1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joensuu

Puutavaran uittomäärät lisääntyvät jälleen Pielisellä ja Saimaalla

Järvi-Suomen Uittoyhdistys uittaa tänä kesänä Itä-Suomen vesistöissä neljänneksen enemmän puutavaraa kuin viime kesänä.

Joensuu
Uitto Vekaransalmi
Tukkilauttoja hinauksessa Saimaalla.Jari Tanskanen/Yle

Sisä-Suomessa uitetaan tänä kesänä enemmän puutavaraa kuin vuosikymmeneen. Uittokauden ensimmäiset veteenpanot tapahtuivat vapun tienoilla Kiteen Puhoksessa ja Maaningan Ahkionlahdessa.

Uittopäällikkö Esa Korhonen Järvi-Suomen Uittoyhdistyksestä kertoo, että kauden aikana uitetaan puutavaraa Pieliseltä ja Kallavedeltä Saimaata pitkin etelän suuntaan yhteensä puolisen miljoonaa kuutiota. Määrä on 100 000 kuutiota enemmän kuin viime kesänä.

Järvi-Suomen Uittoyhdistys hoitaa jäsentensä eli isojen metsäfirmojen – Stora Enso, UPM-Kymmene, Metsäliitto Osuuskunta – sekä metsähallituksen puutavaran uiton.

Uittoon ja vesivarastointiin soveltuvat vanerisorvitukit ja havusellupuut. Muu puutavara kulkee jalostettavaksi rekoilla, junavaunuissa, proomuissa tai muissa aluksissa.

Pohjois-Karjalassa veteenpudotuspaikkoja on kymmenen, pohjoisimmat Nurmeksessa ja eteläisin Kesälahden Ulponniemessä.

Uitto on kilpailukykyinen kuljetusmuoto, kun matkaa puunjalostustehtaalle kertyy yli 250 kilometriä.

Vaikka kuljetuskapasiteetin niukkuus, edullisuus ja ilmastoystävällisyys suosivat vesikuljetusta, uittoihin alkaa olla vaikea löytää ammattitaitoista työvoimaa, kertoo uittopäällikkö Esa Korhonen. Kyse on Korhosen mukaan ammatista, johon ei ole omaa koulutusta.

– Uittotoimintaan saa oppia vain työtä tekemällä. Tarvitaan merenkulun ja järvellä liikkumisen taitoja ja havainnointia, kuinka yli kilometrin mittainen tukkilautta tuulessa tai virrassa käyttäytyy, että osaa ennakoida oikein. Uittokippareilla ja uittomiehillä tilanteiden ennakointi on kaikki kaikessa, uittopäällikkö selvittää.

Lue seuraavaksi