Roskien kerääminen toi tyttökolmikolle ympäristöpalkinnon – pienillä teoilla on sittenkin merkitystä

Ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat nuoret ovat sitä mieltä, että myös pieniä tekoja tarvitaan.

Elsa Myyryläinen (vas.), Pihla Muuttola ja Peppi Korremäki saavat Hämeenlinnan tämän vuoden ympäristöpalkinnon. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Hämeenlinnan Lammilla Konnarin koulun 4B:n tytöt Pihla Muuttola, Elsa Myyryläinen ja Peppi Korremäki saivat viime vuoden heinäkuussa idean.

– Me oltiin puistossa, ja ajateltiin, että voitaisiin kerätä [roskia], kun kaikki oli puhunut ilmastonmuutoksesta, Elsa kertoo.

Tytöt jatkavat, että ilmastonmuutos alkoi hieman pelottaa. He päättivät tehdä jotain. Se jotain takoitti roskien keräämistä lähiympäristöstä.

Heti ensimmäisellä roskienkeruumatkalla saalis oli kolme pussillista. Roskan määrä yllätti.

– Joo, tosi paljon yllätti miksi ihmiset roskaa noin paljon. Me myös ihmeteltiin sitä, että jos Suomessa on näin paljon roskia, paljonko sitten muissa maissa on, Pihla hämmästelee.

Lakkoilusta konkretiaan

Pihlan, Elsan ja Pepin toimeliaisuus ei jäänyt pimentoon. Hämeenlinnan kaupunki päätti palkita kolmikon kaupungin ympäristöpalkinnolla.

– Jännittävää, kivaa ja kaikkea positiivista, Peppi vastaa kysymykseen, miltä tuntuu saada ympäristöpalkinto.

Tytöt uskovat siihen, että pienilläkin teoilla on vaikutusta. Niin halutaan uskoa myös Hämeenlinnan Iittalassa. Siellä kaupunki ja Iittalan yhtenäiskoulun oppilaat istuttivat koivuja paikallisen omakotiyhdistyksen innostamana.

Iittalan Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Seija Rantonen sai idean istuttamisesta nuorten ilmastolakkoilusta.

– Tuli mieleen, että hetkinen, voisimmeko oikeasti tehdä jotain konkreettista. Voisivatko lapset itse tehdä jotain sellaista, millä he voivat oikeassa elämässä vaikuttaa.

Kun Hämeenlinnan kaupunki on muutenkin metsittämässä joitakin vanhoja peltojaan, yhteistyö koulun kanssa sopi pirtaan vallan mainiosti. Yhtenäiskoulun rehtori Anne Laatikainen liputtaa hänkin pienien tekojen puolesta.

– Tämä on erittäin hyvä kasvattava kokemus lapsille. Varsinkin paikalliset lapset näkevät myös, miten metsä kasvaa. He voivat käydä seuraamassa oman puunsa kasvua.

Puita, kierrätystä, lähiruokaa

Iittalan yhtenäiskoulun oppilas Heta Karrimaa oli yksi puunistuttajasta. Hän uskoo, että pienillä teoilla on merkitystä.

– Jokainen voi aloitta pienistä teoista, jotta saadaan isompi muutos aikaiseksi ympäri Suomea, ympäri maailmaa. Nyt on sellainen hetki viimeistään, että voidaan jokainen alkaa kiinnittää huomiota siihen, mitä me oikeasti tehdään.

Ilmastolakkoilun yhteydessä moni aikuinen moitti nuoria lakkoilusta ja kehotti nuoria menemään mieluummin metsää istuttamaan. Nyt ainakin osa nuorista on tarttunut toimeen.

Myös 4H on ryhtynyt ilmastotöihin. Sitä tehdään yhdessä nuorten ja yritysten kanssa. 4H on koordinoimassa Nuoret ilmastotöissä -hanketta, jonka tavoitteena on istuttaa uutta metsää 10 000 hehtaaria vuoteen 2030 mennessä.

Iittalassa istutettiin lähes 400 koivua. Heta Karrimaalla on muitakin pieniä ideoita siihen, mitä me kaikki voimme tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

– Vaikka kiinnittää huomiota siihen, miten me kuljemme paikasta toiseen: käytämmekö junaa vai autoa. Kierrättäminen on ainakin yksi juttu, jonka jokainen voi tehdä. Myös lähiruoka on tosi hyvä.