Teuva on edelleen tarkkailussa – kriisikuntataakka pysyy harteilla

Teuvan kunta ei ole päässyt pois kriisikuntalistalta. Kunnassa tiedostetaan, että haasteet eivät ole ohi.

Kriisikunnat
Teuvan keskusta
Pasi Takkunen/YLE

Teuva on alustavien tietojen mukaan edelleen kriisikuntien listalla. Valtiovarainministeriö saa kuntien tilinpäätökset touko-kesäkuun vaihteessa ja silloin lista varmistuu.

Teuvan lisäksi kriisikuntia olisivat Honkajoki, Kyyjärvi ja Jämijärvi. Kuntakonserneilla on alijäämää uusimmassa tilipäätöksessä vähintään tuhat euroa asukasta kohden. Jos kriteerit täyttyvät, valtio voi käynnistää arviointimenettelyn.

Teuva ajautui kriisikunnaksi ja joutui arviointimenettelyyn vuonna 2017. Sen jälkeen taloutta on tehostettu tosissaan ja pääosin onkin onnistuttu.

– Ne toimenpiteet, joita meiltä edellytettiin, pystyttiin jo esittämään pari vuotta sitten. Olemme noudattaneet kaikessa todella tarkkaa taloutta. Olemme tietysti tarkkailussa edelleen, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Esko Lehtimäki.

Ei akuuttia kriisiä

Lehtimäki painottaa, että Teuva on tarkkailussa, mutta ei enää akuutti kriisikunta. Lehtimäki ei usko, että arviointimenettelyyn enää kutsutaan.

– Aika näyttää, ottavatko valtiovarainministeriön virkamiehet yhteyttä, sanoo puolestaan kunnanjohtaja Veli Nummela.

Viime vuoden 2018 kunnan tilinpäätös oli juuri ja juuri ylijäämäinen. Sen sijaan kuntakonsernin tulos oli 128 000 euroa miinuksella. Tulosta painoivat Teuvan aikuiskoulutuskeskus Teak ja Vuokratalot Oy.

– Teakissa on tehty toimenpiteitä ja liitytty osaksi Suomen Yrittäjäopistoa. Totta kai jatkamme koko ajan asioiden miettimistä, että miten pystytään tuottamaan palvelut tehokkaasti ja kohtuukustannuksin, sanoo Lehtimäki.

Pihlajanmarjojen takaa näkyy TEAK-kyltti Teuvan aikuiskoulutuskeskuksessa.
Jarkko Heikkinen / YLE

Ongelmat olemassa

Pienessä suupohjalaiskunnassa tiedostetaan haasteet, jotka liittyvät kunnan ikärakenteeseen ja verotulojen kehitykseen. Etenkin sosiaali- ja terveyskustannuksia pitäisi saada pienennettyä.

Soteuudistusta siis kaivataan, kuten monessa muussakin kunnassa. Maakunnan kokoista sotekuntayhtymää pohditaankin Etelä-Pohjanmaalla huomenna keskiviikkona.

– Halutaan ottaa linjaus maakuntatason soteratkaisuun jo ennakkoon, sanoo Lehtimäki. Hän toki arvelee, että lopullista ratkaisua ei nopeasti löydy. Hän veikkaa, että etenkin lähipalveluista tullaan vääntämään vielä kättä.