1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Öiset paukaukset valvottivat kajaanilaisia – syytä haettiin lokkitykeistä ja huumoria muumeista

Aamuyöllä ympäri Kajaania herättiin tykin ääneltä kuulostaviin etäisiin paukauksiin.

Yölliset äänet eivät olleet peräisin Kainuun prikaatin harjoituksesta. Kuva: Puolustusvoimat

Paukaus, paukaus, ja lisää paukauksia yhteensä noin 24 kertaa. Kohta paukausten sarja toistuu uudestaan ja uudestaan.

Kajaanilaisia kummastuttaneet keskiviikkoaamuyön paukuttelun äänet ovat saaneet kaupunkilaiset miettimään sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun) syitä ääniin.

Osa kaupunkilaisista arveli äänien syyksi lokkitykkejä, joita käytetään muun muassa Renforsin rannan teollisuusalueella ja Majasaaren jätekeskuksessa. Molemmissa paikoissa kyseiset tykit ovat käytössä vain päiväsaikaan.

Somekeskustelussa kukki myös huumori ja esiin nostettiin muun muassa Jysähdyksiä yössä -Muumi-jakso meemin muodossa.

"Harjoituksen johtajaa ei ole tavoitettu"

Räjäytyksiltä kuulostaneet äänet kantautuivat muun muassa Oulun poliisilaitoksen ylikomisarion Arto Lumikarin korviin.

– Heräsin niihin yöllä ja olin varma, että ne tulevat prikaatilta. Meille poliisille ei ole tullut ilmoituksia.

Kainuun prikaatin tiedottajan Satu Hujasen mukaan äänet kuuluivat varuskunnan eteläpuolella olevalta Kassunkurun harjoitusalueelta.

– Ne äänet eivät kuulu meidän osastoille, vaan jollekin toiselle, josta saamme tiedotteen myöhemmin. Harjoituksen johtajaa ei ole tavoitettu.

Äänien lähteeksi paljastui Utin jääkärirykmentti, joka päivitti aamupäivällä Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun), että heidän harjoituksensa ovat tällä viikolla muun muassa Kainuussa:

"Harjoitusjoukkomme järjesti varhain aamulla Kainuun prikaatin alueella räjäytysharjoituksen, josta aiheutui ennalta arvioitua enemmän meluhaittaa ympäristöön. Pahoittelemme aiheuttamaamme häiriötä! Vastaavaa toimintaa ei meillä enää tässä harjoituksessa ole. Helikopterit lentävät alueella perjantaihin asti."

Kuuluvuus arvioitiin väärin

Utin jääkärirykmentin majurin Hansi Miettisen mukaan kyseessä on inhimillinen virhe. Harjoituksessa tulleiden äänien ei olisi pitänyt kantautua kajaanilaisia häiritseviksi.

– Viime yönä harjoituksessa kuvattiin sirotemiinoitekentän raivaamista. Tulen kuvauksessa käytettiin 60 gramman räjähdyspanoksia ja me arvioimme räjäytyksistä johtuneen kuuluvuuden väärin.

– Tuuli ja sääolosuhteet ajoivat äänet Kajaanin ylle. Räjäytysharjoituksen johtajan kanssa on keskusteltu ja hän on saanut tästä palautetta, kertoo Miettinen.