1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaikuttaminen

NBC: Venäläiset toimijat vielä viime vuonnakin juonivat sisäisen levottomuuden lietsomista Yhdysvalloissa – esillä rotuvihan nostatus

Vaikutusyrityksillä olisi pyritty heikentämään Yhdysvaltojen koskemattomuutta sekä sen sotilaallista ja taloudellista voimaa.

vaikuttaminen
Ihmisiä Washingtonin kongressitalon edessä osoittamassa mieltään.
Ihmisiä Washingtonin kongressitalon edessä osoittamassa mieltään 12. elokuuta 2018.Michael Reynolds / EPA

Vuoden 2016 vaalien epäiltyyn häirintään liitetyt venäläistoimijat keskustelivat vielä viime vuonna suunnitelmista lietsoa levottomuuksia ja jopa väkivaltaa Yhdysvalloissa. Tiedoista kertoo yhdysvaltalaisen NBC-tv-kanavan (siirryt toiseen palveluun) uutistoimitus.

Uutistoimitus on tutustunut asiakirjoihin, joiden perusteella Kremliin kytköksissä olevan oligarkin Jevgeni Prigožinin kumppanit keskustelivat mahdollisuudesta manipuloida ja radikalisoida Yhdysvaltain värillistä väestöä.

Niin sanottuna Putinin kokkina tunnettu Prigožin sai viime vuonna syytteet erikoistutkija Robert Muellerin tutkinnassa, joka koski vaalivaikuttamista vuoden 2016 vaalikampanjassa.

Jevgeni Prigozhin
Liikemies Jevgeni Prigožin tunnetaan myös lempinimellä Putinin kokki.Mikhail Metzel / AOP

Asiakirjat ovat peräisin Dossier Centeristä (siirryt toiseen palveluun), joka on Venäjän opposition tukijan Mihail Hodorkovskin perustama tutkimusprojekti Lontoossa.

Yhdessä asiakirjassa todettiin, että Donald Trumpin valinta presidentiksi on syventänyt Yhdysvaltain yhteiskunnassa olevia konflikteja. Siinä pääteltiin, että vaikuttamisyritys onnistuessaan voisi heikentää Yhdysvaltojen koskemattomuutta sekä sen sotilaallista ja taloudellista voimaa.

Rotuviha vaikuttamisen välineeksi

Asiakirjat sisälsivät monia ehdotuksia lietsoa vihaa ja epäluuloa mustien ja valkoisten välillä. Yksi mielikuvituksellisimmista ehdotuksista kaavaili mustien värväämistä ja kuljettamista Afrikkaan leireille oppimaan taistelutaitoja ja sabotaasien tekoa.

Koulutuksen saaneet värvätyt olisi tuotu takaisin Yhdysvaltoihin lietsomaan väkivaltaa ja perustamaan "pan-afrikkalainen valtio" Yhdysvaltain etelään.

Mitään todisteita ei ole siitä, että ehdotusta olisi lähdetty mitenkään toteuttamaan.

Osa asiakirjoista näyttää olevan kytköksissä myös Pietarin niin sanottuun trollitehtaaseen, jolla oli merkittävä rooli vaalivaikuttamisyrityksissä ennen vuoden 2016 vaaleja. Yhdysvaltain armeijan verkkosodankäyntiin erikoistunut yksikkö Cyber Command katkaisi viime vuonna kongressin välivaalien aikaan Pietarin trollitehtaan internetyhteydet

Pietarin trollitehdas
Niin sanottu trollitehdas sijaitsi Pietarin keskustan pohjoislaidalla osoitteessa Savuškininkatu 55.Mika Mäkeläinen / Yle

NBC:n uutisten tiedusteluasiantuntija ja entinen liittovaltion poliisin vastavakoilun osaston apulaisjohtaja Frank Figliuzzi on tutustunut asiakirjoihin. Hän sanoo, että niissä piilee varoitus Yhdysvalloille.

– Ei ole väliä, onko tässä kyse amatöörimäisestä ajatusleikistä vai ei. Pelkästään se, että tällaisesta puhutaan, pitäisi soittaa kaikkien amerikkalaisten hälytyskelloja, Figliuzzi sanoo.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä yrittää vaikuttaa myös vuoden 2020 vaalikampanjointiin.

Lue seuraavaksi