vuoteen 2023 mennessä.

Hallituksen pitäisi siis saada verotuksen kohteeksi uusia tuloja tai korottaa joitain aiempia veroa. Työllisyyden paranemisen säästöjen ja veromuutosten pitäisi tuottaa miljardin euron verran rahaa uusiin menoihin.

Keskustelut nykyisten menojen uudelleen kohdistuksesta ovat auki. Valtion menojen uudelleen kohdennus on leikkaus siellä, mistä rahoja otetaan jonnekin toisaalle käytettäväksi. Siksi merkittävien uudelleen kohdennettavien rahojen löytäminen valtion tulo- ja menoarviosta on hankalaa.

Uudelleen kohdennettavia menoja ei ole neuvotteluissa laskettu menokattoon eli yhteen miljardiin euroon uusista, pysyvistä valtion menoista.

Neuvottelut venyvät ensi viikkoon, puoluejohtajilla eurovaalikiireitä

Hallitusneuvottelujen lisäksi eurovaalitentit pitävät puoluejohtajat kiireisinä. Rinne totesi jo tiistaina, että puheenjohtajien eurovaaliaikataulujen vuoksi ei ole varmaa, valmistuuko hallitusohjelma suunnitelmien mukaisesti perjantaina.

Tänään Rinne vahvisti, että hallitusneuvottelut venyvät tulevaan viikkoon. Uutta takarajaa neuvottelujen päättymiselle hän ei anna.

– Eiköhän tämä tule valmiiksi.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ei ole keskiviikkona näyttäytynyt median edessä.

Antti Rinne
Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd.) saapumassa Säätytaloon tänään aamulla. Myöhemmin Rinne vahvisti, että hallitusneuvotteluihin tarvitaan lisäaikaa.

Menoja ei leikata, yritystukia muutetaan

Rinteen mukaan talouspolitiikan peruslinjoista on saatu neuvotteluissa yksimielisyys.

Uuden hallituksen ei ole tarkoitus leikata valtion menoja, vaan lisätä sekä investointien että pysyvien menojen rahoitusta muilla keinoin, eli verotusta lisäämällä tai lisävelkaa ottamalla.

Talouden yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä.

Ennen keskiviikon neuvottelujen käynnistymistä Rinne totesi, että yritystukiin on tulossa muutoksia.

Hallitusneuvotteluissa ovat mukana SDP, keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP.

Maanantaina neuvottelut keskeytyivät hetkeksi, sillä vasemmistoliitto ei suostunut investointien rahoittamiseen valtion omaisuutta myymällä. Keskusta puolestaan vastusti lisävelan ottamista.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi viime viikolla, että hallituksen kasaaminen viiden puolueen kesken on hankalaa.

Eilen tiistaina hän sanoi monien isojen asioiden olevan vielä keskeneräisiä.

Lue lisää:

Tyly arvio hallitusneuvottelujen sisäpiiristä: Johtajuus puuttuu, menot kattavista tuloista ei vielä tietoakaan

Rinteen mukaan seuraava hallitus ei leikkaa, vaan lisää tuntuvasti menoja – HS: Uusi hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla

Analyysi: Hallitusneuvotteluissa tapahtui iso ihme – Antti Rinne löysi aarrearkun