Kuvataiteilija Mauri Korhonen hamstraa sinisiä muovipulloja – tyhjistä pulloista syntyy valtava taideteos

Viime aikoina Korhonen on tehnyt teoksia etupäässä kulutustarvikkeiden pakkausmateriaaleista ja käytöstä poistetuista esineistä.

kierrätysmateriaalit
Mies seisoo ikkunan edessä ja pitää käsissään sinisiä muovipulloja.
Kuvataiteilija Mauri Korhonen halkaisee pullot pitkittäissuunnassa ja hitsaa ne sikin sokin suureksi siniseksi pinnaksi. Mauri Korhonen

Sotkamolaislähtöinen kuvataiteilija Mauri Korhonen suunnittelee taideteosta, johon tarvitaan satoja tyhjiä muovipulloja. Teoksen nimeä Korhonen ei vielä paljasta, mutta se tulee ottamaan kantaa ajankohtaisiin ympäristöasioihin.

– Kulutus- ja kierrätystavaroista tehdyissä teoksissani on aina selkeä viesti ja kaksi näkökulmaa. Teokset ovat kauniita, mutta kun menee hieman lähemmäksi, paljastuu karu todellisuus, Korhonen kertoo.

Yleensä Korhonen kerää materiaalia vähitellen ja vähin äänin, mutta tällä kertaa hän turvautui julkiseen keräykseen, koska teoksen pitäisi valmistua ensi kuussa. Keräyspisteitä on Kajaanissa, Kuopiossa, Suonenjoella ja Helsingissä.

– Epäilen, että noin sata pulloa alkaa olla kasassa. Olen suunnitellut, että teoksesta tulee 150 senttiä korkea ja kolme metriä pitkä, joten tarvitsen siihen vähintään 300 tyhjää, sinistä pulloa.

Kajaanissa pulloja voi jättää 6. kesäkuuta saakka taidemuseon oven vieressä olevaan keräyspönttöön. Teokseen kerätään tyhjiä, Lidl:ssä myytäviä Saskia-kivennäisvesipulloja. Optimikoko on 0,5 litraa, mutta myös isompi pullo käy. Etikettejä pulloihin ei tarvitse jättää.

– Pullot kerätään lahjoituksena, mutta ajattelin siihen sellaista romantiikkaa, että kukin voi halutessaan laittaa nimensä ikään kuin pullopostina mukaan. Nimilista sijoitetaan aina teoksen viereen, kun työ ripustetaan esille, Korhonen kertoo.

Taideteos tulee nähtäville Joutsan Haihatuksen kesänäyttelyyn sekä syksyllä Kajaanin taidemuseossa avautuvaan Materiaalirunoutta-näyttelyyn.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!