Voiko opettajalle antaa viinipullon ja hääparin jättää ilman lahjaa? – "Kyllä voi", vastaa etikettiasiantuntija

Kevään juhlasesonki tuo mukanaan tutut lahjapulmat, joista selvitään yleensä hyvällä taustatyöllä tai kaivamalla kuvetta.

Tavat ja perinteet
nainen pitää skumppalasia
Rahakuori on kevään valmistujaisten tyypillisin, muttei välttämättä paras lahja. Derrick Frilund / Yle

Syy lahjan antamisen on oikeastaan hyvin yksinkertainen. Eleellä ilmaistaan kiitollisuutta ja arvostusta sen saajaa kohtaan etenkin erilaisina juhlapäivinä.

Etikettiasiantuntija, tietokirjailija Mirva Saukkolan mukaan hektisenä nykyaikana tunteiden osoittaminen on kenties tärkeämpää kuin koskaan ennen. Ja se kiitollisuuden ja arvostuksen tunne on helppo kääriä lahjapaperiin.

Vai onko sittenkään?

Monessa suomalaisessa kodissa pähkäillään koulujen päättäjäisten lähestyessä, miten muistaa opettajaa. Jotain olisi kiva antaa, mutta mitä ja kuinka paljon lahjaan on sopivaa antaa?

Esimerkiksi Espoon kaupunki kielsi viime joulukuussa opettajia ottamaan vastaan rahaa tai lahjakortteja. Arvokkaiden lahjojen vastaanottamisen sanottiin olevan lainvastaista.

"Viinipullo menee absolutistilla hukkaan, samoin kuten kukat allergikolla. Aina on mahdollista tiedustella etukäteen, mikä olisi mieluinen lahja."

Mirva Saukkola, etikettiasiantuntija

Saukkolan mielestä olisi hyvä, etteivät vanhemmat keräisi rahaa monen sadan euron lahjakortteihin (siirryt toiseen palveluun).

– Liioittelu on kiusallista. Maksimissaan muutaman kymmenen euron hintainen lahja ei herätä kiusallisia tuntemuksia, hän sanoo.

Moni ratkaisisi mielellään opettajan lahjapulman poikkeamalla Alkon kautta. Saukkolan mielestä viinipullo on periaatteessa ihan hyvä lahja, mutta silloin olisi hyvä tietää saajan taustaa.

– Viinipullo menee absolutistilla hukkaan, samoin kuten kukat allergikolla. Aina on mahdollista tiedustella etukäteen, mikä olisi mieluinen lahja.

Saukkola muistaa, että myös kortti riittää oikein hyvin muistamiseksi opettajalle. Lahja on vain lisäosoitus siitä, miten paljon arvostat lahjansaajan työtä.

Raha on toivottu, mutta persoonaton lahja

Tyypillinen lahja ylioppilaalle tai ammattiinvalmistuneelle on kukka ja kirjekuori, jossa on rahaa.

Koulunsa päättänyt nuori on usein uuden elämäntilanteen edessä ja monen muutoksen kynnyksellä, joten raha tulee varmasti tarpeeseen.

Valmistujaislahjan rahallinen arvo riippuu usein antajan suhteesta nuoreen. Myös lahjan antajan oma elämäntilanne pitää ottaa huomioon.

– Mikäli lahjanantajan taloudellinen tilanne on heikko vaikkapa työttömyyden tai sairauden takia, on kohtuutonta olettaa, että sitä pitäisi romuttaa entisestään ison lahjan myötä, Saukkola sanoo.

Saukkolan mukaan seteli ei todellaan ole ainoa vaihtoehto muistaa valmistunutta. Lahjanantaja kun voi aina päättää antamansa lahjan itse. Kukkakin riittää.

– Joskus se voi myös olla jotakin, josta jää pysyvä muisto. Raha kuluu nuorilla nopeasti.

Pysyvä muisto voi jäädä esimerkiksi kantajalleen sopivasta korusta, ajatuksella valitusta kirjasta tai elämyslahjasta. Eettisyyteen ja tuotteen alkuperään kannattaa kiinnittää tavaralahjoissa erityistä huomiota.

Saukkola muistuttaa, ettei lahjan arvoa ei aina voi määrittää vain rahassa.

– Aika ja vaiva ovat myös arvokkaita. Esimerkiksi vintage-maljakko tai grafiikanlehti ovat arvokkaita lahjoja, vaikkei niiden hinta olisikaan ollut kova.

Raha on lahjana usein toivottu, mutta luonteeltaan varsin persoonaton.

Tuntemalla päivänsankarin ja tietämällä tämän harrastukset ja mielenkiinnon kohteet lahjaksi voi antaa vaikka mitä sykähdyttävää. Tällöin oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.

Esimerkiksi huolella valmisteltu teemapäivä, jolloin tehdään vain sankarin suosikkiasioita, on varmasti ikimuistoinen lahja.

– Harkittu ja toivottu lahja on paras lahja. Siksi taustatyö on tärkeää.

Yleensä vieras haluaa antaa edes jotain

Vielä jokunen vuosi sitten häälahjan hankkiminen oli helppoa, sillä monella pariskunnalla oli lahjalista, josta vieraat saivat varata mieluisen lahjan. Nykyään avioidutaan aiempaa vanhempina, joten ihmisille on ehtinyt kertyä kaapit täyteen tavaraa.

Myös häitä järjestetään nykyään vastuullisista ja ympäristöystävällisistä lähtökohdista (siirryt toiseen palveluun).

Häämatkakeräys onkin syrjäyttänyt perinteiset lahjalistat. Lahjaan osallistutaan siirtämällä rahaa morsiusparin tilille, mutta kuinka paljon kuvetta olisi hyvä kaivaa?

– Moni pitää nyrkkisääntönä, että lahjasumma kattaisi hääbudjetista omat ruoka- ja juomakulut. Siksi noin 50 euroa per henkilö on tyypillinen summa, Saukkola sanoo ja muistuttaa, että jokainen tekee päätöksen oman lompakkonsa mukaan.

Nykyään yhä useampi pariskunta myös kirjoittaa hääkutsuunsa, ettei toivo lahjoja. Ei tavaroita eikä euroja matkakassaan.

Juhlapaikalla lahjapöytä saattaa kuitenkin notkua, ja parin toivetta noudattaneelle voi tulla sellofaanialttarin edessä hämmentynyt olo.

Etikettiasiantuntijan mukaan tyhjin käsin saapuneen ei suinkaan tarvitse nolostua, sillä lahjojen tuojat rikkovat hääparin toivetta.

Saukkola sanoo, että jonkinlainen lahjatoive olisi kuitenkin hyvä olla olemassa, sillä moni haluaa antaa edes jotain. Lahjan antamisella kun voi olla tärkeä merkitys juhlavieraalle.

– Esimerkiksi pariskunnalle mieluisen hyväntekeväisyysyhdistyksen tilinumero voisi lisätä kutsuun, jos pari ei itse toivo mitään, kertoo etikettiasiantuntija, tietokirjailija Mirva Saukkola.

Lisää aiheesta:

Mikä olisi kiva lahja opettajalle?

Juhlat tulossa, mitä lahjaksi? "Yleinen summa pyörii 50 euron tienoilla"