Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali, 33, seuraa Esa-Pekka Salosta huippupestissä Lontoossa

Tamperelainen kapellimestari valittiin yhtenä nuorimmista koskaan Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestariksi.

kapellimestarit
Santtu-Matias Rouvali
Arkistokuva Santtu-Matias Rouvalista. Marja Väänänen / Yle

Tamperelainen kapellimestari Santtu-Matias Rouvali on valittu huippupestiin Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestariksi.

Rouvali seuraa tehtävässä Esa-Pekka Salosta. Rouvali on saanut viisivuotisen sopimuksen. Hän työskentelee orkesterin kanssa kymmenen viikkoa vuodesta ja on mukana äänityksissä sekä orkesterin kiertueilla Britanniassa ja ulkomailla.

Rouvali aloittaa tehtävässä vuonna 2021. Silloin Salonen siirtyy emerituskapellimestariksi.

Rouvali on yksi nuorimmista Philharmonian johtoon valituista. Häntä nuorempi on ollut vain vuonna 1973 vuoden nuorempana eli 32-vuotiaana valittu Riccardo Muti.

Asiasta kertoo nettisivuillaan Philharmonia-orkesteri. (siirryt toiseen palveluun) Asiasta kertoi ensin Suomessa Aamulehti. (siirryt toiseen palveluun) Aamulehden mukaan Rouvali jatkaa Tampereella 2021–22 neljä viikkoa ja puistokonsertin.

"Hienon seikkailun alku"

Santtu-Matias Rouvali on innoissaan tehtävästä ja pitää sitä kunnianosoituksena.

– Tämä on hienon seikkailun alku: Lontoo on jännittävä paikka orkestereille ja Philharmonia on klassisen musiikin sydän kaupungissa. Soittajat ovat äärimmäisen lahjakkaita ja näyttävät suunnatonta nälkää luoda uusia hienoja esityksiä. Tämä on mahtava mahdollisuus, ja teemme yhdessä hienoja asioita, Rouvali kommentoi orkesterin tiedotteessa.

Rouvali on aiemmin vieraillut Lontoossa orkesterin kapellimestarina.

Yle tavoitti Rouvalin puhelimitse Göteborgista. Rouvali jatkaa ruotsalaisen Göteborgin sinfonikkojen ylikapellimestarina ja hänen työskentelystään saadaan edelleen nauttia myös Tampereella.

– Tampere säilyy kotina ja työskentelen siellä edelleen niin paljon kuin ehdin. Tampereen ja Lontoon orkesterit toimivat eri tavalla, mutta hengeltään ne ovat samantyyppisiä. Yhtäläistä on intohimo musiikin tekemiseen ja sen tekemisestä nauttiminen, Rouvali sanoo.

Lontoon Philharmonian toimitusjohtaja Helen Sprott sanoo, että Rouvali edustaa tulevaisuutta: hän on nuori, dynaaminen, luonnonlahjakkuus muusikkona ja kapellimestarivelho.

Orkesteri kiittää myös, miten Rouvali on onnistunut saamaan uusia yleisöjä.

Rouvali on tullut tunnetuksi Tampere Filharmonian kapellimestarina. Lontoolainen orkesteri puhuu tamperelaisesta Santtu-efektistä, koska Rouvali täyttää konserttisalit.

Korjaus klo 15.28 Santtu Rouvali ei ole nuorin valittu, vaan yksi kapellimestari oli valittaessa häntä vuoden nuorempi.

Lue lisää:

Henkilökuva: "Ehkä mulla on ADHD omalla tavallaan" – Santtu-Matias Rouvali rauhoittuu, kun musiikki on hänen näpeissään

Santtu-Matias Rouvali ylikapellimestariksi myös Göteborgiin

Kansainvälistä mainetta niittävä Santtu-Matias Rouvali jatkaa Tampere Filharmonian johdossa