Pääministeri May: parlamentti saa päättää toisesta kansanäänestyksestä, jos ensin hyväksyy brexitin

Mayn mukaan uusi brexit-suunnitelma on viimeinen mahdollisuus. Tämän jälkeen suunnitelmat raukeavat.

Britannian pääministeri Theresa Mayn mukaan seuraava brexit-käsittely on viimeinen. Kuva: Kirsty Wigglesworth / AFP

Britannian pääministeri Theresa May aikoo julkistaa yksityiskohdat uudesta brexit-suunnitelmastaan lähipäivien aikana. Mayn tuorein suunnitelma menee parlamentin alahuoneen käsiteltäväksi.

Mayn mukaan hän on tullut brexit-kannoissaan merkittävästi vastaan. Nyt on alahuoneen edustajien vuoro tulla vastaan ja saada brexit-sopimus viimein hyväksyttyä.

Mayn uuden suunnitelman yhtenä muutoksena on uusi kanta toisen kansanäänestyksen järjestämisestä. May tarjoaa alahuoneella mahdollisuutta äänestää siitä, pidetäänkö brexitistä uusi kansanäänestys.

May ei itse ole kansanäänestyksen kannalla, mutta hän esittää sitä täkynä, jotta brexit-sopimus menisi viimeinen parlamentin alahuoneessa läpi.

May muistuttaa, että uuden kansanäänestyksen järjestäminen edellyttää, että alahuone hyväksyy brexit-sopimuksen sitä ennen.

Erosopimus kaatunut jo kolmesti

Uuteen suunnitelmaan May on sisällyttänyt myös lisävakuita muun muassa työlaisten oikeuksiin, ympäristön suojeluun sekä uusia ajatuksia tulliliiton ja Pohjois-Irlannin rajaongelmien ratkaisemiseksi.

Brexit-sopimuksesta on määrä äänestää parlamentissa kesäkuun alussa.

Konservatiivihallituksen neuvottelema brexit-sopimus on ollut alahuoneen äänestyksessä jo kolmesti tänä keväänä ja kaatunut joka kerta.

May yritti viime viikot neuvotella yhteisestä brexit-linjasta opposition työväenpuolueen kanssa, mutta neuvottelut katkesivat tuloksettomina.