1. yle.fi
  2. Uutiset

Eurovaalikiinnostus vahvassa kasvussa Hämeen vaalipiirissä

Toukohelteissä 2019 äänestäjät ovat täyttäneet vaalikoppeja etenkin kaupungeissa: Hämeenlinnassa, Lahdessa, Forssassa ja Heinolassa.

Hämeen vaalipiiri
Europarlamenttivaalit 2019. Ylen vaalikone.
Euroehdokkaita voi vielä tarkastella ja valita Ylen vaalikoneella.Tuomo Björksten / Yle

Europarlamenttivaalien äänestysprosentti on noussut 20,5 Hämeessä. Hämeen vaalipiirissä on äänestänyt jo lähes 60 500 ihmistä.

Viisi vuotta sitten eurovaaleissa Hämeen vaalipiirin äänestysaktiivisuus oli nelisen prosenttiyksikköä tämänkertaista pienempi.

Vaaliaktiivisuutta 2019 voi lisätä myös tieto, että jos Britannian ero EU:sta toteutuu brexitin myötä, silloin Suomen vaikutusvalta ja edustajamäärä europarlamentissa nousee nykyisestä kolmestatoista neljääntoista.

Vilkkain ennakkoäänestyspäivä on ollut eurovaaleissa tiistai 21. toukuuta, jolloin runsaat 13 200 hämäläistä käytti äänestäjän valtaansa.

Eniten vaalit ovat vetäneet äänestäjiä Hämeen kaupungeissa

Forssassa äänestysprosentti on nyt 24,7, Lahdessa 21,5, Hämeenlinnassa 21,2. Heinolassa 22,0 ja Riihimäellä 18,1.

Maaseutukuntien ykkönen äänestysaktiivisuudessa on taaskin Humppila. Myös Hattulassa, Hollolassa ja Jokioisilla hämäläiset äänestäjät ovat olleet runsaasti vaalipaikoilla liikkeellä.

Aivan eteläisimmässä Hämeessä, Riihimäen seudulla, Hausjärvellä ja Lopella ennakkoäänestysaktiivisuus on jäänyt vaalipiirin matalimmaksi. Hausjärvellä ennakkoon on äänestänyt 15,2 ja Lopella 16,00 prosenttia äänivaltaisista asukkaista.

Sunnuntaina ratkeaa keitä Suomesta Brysseliin lähtee

Europarlamenttivaaleissa vaalipiiri on koko maa. Eurovaaliehdokkaita on listoilla yhteensä 269. Eurovaaleissa voi äänestää ketä hyvänsä ehdokasta, mistä hyvänsä vaalipiiristä.

Varsinainen vaalipäivä on tuleva sunnuntai 26.toukokuuta.

Vaalipaikat ovat avoinna sunnuntaia aamu 09.00 iltaan klo 20.00 asti.

Äänioikeutettuja Hämeen vaalipiirissä eli Kanta- ja Päijät-Hämeessä on lähes 300 000.

Lue seuraavaksi