Moni suosittu e-pilleri loppu apteekeista – ihmisiä neuvotaan hakemaan korvaavia reseptejä

Apteekkariliiton mukaan lääkkeiden saatavuusongelmat ovat ylipäätäänkin kasvussa.

ehkäisypillerit
Ehkäisyvälineitä pöydällä
Ehkäisyvalmisteita.Antti Kolppo / Yle

Suosituissa e-pillerivalmisteissa on tällä hetkellä pitkiäkin saatavuushäiriöitä. Fimean listalta (siirryt toiseen palveluun) löytyy muun muassa Desogestrel Stada -merkkinen valmiste, jota ei saa enää koko loppuvuoteen. Listalla on myös Zoely -niminen valmiste, jonka kuukauden pakkausta pitäisi saada jälleen kesäkuusta alkaen ja kolmen kuukauden pakkausta heinäkuussa.

Listalla on myös muita eri valmistajien ehkäisyvalmisteita, joita Fimea saa tietoonsa jakelijoiden kautta. Jakeluhäiriöt voivat kestää viikoista kuukausiin.

Tiettyjen e-pillerimerkkien saatavuushäiriöiden yleisyydestä ei Fimealta löydy tilastoitua tietoa. Yksittäisiä syitä häiriöihin on myös hankala eritellä.

– Taustalla voi olla hyvin moninaisia syitä. Usein yksittäisissä valmisteissa kyse voi olla tuotantoon ja eriin liittyvistä ongelmista, sanoo Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti.

Häiriöt aiheuttavat hankaluuksia

Esimerkiksi oikean e-pillerimerkin löytäminen voi olla joillekin vuosia kestävä prosessi, koska hormonaalisissa ehkäisyvalmisteissa on paljon eroja.

Savonlinnalaiselle Viivi Hagmanille tilanne on tuskallinen. Hän on käyttänyt Desogestrel Stada -pillerimerkkiä vuoden ajan ja tällä hetkellä hänellä on sitä jäljellä vajaaksi kahdeksi kuukaudeksi.

Viivi Hagman on hankalassa tilanteessa migreeninsä kanssa, mikäli hänelle parhaiten sopivaa e-pillerimerkkiä ei saa enää koko loppuvuonna.
Viivi Hagman on hankalassa tilanteessa migreeninsä kanssa, mikäli hänelle parhaiten sopivaa e-pillerimerkkiä ei saa enää koko loppuvuonna.Janne Arstila / Viivi Hagmanin kotialbumi

Sopivan merkin löytämisessä meni vuosikausia, koska mikään valmiste ei sopinut hänelle. Myöskään hänen käyttämänsä merkin rinnakkaisvalmiste ei käy, sillä se provosoi migreenikohtauksia. Muita merkkejä kokeillessaan hän kertoo joutuneensa ajoittain päivystykseen, koska migreenikohtaukset voivat kestää väärällä ehkäisyvalmisteella yli viikonkin putkeen.

– Minulla on hankala hemipleginen migreeni, joka pahenee kaikista muista merkeistä huomattavasti. Ne aiheuttavat lisäksi mielialaoireita. Toisaalta migreenini pahenee myös ilman hormonaalista valmistetta, kuvailee Hagman kiperää tilannettaan.

Saatavuushäiriöt kasvussa muutenkin

Apteekki voi tarjota rinnakkaisvalmistetta suoraan asiakkaalle, mikäli vaihtokelpoinen valmiste löytyy. Jos sellaista ei ole, mikä on e-pillereiden tapauksessa yleistä, apteekki voi ottaa yhteyden suoraan lääkäriin tai asiakas voi itse hakea lääkäriltä uuden reseptin. Apteekit voivat myös kartoittaa naapuriapteekeista, löytyisikö niistä loppumassa olevaa lääkettä.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Elina Aaltonen muistuttaa, että kun saatavuushäiriö on pitkäkestoinen, se tarkoittaa väistämättä sitä, että pillerit loppuvat koko maasta. Apteekkien tämän hetkisistä varastoista ei Apteekkariliitolla ole ajantasaista tietoa.

Lääkkeiden saatavuushäiriöiden määrät ovat yleisellä tasolla kasvussa.

– Tämä on ikävä ja kasvava globaali ongelma. Se johtuu pääasiassa siitä, että lääketeollisuuden lääketuotantoprosesseja on virtaviivaistettu, eli häiriöt johtuvat yleensä valmistuksen laatu- tai kapasiteettiongelmista, Elina Aaltonen kuvaa.

Lääkemerkin vaihtamisesta voi tulla asiakkaalle ongelmia varsinkin silloin, jos lääkkeen vaikuttavaa ainetta joudutaan vaihtamaan.

– Jos joutuu vaihtamaan toiseen valmisteeseen, se on sama asia, kuin aloittaisi ihan uuden lääkityksen. Silloin hoitotasapainokin pitää hakea uudelleen, Aaltonen sanoo.

Tilanne pelottaa

Oman lääkemerkin tilanne pelottaa Viivi Hagmania. Migreeniä seurataan parhaillaan neurologian poliklinikalla muun muassa estolääkkeiden vaihtojen ja nostojen osalta.

– Tällainen saatavuushäiriö tuo todella paljon takapakkia hoitotasapainon löytämisessä. Jos tätä merkkiä ei ole saatavilla, on sanomattakin selvää, että minulla on edessäni todella hankalat ajat migreenin kanssa, hän kirjoittaa.

Hagman kuuli saatavuushäiriöstä kuukausi sitten edellisen kerran apteekissa asioidessaan. Tuolloin hänelle ei osattu kertoa häiriön kestosta tai neuvottu, miten kannattaisi toimia asiassa, joka vaikuttaa koko hänen hoitopolkuunsa.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Elina Aaltonen uskoo, että kyse on ollut yksittäistapauksesta. Yleensä apu tarjotaan automaattisesti vastaavassa tilanteessa.

– Tiedon saatavuus häiriöistä vaihtelee todella paljon. Apteekit tarkkailevat päivittäin lääketilauksia ja seuraavat puutoksia. Kun niitä on, apteekit pyrkivät tilaamaan jo valmiiksi esimerkiksi rinnakkaislääkettä varastoon, Aaltonen toteaa.

Keskustelua e-pillereiden saatavuudesta käytiin alkuviikosta Facebookin suositussa Naistenhuone -ryhmässä.

Artikkelia korjattu 6.6.2019 klo 12:19: Täsmennetty saatavuushäiriötiedotetaulukon lähde

Aiheesta voi keskustella 22.5. klo 22 asti.