Etelä-Pohjanmaa ottaa soteratkaisun omiin käsiin – kunnat yksimielisiä yhteisen valmistelun suhteen

Kunnilla alkaa olla kiire saada sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset kuriin.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Leikkaussali.
Mika Kanerva / Yle

Tänään varmistui, että Etelä-Pohjanmaan kunnat ryhtyvät valmistelemaan yhteistä vapaaehtoista sotea. Kuntien luottamusjohto päätyi samalle kannalle kuin kuntajohtajat viime viikolla.

Valtakunnallista soteuudistusta tai edes hallituksen linjausta ei enää jäädä odottamaan. Toki hallituksen linjaus otetaan huomioon valmistelussa.

– Se otetaan huomioon, että emme tekisi sellaista, mikä on valtionhallinnon kannan vastaista. Mutta tottakai meidän täytyy ajatella omaa maakuntaa ja tehdä eteläpohjalaisten parhaaksi tämä työ, kommentoi maakuntahallituksen ja Alavuden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lasse Anttila.

Myös naapurimaakunnissa Pirkanmaalla (siirryt toiseen palveluun) ja Pohjanmaalla valmistellaan vapaaehtoista kuntayhtymää.

Kustannukset kuriin

Kunnilla on kova halu saada sosiaali- ja terveyspalvelujen ja etenkin erikoissairaanhoidon kustannuksia hillittyä. Maakunnassa on viime aikoina käyty paljon keskustelua kustannusten karkaamisesta.

– Liikkeelle sysäävä voima on juuri erikoissairaanhoidon kustannusten kasvu. Esimerkiksi Seinäjoella kasvua oli 10 prosenttia alkuvuonna. Sitä ei minkään kunnan kassa kestä. Siksi on tehtävä jotain, toteaa Lapuan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Kai Pöntinen (kok.).

– Jotain meidän tarvitsee tehdä, koska jokainen tietää oman kuntansa kohdalta, että kuntatalous on erittäin kriittisessä tilanteessa, sanoo puolestaan Lasse Anttila.

Kaksi vaihetta, erilaisia malleja

Valmistelun ensimmäisessä vaiheessa uudistetaankin kuntien ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perussopimusta. Toisessa vaiheessa tehdään varsinainen ehdotus "sosiaali- ja terveydenhuollon toimijasta", joka kattaa koko nykyisen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin.

Vielä on auki se, perustetaanko kuntayhtymä vai liikelaitos, tai perustetaanko kuntayhtymä nykyisen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän pohjalle vai rakennetaanko kokonaan uusi. Monella kunnalla tuntuu olevan halua uuden perustamiseen.

– Vanhan organisaation uudistaminen on varmasti paljon vaikeampaa kuin lähteminen liikkeelle puhtaalta pöydältä, sanoo Pöntinen.

– Oleellista kuitenkin on, että kunnilla vaikutusvalta säilyy ja voidaan turvata kuntalaisten palvelut koko maakunnassa.

Kunnat pääsevät kommentoimaan mallia arvion mukaan syyskuussa. Sitovat päätökset mukana olosta tehdään kunnissa ensi tammikuussa. Uusi malli olisi toiminnassa vuonna 2021.

Hyöty aiemmasta valmistelusta

Valmistelua ei tarvitse Etelä-Pohjanmaalla aloittaa alusta. Sote-uudistusta on tehty maakunnassa huolella viimeisen kolmen vuoden ajan. Näitä valmisteluja voidaan hyödyntää nyt.

– Se on hyvä pohja ja runko. Se työ ei missään nimessä mene hukkaan, sanoo Lasse Anttila.

Alavus on osittain ulkoistanut omat perusterveyden- ja sosiaalihuollon palvelut Kuusiolinna Terveys Oy:lle. Se on puoliksi Pihlajalinnan omistama. Anttila on varma, että myös Kuusiokuntien kannattaa olla mukana maakunnallisessa yhtymässä.

– En näkisi mitään järkeä siinä, että Kuusiokuntien alue jäisi ulkopuolelle tästä, toteaa Anttila.