Kalastuslupien myynti paikallisille alkaa Ylä-Lapissa: hinta 40 euroa, alaikäisille ilmainen

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntalaiset voivat viehekalastaa luvalla jokikohteissa oman kunnan alueella.

kalastusluvat
Virveleitä veneessä.
Riku Kaminen / Yle

Kalastuslupien myynti Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntalaisille alkaa keskiviikkona. Kuntalaiset voivat ostaa luontokeskuksista kausiluvan, jolla saa viehekalastaa jokikohteissa oman kunnan alueella. Lupamyynti alkaa aamuyhdeksältä.

Kausilupa maksaa 40 euroa, alaikäisille lupa on ilmainen. Lupien määrässä ei ole kiintiötä, eli sen voivat lunastaa kaikki Ylä-Lapin kuntien kuntalaiset.

Kuntalaisen maksuton kalastuslupa Utsjoella, Inarissa ja Enontekiöllä on edelleen voimassa valtion vesillä, jotka ovat muita kuin lohen tai taimenen nousuvesiä. Maksuton lupa muille alueille koskee viehe- ja pyydyskalastusta.

Kuntalaiset voivat lunastaa lupia Ylä-Lapin luontokeskuksesta Siidasta, Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä ja Tunturi-Lapin luontokeskuksesta Enontekiöltä. Lupia saa myös Saariselän palvelupisteestä Kiehisestä ensi kuusta lähtien, sillä paikka on suljettuna toukokuun ajan.

Ulkopaikkakuntalaisten vuorokausilupien myynti alkoi tiistaina.

Metsähallituksen mukaan lupamyynnin aloittaminen on tänä vuonna viivästynyt kalastuslain muuttumisen takia.

Kalastuskausi alkaa suurella osalla jokialueista 1. kesäkuuta.

Metsähallitus kertoi tiistaina julkaisevansa kalastuslehden ensimmäistä kertaa neljällä kielellä kertoakseen uuden lain mukaisista kalastusluvista.