Herätys: EU–USA-suhde muuttui arvoitukselliseksi, hallitusneuvotteluissa loppukiri, sääkartalla ukkoskuuroja ja ehkä hellettä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Donald Trump
Donald Trumpin hallinto oli etukäteen varoittamatta alentanut EU-suurlähettilään statusta.Brendan Smialowski / AFP

EU ja Yhdysvallat riitelevät – mutta pysyvät liittolaisina

Yhdysvallat alensi joulukuussa yllättäen ja ilmoittamatta EU-suurlähettilään statusta ja alkoi rinnastaa EU:n järjestöihin, joilla on Washingtonissa pelkkä edustusto. Pienestä nikottelusta huolimatta unionin ja Yhdysvaltain suhteet ovat vakaat, ainakin jos kysytään EU-parlamentin edustuston päälliköltä. Brookings-instituutin tutkija on synkempi ja näkee suhteiden olevan kehnossa jamassa, presidentti Donald Trumpin politiikan seurauksena.

Trollitehdas kurkkaa valeuutisten ja vihapuheen leviämiseen

Trollitehdas.
Trollitehdas-peli pureutuu järjestelmälliseen vihapuheen levittämiseen.

Tänään julkaistun Ylen Trollitehdas-pelin avulla voit kurkistaa somepäivitysten pinnan alle ja nähdä kuinka järjestelmällisesti tunteisiisi yritetään vaikuttaa. Peli on fiktiivinen, mutta kaikki siinä näytetyt sisällöt on poimittu aidoista somepäivityksistä.

Hallitusneuvottelujen loppukiri koittaa, Yle seuraa tilannetta

Antti Rinne median haastateltavana Säätytalossa.
Antti Rinne median haastateltavana Säätytalossa.Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

Hallitusneuvottelija Antti Rinne (sd.) on arvioinut, että puheenjohtajat voivat ryhtyä kokoamaan hallitusohjelmaa viimeistään tänään. Varmuutta aikataulussa pysymisestä ei kuitenkaan ole. Tähän mennessä neuvotteluissa on varmistunut, ettei tuleva hallitus aio leikata valtion menoja.

Sadat harjoittelevat Mikkelissä kemikaaliturman varalta – kiinnostaa ulkomailla

Pelastushenkilöstö pesee kemikaalionnettomuuden uhria teltassa
Toxi Triagessa harjoitellaan kemikaalin puhdistamista turman uhreista.Esa Huuhko / Yle

Mikkelin torille lavastetaan tänään keskiviikkona kemikaalionnettomuus, jossa 50 ihmistä altistuu välittömästi tappavalle kloorille. Kaikkiaan kansainvälisessä Toxi Triage -harjoituksessa on mukana 120 potilasta ja satoja viranomaisia. Harjoitus kiinnostaa myös ulkomaalaisia medioita, kuten BBC:tä.

Kulttuuripääkaupunkiudesta taistellaan Euroopassa

 Materan kaupungin vanhakaupunki, Italiassa.
Materan kaupungin vanhakaupunki Italiassa. Eddy Galeotti / AOP

Lyhyt kysely Helsingin Hakaniementorilla todistaa, etteivät kulttuuripääkaupungit ole jokaisen suomalaisen huulilla. Kukaan kyselyyn vastanneista ei osannut kertoa, mitkä kaupungit ovat tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunkeja. Silti tittelistä taistellaan Suomessa ja Euroopassa.

Ukkosta, rankkasadetta ja ehkä hellettäkin

Keskiviikon sääkartta
Keskiviikon sääkarttaYle

Lämpötila voi lounaassa käydä hellelukemissa, mutta suuressa osassa maata on jo selvästi aiempia päiviä viileämpää. Pohjoiseen leviää hyvin kylmää ilmaa ja Pohjois-Lapissa voi sadella ajoittain räntää tai lunta. Maan etelä- ja keskiosissa kehittyy vielä tänään iltapäivällä ja illalla hidasliikkeisiä sade- ja ukkoskuuroja, joihin voi liittyä rankkasateita. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.