Rajavartiolaitos paljasti laajan väärennettyjen passien ja ajokorttien nettikaupan – asialla järjestäytynyt rikollisryhmä

Väärennettyjä passeja ja henkilökortteja on kaupiteltu muun muassa sosiaalisen median avulla.

Väärennetty passi
nainen ojentaa passia
Rikollisryhmän epäillään kaupanneen ainakin 12 väärennettyä asiakirjaa. AOP

Järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään valmistaneen tai valmistuttaneen, myyneen sekä välittäneen väärennettyjä passeja ja henkilö- sekä ajokortteja verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Rikollisryhmään näyttää kuuluvan ainakin kaksi kamerunilaistaustaista miestä ja yksi suomalainen nainen. Toinen miehistä eli jutun pääepäilty asuu Suomessa ja toinen miehistä ilmeisesti Kamerunissa.

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomessa asuva kamerunilainen mies ja suomalainen nainen olisivat tehneet väärennettyjen asiakirjojen kauppaan liittyviä rahansiirtoja Suomessa. Rikoksesta epäillyt myös siirsivät rahaa Suomesta ainakin Kameruniin.

Tutkinnajohtaja, kapteeni Ville Mihl Kaakkois-Suomen Rajavartiostosta sanoo, että väärennettyjen asiakirjojen tilaajilla on varsin kirjava tausta.

– Syitä ovat olleet kaikenlainen henkilötunnistautuminen, pankkiasiointi, nettitilaukset, ja matkustaminen. On haluttu peitellä menneisyyttä tai entisyyttä tai rikostaustaa, mihin itse on aikaisemmin syyllistynyt. Tällaisia vaihtoehtoja näiden asiakirjojen käyttöön on tullut esille.

Mihlin mukaan verkkosivujen käyttäjälle ei ole voinut jäädä epäselväksi, ettei niiden myöntäjä ole viranomainen.

Ainakin kaksitoista tapausta

Rajavartiolaitos kertoo tiedotteessaan, että Suomessa asuva pääepäilty vaikuttaa liittyvän ainakin kahteentoista tapaukseen, jossa väärennetyt tai väärät asiakirjat ovat vaihtaneet omistajaa. Miehen käyttämästä puhelimesta löytyi neljään eri väärään asiakirjaan liittyviä tietoja ja valokuvia.

Tutkinnajohtaja, kapteeni Ville Mihl Kaakkois-Suomen Rajavartiostosta uskoo, että väärennettyjen henkilöasiakirjojen nettikauppa on kasvava rikollisuuden muoto.

– Varmasti tällaisten asiakirjojen tarve, olivatpa ne laadultaan vaikka vähän heikompiakin, tarve on lisääntynyt. Sitä kautta tahot, jotka myyvät asiakirjoja, ovat huomanneet että internet on mainio tapa mainostaa ja markkinoida omia, vääriä tuotteita, Mihl sanoo.

Hän kehottaa ihmisiä olemaan varuillaan, kun he tilaavat verkosta jotakin.

– Jos tilaa tavaraa tai joku kaupittelee jotakin, niin ei pidä uskoa kaikkia asiakirjoja, joihin voidaan skannata tai ottaa valokuva. Nettikaupassa pitää olla varovainen ja huomioida kaikenlainen väärinkäytös, Mihl sanoo.

Kaakkois-Suomen Rajavartiosto on tutkinut tapausta yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Rajavartiolaitos on esitutkinnassa selvittänyt verkossa tapahtuvaa laitonta asiakirjakauppaa.

Jutun esitutkinta on valmistunut, ja se on siirtynyt syyteharkintaa varten Länsi-Suomen syyttäjänvirastoon.