1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapaturmat

Ilmatorjuntaharjoituksessa Lohtajalla loukkaantunut varusmies ei saanut vakavia vammoja – onnettomuuden syyn tutkinta kesken

Varusmies on jo siirretty Oulun yliopistollisesta sairaalasta kotivaruskuntaan Parolaan.

Varusmiehet harjoittelevat olalta laukaistavan Stinger-ilmatorjuntaohjuksen käyttöä Lohtajan Vattajalla vuonna 2015. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Valtakunnallisessa ilmatorjuntaharjoituksessa Lohtajalla perjantaina loukkaantunut varusmies ei saanut vakavia vammoja.

– Hänet on siirretty jo Oulun yliopistollisesta sairaalasta kotivaruskuntaan Parolaan, kertoo Lohtajan Vattajan harjoituksen johtaja Sami-Antti Takamaa.

Panssariprikaatin varusmies käsitteli leirillä perjantaina ilmatorjuntatykin ammuksia, joista yksi räjähti ja vaurioitti miehen kasvoja, kättä ja reittä. Epäillyn silmävamman vuoksi mies kuljetettiin helikopterilla Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Muut paikalla olleet eivät loukkaantuneet. Varusmiehellä oli tilanteessa päällään suojakypärä ja -liivi.

Onnettomuuden syy ei ole vielä selvillä, sillä tapauksen tutkinta on edelleen kesken.

Tutkintaa johtaa pääesikunnan oikeudellinen osasto, jolle Pohjanmaan poliisi on toimittanut teknisen tutkinnan tulokset.

Viime keväänä varusmies loukkaantui lievästi Lohtajan leirillä samalla aseella, kertoo Lohtajan harjoituksen johtaja Sami-Antti Takamaa. Tilanne oli kuitenkin erilainen: silloin täytettiin 23-millisen ilmatorjuntakanuunan ammusvyötä ja ilmeisesti täyttölaitetta käytettiin tuolloin väärin.

Lohtajan ilmatorjuntaharjoitukset alkoivat viime tiistaina. Se on vuoden suurin ilmapuolustusharjoitus Lohtajan Vattajalla, mukana oli reippaat 1130 varusmiestä ja reserviläistä.

Kovapanosammunnat päättyivät lauantaina ja taisteluharjoitukset kestivät keskiviikkoon. Torstaina alkaa paluumarssi.