Neljää koulua uhkaa lakkauttaminen Rovaniemellä

Virkamiehet ehdottavat Alakorkalon, Hirvaan, Rautiosaaren ja Viirinkankaan koulujen lakkauttamista.

Rovaniemi
Viirinkangas
Viirinkankaan koulu on lakkautuslistalla.Miikka Miinala / Yle

Rovaniemen kaupunki suunnittelee lakkauttavansa jopa neljä koulua lähivuosien aikana. Virkamiehet ehdottavat Alakorkalon, Hirvaan, Rautiosaaren ja Viirinkankaan koulujen lakkauttamista.

Ennen lakkauttamisia Häkinvaaraan rakennettaisiin uusi koulu ja Rantavitikan koulua laajennettaisiin. Häkinvaaran alakoulun yhteyteen tulisi myös päiväkoti.

Koulujen lakkautukset on kirjattu Alakemijoen palveluverkkosuunnitelmaan, jota Rovaniemen koulutuslautakunta käsittelee torstaina. Lautakunta ei päätä koulujen lakkauttamisesta vielä torstaina, vaan tarkoitus on laittaa yksi vaihtoehto nähtäväksi ja kuultavaksi alueen asukkaille.

Virkamiehet ovat miettineet viisi vaihtoehtoa alueen palveluverkolle.

– Vaihtoehto viisi on eniten tulevaisuuteen katsova. Se säästää kustannuksista, mutta turvaa samalla laadukkaan opetuksen alueen koululaisille, hallintopäällikkö Risto Varis Rovaniemen kaupungilta perustelee.

Moni koulu on korjauksen tarpeessa

Kaupunki haluaa karsia alueen koulujen määrää myös siksi, että osa kouluista on ahtaita ja toiset taas liian väljiä. Osassa aluetta oppilaiden määrä on vähenemässä, kun taas esimerkiksi Hirvaalla oppilasmäärä kasvaa.

Lisäksi Alakorkalon koulu on joka tapauksessa purettava öljyvahingon takia. Hirvaan ja Viirinkankaan kouluille puolestaan on tehtävä iso peruskorjaus seuraavan kymmenen vuoden aikana. Myös Rantavitikan koulu kaipaa tulevaisuudessa remonttia.

Tarkoitus on pyytää lausunnot muun muassa alueen vanhempain- ja kyläyhdistyksiltä sekä järjestää asukkaille ja koulujen työntekijöille kuulemistilaisuudet.

Koulutuslautakunta päättänee koulujen lakkauttamisesta kuulemisten jälkeen 27. kesäkuuta.

Koulut lakkautettaisiin mahdollisesti seuraavan vuosikymmenen puolivälissä.