Hyppää sisältöön

Kahden maanviljelijän innokas keskustelu johti moderniin lopputulokseen – syntyi Maanviljelijän tietobaari

Kahden tutkivan maanviljelijän pohdiskelut ovat päätyneet podcasteiksi, jotka Yle kesällä julkaisee.

Lappeenrannan Joutsenossa viljelevä Juuso Joona on toinen podcastin tekijöistä. Rypsi oli kylvetty syksyllä ja oli toukokuun puolivälissä jo metrin korkuista. Kuva: Ville Toijonen/Yle

Juuso Joona kävelee orastavan keltaisena säihkyvän peltonsa laitaa Lappeenrannan Joutsenossa.

– Tässä on rypsiä. Se on kylvettu viime vuoden elokuun alussa. Monta vuotta harjoittelimme, ja nyt sen viljely onnistuu, kertoo Joona innoissaan.

Rypsin varret ovat jo metrin mittaisia. Päivässä pituutta tulee lisää viisi senttiä.

Nyt on se aika vuodesta, kun nukkumiseen on vähän aikaa.

– Keväällä tykkään urakoida pitkää päivää. Aamulla on aikaisin valoisaa, joten neljän tai viiden aikaan aloitellaan hommat, kertoo Joona.

Alkuviikosta Joona kylvi peltoon 20 hehtaarin alalle herneitä. Siinä ei kuitenkaan ole läheskään kaikki, mitä tilalla kasvatetaan. Lista on pitkä.

– Kaikkiaan me pyritään ylläpitämään monipuolista viljelykiertoa. Siinä on mukana viherlannoitusnurmea, hernettä, papua, öljyhamppua, tattaria, kameliinaa, erilaisia syyskasveja, kuten syysvehnää ja -ruista sekä kevätkylvöisistä ainakin kauraa ja vehnää, kertoo Juuso Joona.

Kun rypsi on puitu, istutetaan samalle pellolle syysruis.

Kokemukset Ylen podcastiksi

Juuso Joona tutustui yliopistoaikoinaan nykyään Lohjalla asuvaan Tuomas Mattilaan. Miesten ystävyys on jatkunut opiskeluaikojen jälkeen, kun he yhdessä pohtivat kaikenlaisia kasvintuotantoon liittyviä asioita. Nyt keskustelut tulevat julkisiksi varsin erikoisella tavalla.

– Soittelemme Tuomas Mattilan kanssa paljon peltotöiden lomassa toisillemme, ja noin vuosi sitten mietimme, että pitäisikö nämä meidän keskustelut tehdä podcastiksi, sanoo Juuso Joona.

Rypsi on puintikunnossa heinäkuun lopulla. Kuva: Ville Toijonen/Yle

Heinäkuussa Ylellä alkaa Mattilan ja Joonan yhdessä tekemä kahdeksanosainen podcast-sarja Maanviljelijän tietobaari, jossa miehet selvittävät kuuntelijoille ekologisia ja kestäviä viljelymenetelmiä.

Kumpikin tutkivista maanviljelijöistä toimii myös viljelijöiden kouluttajina. Niissä tilaisuuksissa he ovat saaneet palautetta, että kaksikon keskusteluja ja ajatuksia olisi kiva kuunnella laajemminkin.

Tutkivaa maanviljelyä jo toistakymmentä vuotta

Alle 40-vuotiaat maanviljelijät Juuso Joona ja Tuomas Mattila ovat kokeilleet ja tutkineet uudistuvaa maanviljelyä jo toistakymmentä vuotta.

– Pyrimme erilaisilla viljelytoimenpiteillä parantamaan ekosysteemin tilaa samalla, kun tuotamme ruokaa, Joona selventää.

Uudistuva maanviljely on Joona Juuson mukaan tehokkain keino torjua ilmastonmuutosta.

– Maaperässä on suuri potentiaali sitoa hiiltä ilmakehästä. Näin ilmastonmuutosta voidaan hillitä ja juuri sitä pyrimme tekemään.

Nykyaikainen maanviljelyohjelma

Maanviljelijän tietobaari -podcastia tehdään ensin kaksi jaksoa toukokuun aikana. Tekijät haluavat pitää aiheet ajankohtaisina ja siksi loput jaksot tehdään myöhemmin. Silloin on mahdollisuus vastata myös kuuntelijapalautteisiin.

Tilausta maanviljelyyn keskittyvälle ohjelmalle on Joonan mukaan ollut.

– Meiltä on puuttunut suomenkielinen maanviljelyyn keskittyvä ohjelma sitten Maamiehen tietolaarin.

Ylen radiokanavilla ollut Maamiehen tietolaari loppui vuosituhannen alussa, kun sitä oli tehty yhtäjaksoisesti lähes 50 vuotta. Ohjelma oli varsinkin alkuaikoina erittäin suosittu, kun se jakoi tietoa maanviljelyksistä Suomen eri kolkkiin.

Maanviljelijän tietobaari alkoi Yle Areenassa 8. heinäkuuta. Kuuntele ensimmäinen jakso tästä.

.
.