Juhlien järjestäjä: panosta suunnitteluun, siivoa vähemmän – lue marttojen 5 vinkkiä mihin satsata ja mistä oikaista

Juhlien järjestämisessä ei kannata yrittää liikoja, vaan toteuttaa oman näköiset juhlat.

Juhlien järjestäminen
Juustokakku on yleistynyt juhlapöydissä, mutta kermakakku on yhä monen mielestä juhlapöydän kuningatar. Usein tarjolla on molempia.
Juustokakku on yleistynyt juhlapöydissä, mutta kermakakku on yhä monen mielestä juhlapöydän kuningatar. Usein tarjolla on molempia.Pauliina Jaakkola/Yle

Kesän juhlasesonki on ovella. Kaukaa viisas suunnittelee juhlat hyvissä ajoin etukäteen ja hoitaa enää viimeisen silauksen juhlien alla. Ihan viimeiseen iltaan järjestelyjä ei kannata jättää, mutta viikossakin ehtii vielä paljon.

Kun aikaa ei ole tuhlattavaksi, on osattava satsata oikeisiin asioihin ja jotain voi jättää kokonaan tekemättä.

Pyysimme kehittämispäällikkö Kaisa Härmälää Marttaliitosta listaamaan, mitkä ovat juhlien järjestäjän tärkeimmät asiat ja ne, missä voi oikaista.

Mihin kannattaa satsata top 5

1. Suunnittele ja kirjaa asiat ylös

2. Valmistele etukäteen

3. Laita koti/tila juhlakuntoon

4. Tee tai tilaa tarjoilut hyvissä ajoin

5. Pyydä apua, jaa töitä

Hyvin suunniteltu on...

Kaisa Härmälän mukaan suunnitteleminen on juhlien valmistelussa kaikkein tärkeintä. Sillä säästää turhia askeleita.

– Ihan ensimmäisenä kannattaa istua alas, miettiä mitä kaikkea pitää tehdä, mitä tarjoiluista ostaa ja mitä tekee itse.

Tarjoilut kannattaa suunnitella realistisesti: se, miten paljon tarvitsee varata riippuu siitä, kuinka paljon vieraita tulee ja käyvätkö he kenties useissa juhlissa, kuten ylioppilasjuhlien aikaan.

Etukäteisvalmisteluja voi tehdä paljon. Pakastimeen voi leipoa etukäteen ja säilyviä aineksia voi hankkia paljon ennen h-hetkeä. Asioita on hyvä laittaa ylös, paperille tai puhelimeen, aina kun niitä pulpahtelee mieleen.

Ennakkovalmisteluihin kuuluu myös astioiden, aterinten, pöytäliinojen ja maljakoiden kartoittaminen. Mahdollisten lisäpöytien ja -tuolien hankkiminen sekä kukkien tilaaminen.

Kesäjuhlissa on usein kuuma ja ulkotilat käytössä, joten piha ja parveke kannattaa siistiä.

– Kylmäsäilytystilan huomioiminen on kesällä olennaista. Yksi jääkaappi harvoin riittää, joten kylmälaukku ja -kalleja tarvitaan. Yksi mahdollisuus on lainata kylmätilaa naapurista.

Juhlapäivälle ei pidä jättää mitään sellaista, minkä voi tehdä etukäteen. Sinne kannattaa jättää vain viimeistelyt ja tarjolle asettaminen.

Härmälä kehottaa myös jakamaan vastuuta, etteivät järjestelyt jää yksille harteille.

– Juhlapäivänänä isäntäväen ei myöskään kuuluisi häärätä keittiössä. Apukäsiksi voi pyytää sukulaisia, työkavereita tai vaikkapa isompien lasten kavereita.

Juhlapäivälle kannattaa jättää enää vain viimeistelyt ja tarjottavien tarjolle asettaminen.
Juhlapäivälle kannattaa jättää enää vain viimeistelyt ja tarjottavien tarjolle asettaminen.Pauliina Jaakkola / Yle

Näissä voi oikaista top 5

1. Siivoaminen

2. Täydellisyyden tavoittelu

3. Tarjottavien määrä

4. Leipominen, itse tekeminen

5. Erityisruokavaliot

Vähempikin riittää

Kaisa Härmälä kehottaa siivoamaan maltilla. Koko talon ikkunoita ei välttämättä tarvitse pestä, yleissiisteys riittää.

– Kaikkia kaappeja ei tarvitse juhlien takia järjestää. Ne paikat siisteiksi, missä juhlavieraat ovat. Voi myös sulkea tiloja ja laittaa oven kiinni johonkin huoneeseen.

Hän huomauttaa että, vieraat eivät tiedä juhlien järjestäjän suunnitelmia.

– Jos jokin menee pieleen tai jää harmittamaan, niin vieraat eivät sitä huomaa. Kukaan ei muista, miten servetti oli taiteltu. Kunhan yleisilme on mukava ja viihtyisä.

"Kukaan ei muista, miten servetti oli taiteltu. Kunhan yleisilme on mukava ja viihtyisä."

Kaisa Härmälä

Juhlien tarjoilujen nyrkkisääntö on se, että vähempikin riittää. Tärkempää on, että tarjottavaa on riittävästi ja se on hyvänmakuista. Hyvä olisi olla sekä suolaista että makeaa.

– Yksinkertaisuus kannattaa: lajeja ennemmin niukasti kuin ylenpalttisesti.

Härmälän mukaan moni yhä tekee tarjottavat itse, mutta ihan yhtä sallittua on ostaa ne valmiina.

Vieraiden erityisruokavaliot kannattaa aina selvittää etukäteen. Erityisruokavalioita noudattavia huomioitaessa kannattaa tehdä tai tilata sellaista, joka sopii mahdollisimman monelle, eikä tehdä erikseen jokaiselle jotakin.

Juhliin kannattaa varata suolaista ja makeaa tarjottavaa.
Juhliin kannattaa varata suolaista ja makeaa tarjottavaa.Pauliina Jaakkola/Yle

"Kun itse viihtyy, vieraatkin viihtyvät"

Kaisa Härmälä muistuttaa, että juhlien järjestämisessä ei kannata yrittää liikoja, vaan toteuttaa oman näköiset juhlat.

– Sellaiset, mitkä omalle väelle sopii ja mistä itse tykkää. Kun itse viihtyy, vieraatkin viihtyvät. Ei kannata välttämättä yrittää toteuttaa jossain lehdessä nähtyä kiiltokuvaa.

Jos vieraita tulee paljon, ei astioiden tarvitse olla samaa sarjaa. Ja aina voi lainata kavereilta tai naapureilta.

– Tärkeintä on, että jokaiselle on lautanen ja kuppi: eikä se, että kaikki ovat samanlaisia. Toki astiat voi myös vuokrata.

Härmälä huomauttaa, että myös päivänsankarin toiveet pitäisi ottaa huomioon. Lisäksi juhlien onnistumiselle on tärkeää, että isäntäväki on hyvällä mielellä, joten siksi kaiken kiireen keskellä pitäisi ehtiä itsekin syödä ja levätä – ja jakaa töitä, ettei niistä tule sanomista.

Vähän ennen juhlia hän kehottaa vielä tekemään mielikuvaharjoituksen.

– Mitä vieras tarvitsee ensimmäisenä astuessaan sisään ja mihin hän sen jälkeen menee ja mitä ottaa. Siten tulee varmistettua, onko muistettu huomioida kaikki.