1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Savon poikkeuksellisesta vesiosaamisesta vetoapua yrityksille: "Tällaista ei muualta Suomesta löydy"

Pohjois-Savossa on monipuolisesti vesialan tietoa, joka halutaan tuoda paremmin yritysten käyttöön.

Kuopio
Maisema Kuopion Väinölänniemeltä Kallavedelle.
Muun muassa Kuopioon suunniteltu havusellutehdas on herättänyt huolta sen vaikutuksista Kallaveden laatuun. Savonia-ammattikorkeakoulun Eero Antikainen sanoo, että pohjoissavolaiset asiantuntijat tekisivät mielellään Finnpulpin kanssa yhteistyötä vesien käsittelyyn liittyen.Ismo Pekkarinen / AOP

Pohjois-Savon poikkeuksellisen monipuolinen vesiosaaminen aiotaan valjastaa paremmin käytäntöön eli hyödyttämään yrityksiä ja liiketoimintaa.

Savonia-ammattikorkeakoulu vetää useiden toimijoiden vesiteknologian tutkimus- ja kehittämisyhteisöä. Sen tarkoituksena on edistää uusien teknologioiden, tuotteiden ja palveluiden kehittämistä vesialan ajankohtaisiin haasteisiin kuten kaivosteollisuuden sekä sellu- ja paperiteollisuuden vesien käsittelyyn.

Keskeisiä toimijoita ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Geologian tutkimuskeskus, Ruokavirasto sekä Luonnonvarakeskus.

– Pohjois-Savossa on aika ainutlaatuinen, poikkitieteellinen vesiosaamisen keskittymä, jota ei muualta Suomesta löydy, Savonia-ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehityspäällikkö Eero Antikainen.

Pohjois-Savossa eri alojen asiantuntijat ovat jo parinkymmenen vuoden ajan tehneet yhteistyötä esimerkiksi juomaveden laadun varmistamiseksi. Nyt tutkijoiden ja yritysten yhteistyöllä halutaan synnyttää uutta liiketoimintaa.

– Tyypillinen tapaus on sellainen, missä pk-yritys kehittää uusia vedenpuhdistusmenetelmiä esimerkiksi kaivosteollisuudelle. Me pystymme tuomaan tuotekehitysvaiheeseen paljonkin apua, Antikainen kertoo.

Samaan aiheeseen liittyy myös Kuopiossa tänään keskiviikkona pidettävä kansainvälinen vesistöseminaari. Siinä esitellään parhaita keinoja maatalouden ja kaivosteollisuuden vesistökuormituksen hillitsemiseksi pohjoisilla, harvaan asutuilla alueilla.

Seminaarissa on asiantuntijoita Suomen lisäksi Irlannista, Skotlannista, Islannista ja Ruotsista.

Lue seuraavaksi