Lapsettomia pareja yhä enemmän – Perheiden määrä väheni toista vuotta peräkkäin

Tyypillisin perhemuoto on edelleen eri sukupuolta olevan avioparin muodostama perhe.

perheet
isä ja lapsi seurasaaren sillalla
Lapsiperheitä on aiempaa vähemmän, kertoo Tilastokeskus.AOP

Perheiden määrä jatkaa Suomessa laskuaan. Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa oli viime vuoden lopulla 1 469 000 perhettä. Perheiden määrän lasku alkoi jo edellisvuonna ja vuonna 2018 määrä väheni 2 800 perheellä.

Tilastokeskuksen mukaan määrän pieneneminen on nyt lähes samalla tasolla kuin vuosittainen kasvu vielä muutamia vuosia sitten.

Tilastoinnissa perhe muodostetaan väestörekisterin tietojen pohjalta samassa asunnossa asuvien henkilöiden perusteella.

Viime vuonna perheitä, joissa oli vähintään yksi alle 18-vuotias lapsi, oli 562 000. Myös lapsiperheitä oli siis aiempaa vähemmän.

Tilastokeskuksen mukaan lapsiperheiden määrän väheneminen kertoo siitä, että uudet syntyvät ikäluokat ovat pienempiä kuin täysi-ikäistyvien lasten.

Tyypillisin perhemuoto on edelleen eri sukupuolta olevan avioparin muodostama perhe. Perheiden keskikoko oli Tilastokeskuksen mukaan 2,75, kun vielä vuonna 1990 perheissä oli keskimäärin kolme henkilöä.

Siinä missä perheiden määrä tilastokeskuksen mukaan on laskenut, kasvaa samaan aikaan lapsettomien parien määrä. Lapsettomia avopareja oli viime vuonna 2 530 edellisvuotta enemmän ja avioparien määrä kasvoi 1 900:lla.

Lue myös:

Syntyvyyden romahdus pani väestöennusteet kerralla uusiksi – katso, miltä näyttää sinun kotiseutusi tulevaisuus

Syntyvyyden lasku jatkui – vauvojen määrä laski alle 50 000:n