1. yle.fi
  2. Uutiset

Huoli ilmastonmuutoksesta on vallannut jo pienemmätkin suomalaisyritykset – "Työmailla vaaditaan, että meidän ympäristöasiat on kunnossa"

Lähes joka toinen yritys on kyselyn mukaan muuttanut yhtiön päämääriä ilmastonmuutoksen takia.

ilmastonmuutos
Nostolava-auto
Nostopalveluyhtiö Janneniska on uusinut nostoautonsa vastaamaan asiakkaiden ja omia ympäristövaatimuksia.Janneniska

Ilmastonmuutos näkyy jo monen yrityksen arjessa.

Markkinoinnin palveluyhtiö Avidlyn tekemän kyselyn mukaan vielä pieni osa yrityksiä näkee ilmastonmuutoksen mahdollisuutena laajentaa toimintaa. Sen sijaan lähes joka toinen yritys on jo ottanut ilmastonmuutoksen huomioon toiminnassaan.

Ilmastonmuutos on kyselyn mukaan tullut osaksi yrityksiä. Joka toinen yrityksen edustaja kertoo, että muutos herättää työpaikalla ainakin keskustelua sen aiheuttamasta uhasta.

Nyt jo kolmannes vastanneista eri alojen yrityksistä ilmoittaa, että uhan takia muutokseen vastaamiseen vaaditaan toimia myös yrityksiltä.

Ilmastotietoisuus on yleistynyt nopeasti, kun tuloksia vertaa vajaan kahden vuoden takaiseen Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyyn (siirryt toiseen palveluun). Yhä useampi yrityksistä on muuttanut samalla suhtautumistaan siinä, että muutos vaikuttaa myös liiketoimintaan. Näin ajattelee nyt joka kolmas vastanneista.

Entistä useampi yrittäjä ajattelee, että muutokseen voi myös vaikuttaa omalla toiminnalla ja mahdollisesti osa voi hyötyä siitä.

Tilastografiikka
Mikko Airikka | Yle

Huoli on muuttunut vastanneissa yrityksissä myös käytännön toimiin. Noin 40 prosentilla vastaajista ilmastonmuutoksen hillintä näkyy arvoissa ja strategiassa.

Ympäristötietoisuus tuo tai vie töitä

Yksi toimintaansa muuttanut yritys on vantaalainen nostopalveluyritys Janneniska. Yhtiön johtoryhmässä mietitään jo jatkoa työlle, jonka tuloksena yhtiössä käytetään muun muassa uusimpia nostoautoja ja tuetaan työmatkapyöräilyä.

– Meillä ei ole asiaa työmaille, jos meidän asiat eivät ole kunnossa, kertoo talousjohtaja Reijo Myllymäki asiakkaiden muuttuneista vaatimuksista ympäristön suhteen.

Myllymäen mukaan kuluneen vuoden aikana ilmastohuoli on tullut entistä useammin esille niin yrityksessä kuin heidän asiakkaissa. Janneniskassa tilannetta pidetään uhan sijaan mahdollisuutena. He huoltavat autoillaan entistä enemmän myös tuulivoimaloita.

Myllymäki myöntää, että vaatimukset ympäristöstä paremmin huolehtimiseen tulevat asiakkailta. Esimerkiksi yhtiön dieselkäyttöiset nostoautot täyttävät nykyään tiukimmat Euro 6 -hiukkaspäästönormit. Hän sanoo, että erityisesti pörssikokoluokan yritykset ja kunnat vaativat, että käytössä on uutta kalustoa.

Myös sähkö on jo osittain käytössä yhtiön autoissa ja täyssähköautot yleistyvät alalla vähitellen.

Reijo Myllymäki osittaa sormella ilmaan.
Janneniskan talousjohtaja Reijo Myllymäki ja huoltovastaava Joonas Heinonen yläilmoissa.Rinna Härkönen / Yle

– Se on tulevaisuutta ja olemme valmiita investoimaan siihen.

Melko moni myös Avidlyn tekemässä kyselyssä tuntuu ajattelevan samalla tavalla, sillä neljännes vastaajista uskoo hyötyvänsä kunnolla ilmastonmuutoksesta.

Vastuullisuus on levinnyt kaikenkokoisiin yrityksiin

Janneniskan Myllymäen mukaan yhtiössä on kova tahto selvittää, ymmärtää ja puuttua oman toiminnan ympäristötaseeseen ja ilmaston kannalta tärkeään hiilijälkeen. Yhä useampi yrityksen asiakas on muuttanut tapojaan, viime aikoina myös pienet ja keskisuuret yritykset.

– Tämä lisääntyy koko ajan. Jokainen meidän asiakas edellyttää, että meillä on nämä asiat kunnossa.

Kyselyssä lähes joka kolmas yritys on selvityttänyt myös toimintansa hiilijäljen.

Esimerkkinä yritysten yleistyneestä ympäristötietoisuudesta Myllymäki mainitsee ison yhteistyöhankkeen. Mahdollinen kumppani teki Janneniskasta ensin ympäristöselvityksen, jotta keskusteluja edes voitiin jatkaa. Janneniska läpäisi ulkopuolisen testin, ja keskusteluja uudesta laajasta yhteistyöstä ympäristötoimialalla ollaan nyt viimeistelemässä.

Nostolava-auto
Janneniskalla on yhtiön mukaan kova tahto tietää omat ympäristöjälkensä. Janneniska

Kyselyn mukaan kolmannes yrityksistä kertoo, että heillä on esimerkiksi alettu säästää energian käytössä omissa kiinteistöissä. Kyselyn mukaan yksi keskeisistä yritysten keinoista parantaa omaa ilmastojälkeään on miettiä liikematkustamisen määriä ja tapoja. Lähes joka kolmas yritys kertoi tehneensä harkintaa matkojen suhteen.

Viidesosa kyselyyn vastanneista ei ollut muuttanut tai muuten reagoinut ilmastonmuutokseen millään tavalla. Suurimpana syynä tähän mainittiin, ettei ole ollut aikaa. Viidennes kielteisesti vastanneista ilmoitti, että ilmastotoimet ovat liian kalliita.

Kyselyyn vastanneista reiluista 150 eri toimialojen yrityksistä yksittäiset kertoivat, ettei toiminnan uudelleen miettimiseen ja muuttamiseen ole ollut tarjolla tietoa. Kysely tehtiin digitaalisesti ja sitä markkinoitiin myös Avidlyn kautta sosiaalisessa mediassa yritysten edustajille.

Pieni osa yrityksistä on hyvittänyt tai jollakin toisella tavalla yrittänyt mitätöidä ilmastopäästöjään.

Lue myös:

Suomen teollisuuden uusi avaus ilmastotalkoissa: Firmat ovat valmiita luopumaan satojen miljoonien yritystuesta jos sähköveroa lasketaan

Teollisuusjohtaja patistaa Suomea tekemään tiukkaa ilmastopolitiikkaa – jopa vihreiden tavoitteet saavat kiitosta

Lue seuraavaksi