Yhdysvallat pitää yhä esillä vanhaa uhkaustaan asettaa pakotteita Nord Stream 2 -putkelle

Yhdysvallat on väläytellyt pitkin kevättä uhkausta asettaa pakotteita Nord Stream 2 -kaasuputkea rakentavia yhtiöitä vastaan.

Nord Stream AG
Maakaasuputkia varastoituna Nordstream 2-projektin satamassa Lappohjassa etelä-Suomessa.
Maakaasuputkia varastoituna Nordstream 2-projektin satamassa Lappohjassa etelä-Suomessa.Sasha Silvala / YLE

Yhdysvallat on jo pitkään äänekkäästi kritisoinut Venäjältä Saksaan kulkevan kaasuputken rakentamista. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on luonnehtinut Saksan ajautuvan Venäjän panttivangiksi viitaten siihen, että Saksan ja Euroopan energiariippuvuus Venäjästä kasvaa.

Itämeren ali kulkevan putken arvioidaan myös leikkaavan Ukrainalle tärkeitä tuloja, koska putki vähentää Ukrainan kautta kulkevan kaasun määrää.

Hankkeen arvo on noin kymmenen miljardia euroa.

Pakotteista on puhuttu ainakin tammikuusta lähtien, Yle uutisoi asian ensimmäistä kertaa jo silloin.

Financial Times (siirryt toiseen palveluun) kysyi asiaa jälleen tänään Ukrainassa vierailevalta energiaministeri Rick Perryltä. Perry osallistuu Ukrainan uuden presidentin virkaanastujaisiin. Perry sanoi hallituksen edelleen pitävän asiaa vireillä. Mitään uutta hankkeesta hänellä ei kuitenkaan ollut kerrottavanaan.

Financial Timesin haastattelemat nimettömät bisnes-lähteet uskoivat, että Yhdysvallat tuskin ottaa pakotteita käyttöön, vaan pyrkii uhkauksella vähentämään investointeja putkihankkeeseen.

Venäjä on sanonut, että putkihanke viedään maaliin pakoteuhasta riippumatta. Valtiollisen energiayhtiön Gazpromin mukaan kyse on puhtaasti kaupallisesta hankkeesta, joka lisää Euroopan energiaturvallisuutta.

Myös energiayhtiö Fortumin omistama Uniper-yhtiö on yksi projektin rahoittajista.

– Fortum katsoo, että Nord Stream 2 on puhtaasti kaupallinen projekti, emmekä osallistu siihen mahdollisesti liittyvään poliittiseen keskusteluun. Fortum luonnollisesti noudattaa kaikkia paikallisia lakeja, asetuksia ja poliittisia päätöksiä, kommentoitiin Fortumista sähköpostitse Ylelle.

Lähteet: STT