Haaveet nopeasta brexitistä tai uudesta kansanäänestyksestä vaihtuivat eurovaaleihin – Britanniassa vaaleista toivotaan selvyyttä brexit-kaaokseen

Nigel Faragen uusi brexit-puolue on matkalla kohti murskavoittoa Britannian eurovaaleissa.

Brexit-puolueen kannattajat kokoontuivat viime torstaina Brentwoodiin. Kuvassa puolueen johtaja Nigel Farage. Kuva: Andy Rain / EPA

BRENTWOOD Lontoon itäpuolella Brentwoodissa on helppo uskoa brexit-puolueen riemujuhlaa ennustaviin eurovaalimittauksiin. Arkkibrexitööri Nigel Faragen kampanjatilaisuudelle varattu suuri yöklubi on lounasaikaan niin täynnä, että osa kannattajista jää oven ulkopuolelle.

Brentwoodilainen Maggie Coppin riemuitsee siitä, että hänen sankarinsa on saapunut kotikonnuille, jossa 60 prosenttia asukkaista äänesti EU-eron puolesta.

– Nigel on mahtava, hän puhuu englantilaisten puolesta. Meidän piti erota 29. maaliskuuta, mutta olemme edelleen unionissa. Se on hirveää, Coppin voivottelee.

Maggie Coppinin ääni menee eurovaaleissa Nigel Faragen brexit-puolueelle. “Yli 17 miljoonaa halusi brexitin, mutta hallituksemme ei toteuta sitä. Me haluamme olla vapaita ja äänestimme eron puolesta, se on demokratiaa.“ Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Brexit-puolue näyttää nappaavan jopa kolmanneksen Britannian eurovaalien äänistä. Se olisi melkoinen saavutus muutama kuukausi sitten perustetulle puolueelle, jonka kotisivuilta on turha etsiä minkäänlaista vaaliohjelmaa.

Brexit-puolueen ilmiselvä tavoite on panna brexit pikavauhtia täytäntöön. Sen kertoo jo puolueen nimikin.

Tarkemmista suunnitelmista saa vihiä lähinnä Faragen lausunnoista. Brexit-puolueen johtaja on luvannut toimittaa “siistin” EU-eron, jonka jälkeen taloussuhteet unionin kanssa hoituisivat maailman kauppajärjestö WTO:n ehdoilla.

Englannin lippua heiluttavaa Mike Patersonia viestin epäselvyys ei häiritse.

– Minä vain haluan, että eroamme EU:sta. En välitä siitä millä tavalla. Eron jälkeen Britannia voi luoda entistä paremmat kauppasuhteet esimerkiksi Kansainyhteisön maiden kanssa.

Mike Paterson ei hyväksy väitettä siitä, että brexitiä ajaneilla ei ollut suunnitelmaa EU-eron toteuttamistavasta. “Me tarvitsimme puolueen, jonka nimessä on ´brexit´ eromielisten kokoamiseksi yhteen. Muut puolueet eivät ole toteuttaneet tahtoamme.” Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Vaaleista toivotaan tukea uudelle brexit-äänestykselle

Kun siirrytään Brentwoodista Lontoon kehätien sisäpuolella, muuttuu tunnelma toisenlaiseksi. Shepherd’s Bushin metroaseman ulkopuolella kampanjoivan Change UK -puolueen tavoite uudesta EU-jäsenyysäänestyksestä saa tukea Josie Collinsilta.

– Monet ovat muuttaneet mielensä ja haluavat nyt pysyä unionissa. Meille ei kerrottu totuutta EU-jäsenyyden hyödyistä ennen vuoden 2016 kansanäänestystä.

Mielipidemittausten perusteella Change UK:n kannatus eurovaaleissa näyttää vaatimattomalta. Mutta kun kaikkien brexitiä vastustavien puolueiden äänestäjät lasketaan yhteen, ovat puntit lähes tasan EU-vastaisten voimien kanssa.

London School of Economicsin professori Iain Begg arvelee, että EU-leirien välisen kamppailun voittajaa etsitään taskulaskin kädessä vaalitulosten selvittyä.

– Britannian eurovaalit ovat tavallaan korvike uudelle kansanäänestykselle EU-jäsenyydestä. Britit pääsevät näyttämään brexit-kantansa äänestämällä jäsenyyttä kannattavia tai sitä vastustavia ehdokkaita.

Varmalta eurovaaleissa näyttää se, että Britannian perinteiset pääpuolueet ottavat takkiinsa.

Brexit-kaaoksen arkkitehti konservatiivipuolue saattaa kokea kaikkien aikojen tappion ja jäädä kisassa jopa viidenneksi.

Myös oppositiossa olevalle työväenpuolueelle povataan vaisua vaalimenestystä. EU-myönteiset labourin kannattajat rankaisevat puoluetta siitä, että se ei ole luvannut uutta kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Eurovaalit voivat muokata puolueiden EU-linjaa

Britanniassa eurovaalit ovat perinteisesti olleet euroskeptisten voimannäyttö – Nigel Farage esimerkiksi voitti vuoden 2014 vaalit ollessaan itsenäisyyspuolue UKIPin johtaja. Kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä eurovaalien tuloksesta kannattaa siis varoa, vaikka Brexit-puolue voittoon rynnistäisikin.

Vaaleilla voi kuitenkin olla vaikutuksia Britannian brexit-ratkaisuihin.

Jos brexit-puolueen murskavoitto toteutuu, voi keskustelu eroamisesta ilman sopimusta käynnistyä uudelleen, vaikka Britannian parlamentti onkin jo kertaalleen hylännyt tämän vaihtoehdon.

Brexit-puolueen kannattajat odottavan puolueen johdon saapumista paikalle. Kuva Lontoossa tiistaina järjestetystä tilaisuudesta. Kuva: Andy Rain / EPA

Toisaalta brexitiä vastustavien pienten puolueiden menestys voi saada työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin kääntymään uuden EU-jäsenyysäänestyksen kannalle.

Vaaleista tuskin on brexit-tukkisuman räjäyttäjäksi. Britanniassa kansalaismielipide on edelleen selvästi jakaantunut ja brexit-prosessi junnaa kaikella todennäköisyydellä paikoillaan eurovaalien jälkeenkin.

Brexitööri Nigel Faragella ei ollut tarjota Brentwoodissa uusia ratkaisuja, jos ja kun hänet jälleen europarlamenttiedustajaksi valitaan.

– Minäkö muka sabotoisin EU:n toimintaa? Minä olen ollut euroedustaja jo 20 vuoden ajan. Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että olen ollut äärimmäisen rakentava koko ajan! sanoo Farage ja nauraa makeasti päälle.

Britannian edustajat ottavat paikkansa europarlamentissa, jos maan EU-eroa ei ole pantu täytäntöön 2. heinäkuuta mennessä.

Lue lisää: