Luontoon dumpataan yhä jätteitä - Meri-Lapissa ei ilmoituksia salakaatopaikoista

Ympäristöpalveluista  arvioidaan, että alueella kolme vuotta käytössä ollut jätehuollon asiakaskortti on hillinnyt isojen jätekuormien kuskaamista luontoon.

jätteet
Luontoon jätetty sohva
Joku oli nähnyt vaivaa saadakseen kuskattua sohvansa Elijärven metsikköön Keminmaahan.Karoliina Marttala / Yle

Jätehuollon asiakaskortin arvioidaan vähentäneen salakaatopaikkojen määrää Meri-Lapissa. Alueen ympäristövalvonnasta kerrotaan, että tänä keväänä ei ole tullut ilmoituksia salakaatopaikoista, kun aikaisempina vuosina niitä on tullut useampia.

– Nyt tulleet ilmoitukset koskevat pienempää määrää jätettä, esimerkiksi jossakin on ollut hylättynä muoviroskaa, yksittäinen sohva tai muuta vastaavaa, ympäristötarkastaja Minna Karhunen Meri-Lapin ympäristöpalveluista sanoo.

Ilmaiseksi neljä kuormallista jätettä

Ympäristöpalveluista arvioidaan, että alueella kolme vuotta käytössä ollut jätehuollon asiakaskortti on hillinnyt isojen jätekuormien kuskaamista luontoon.

– Koskaanhan roskaamisesta ei ihan kokonaan päästä, mutta kyllä kortilla on ollut selkeä vaikutus, ympäristöpäällikkö Aapo Mäenpää toteaa.

Perämeren jätehuollon asiakaskortti oikeuttaa kotitalouksia viemään vuosittain neljä maksutonta kaatopaikkakuormaa ekoasemalle.

Perämeren Jätehuollon tiedottajan Satu Keski-Antilan mukaan ihmiset ovat hyvin oppineet hyödyntämään korttia.

– Jätekeskus Jäkälä sekä Vilmilän ja Ylitornion ekoasemat ovat tänä keväänä vielä kahtena lauantaina poikkeuksellisesti
auki, Keski-Antila vinkkaa.