Villien yrttien kesyttäjä Aino Posti neuvoo niksit Marttojen keittiössä

"Horta" on kreikasta suomen kieleen omaksuttu yleisnimitys villivihanneksille. Hortoilulla on Kreikassa pitkät perinteet.

Villiyrttien paras keruuaika on keväällä, mutta satoa saadaan aina juhannukseen saakka.

Hortan suosio on noussut huimasti viime vuosina.

Uudenmaan Marttojen kaikki kevään villiyrttien kokkauskurssit ovat loppuunmyytyjä.

Suosituimpia ruokia ovat smoothiet ja salaatit.

Ensisijaisen tärkeää on tunnistaa varmuudella keräämänsä kasvit.

Rikkaruohoista helpoimpia ovat nokkonen, vuohenputki, voikukka, poimulehti ja maitohorsma.

Kasvien lehtivihreä, eli klorofylli, ja ihmisen veri ovat samankaltaiset solutasolla.

Kursseillamme käy pääosin aikuisia naisia, usein myös jokunen mies.

Pula-aikana suomalaiset jatkoivat lehtivihreäjauholla leipätaikinaa.

Nokkosessa on pinaattiin verrattuna moninkertaisesti ravintoaineita.

Kuivaaminen ja pakastaminen ovat hyviä keinoja varastoida hortaa talven varalle.

Villiyrteillä on vain positiivisia vaikutuksia: ne ovat terveellisiä, ekologisia ja ilmaisia, sekä tarjoavat uusia makuja ja rentouttavan keruuretken luonnossa.

Nokkospesto: 1 litra tuoreita nokkosia 1-2 valkosipulinkynttä 1 dl auringonkukansiemeniä suolaa, mustapippuria 1/2 - 1 dl raastettua parmesaania 1 dl oliiviöljyä
  • Ryöppää nokkoset kiehuvassa vedessä noin 30 sekuntia. Huuhdo ja purista vesi pois. Hienonna nokkoset, siemenet ja valkosipuli tehosekoittimella. Lisää juusto. Lisää öljy pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi. Mausta pippurilla ja suolalla.

Kuusenkerkkä pannacotta: 2 liivatelehteä 4 dl kuohukermaa 1/2 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria 1 kourallinen kuusenkerkkiä
  • Liota liivatteita kylmässä vedessä. Keitä muita aineksia miedolla lämmöllä 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Soseuta, siivilöi ja lisää seokseen valutetut liivatelehdet. Sekoita ja jaa neljään annosmaljaan. Jäähdytä ja tarjoa.

Tekijät

Teksti ja kuvat

Nella Nuora

Lähteet

  • Aino Postin haastattelu, Martat, Reseptit: Uudenmaan Martat, Duodecim, hortoilu.fi

Julkaistu 2.6.

Lähteitä täsmennetty, pannacottan reseptiin lisätty lyhenne "dl"