Turvapaikanhakijoiden tekemien rikosten peittelystä syytetty valtiosihteeri erosi Hollannissa

Oikeusministeriön valtiosihteeri Mark Harbers joutui arvostelun kohteeksi sen jälkeen, kun paljastui, että rikostilastossa henkirikokset ja seksuaalirikokset löytyivät erittelemättöminä sarakkeesta "muut rikokset".

Arvostelun kohteeksi joutunut Mark Harbers erosi tiistaina. Kuva: Bart Maat / EPA

Hollannin oikeusministeriössä maahanmuuttoasioista vastannut valtiosihteeri Mark Harbers on eronnut tehtävästään rikostilaston laatimisesta syntyneen kohun jälkeen. Harbersia syytettiin Hollannin parlamentissa maahanmuuttajien tekemien vakavien rikosten peittelystä sen jälkeen, kun paljastui, että murhat, tapot ja seksuaalirikokset oli sijoitettu turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia listaavassa tilastossa sarakkeeseen "muut rikokset".

Tavallisesti tähän ryhmään sijoitetaan vähemmän vakavia rikoksia. Harbersin esittelemässä rikostilastossa ilmoitettiin omina rikosryhminään muun muassa myymälävarkauden tapaiset lievät rikokset. Sen sijaan "muut rikokset"-sarakkeeseen sijoitettuja kymmeniä rikoksia ei oltu eritelty, kertoo De Telegraaf -lehti.

Oikeusministeriön valtiosihteerin Harbersin mukaan vastuu parlamentille annetusta rikostilastosta on hänellä, mutta kyseessä ei ollut tietoinen vääristely.

Skandaalin arvioidaan hyödyttävän populistipuolueita torstaina Hollannissa käytävissä europarlamenttivaaleissa.