Sähköpotkulaudat tulivat ryminällä kaupunkien kaduille – muista nämä asiat pysäköidessäsi sellaista

Vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla ei ole palautuspisteitä, mutta mihin tahansa niitä ei saa käytön jälkeen jättää.

pysäköinti
Sähköpotkulauta väärin pysäköitynä pyörätuoliluiskan eteen.
Sähköpotkulauta kannattaa pysäköidä paikkaan, jossa se ei ole kenenkään kulkureitillä – varsinkaan esteetöntä kulkua tarvitsevan ihmisen.Antti Eintola / Yle

Sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset ovat aloittaneet toimintansa tällä viikolla Tampereella ja Turussa.

Aiemmin sähköpotkulautoja on voinut Suomessa vuokrata vain Helsingissä, jossa niiden holtiton parkkeeraus on herättänyt huolta jo kaupunginvaltuustossakin.

Tampereella ja Turussa keskustan alueella toimivilla vuokrapotkulaudoilla ei ole varsinaisia palautuspisteitä, joten se mihin kulkupeli käytön jälkeen jää, on käyttäjän oman harkinnan varassa.

Tampereen kaupunki on tehnyt sähköpotkulautoja varten oman ohjeistuksen, jossa otetaan kantaa myös pysäköintiin.

Potkulautaa ei saa pysäköidä ajoradoille eikä muille kulkuväylille tai toreille niin, että pysäköinti haittaa muuta liikennettä. Sillat ja alikulut ovat kiellettyjä pysäköintipaikkoja.

Ei siis esimerkiksi näin...

Sähköpotkulauta pysäköitynä Tampereen Patosillalle, kuvassa myös pyöräilijä.
Sillat ja alikulut ovat kiellettyjä pysäköintipaikkoja sähköpotkulaudoille. Syynä on niiden ahtaus ja alikulkujen osalta myös pimeys.Antti Eintola / Yle
Turkoosi sähköpotkulauta kyljellään nurmikolla.
Sähköpotkulaudassa on jalka, aivan kuten polkupyörässä tai skootterissa. Kyljelleen sitä ei kannata jättää lojumaan.Antti Eintola / Yle

...vaan näin

Kaksi sähköpotkulautaa pysäköitynä pyörärivin jatkoksi kevyen liikenteen laidalla.
Hyvä pysäköintipaikka sähköpotkulaudalle on sellainen, jossa se ei ole kenenkään tiellä – esimerkiksi pyörärivin jatkeena.Antti Eintola / Yle

Käyttäjiä koskevat pyöräilijöiden säännöt

Sähköpotkulaudalle laissa määritelty maksiminopeus on 25 kilometriä tunnissa, mikä tarkoittaa että tieliikennelaissa ne rinnastetaan polkupyöriin.

Kypäräpakkoa ei ole, mutta sen käyttö on suositeltavaa. Älypuhelimella ja luottokortilla käyttöön otettavan sähköpotkulaudan vuokraamiseen vaaditaan 18 vuoden ikä.

Tampereen kaupunki on ohjeistuksessaan määritellyt pysäköintikieltojen lisäksi alueita, joissa sähköpotkulaudalla saa ajaa korkeintaan 10 kilometriä tunnissa.

– Alkuvaiheessa tällaisiksi alueiksi on määritelty esimerkiksi torit, kävelykadut ja joukkoliikenteen kääntöpaikat, liikenneinsinööri Pekka Stenman sanoo.

Nopeusrajoitusten ja pysäköintikieltojen noudattaminen on käyttäjien vastuulla.

Stenman arvioi, että ohjeistusta tullaan tarkentamaan, kunhan kokemusta sähköpotkulautojen käytöstä kertyy enemmän.

– Uusien laitteiden kohdalla malttia tarvitaan sekä niiden käyttäjiltä että jalankulkijoilta.

Keskustelu on auki 23.5.2019 kello 22 saakka.

Lue myös:

Helsingin kadut täyttyvät sinne tänne jätetyistä sähköpotkulaudoista, jotka liikkuvat yli 15 kilometriä tunnissa: "Hauska idea, mutta miten toimii käytännössä"

Kohutut sähköiset potkulaudat tulivat nyt Ruotsista Suomeen – eivätkä ne jää ainoiksi: huhtikuussa pääset laudalla myös idästä Kallioon vaikka terassille