Poronhoitajien uusi renki työskentelee ilmassa – drooni vähentää kuluja ja työtaakkaa

Nykyaikainen renki etsii lentämällä raatoja ja kokoaa myös poroelon.

poronhoito
Sakari Syvänperä girddiha drone.
Nuori poronhoitaja Sakari Syvänperä halusi oppia uutta ja olikin tällä viikolla Inarin Toivoniemessä opettelemassa dronen lennättämistä.Kaija Länsman / Yle

Inarin Toivoniemessä kymmenkunta poronhoitajaa tuijottaa taivaalle, silmät seuraavat tarkasti uutta renkiä. Parasta poroa -projekti järjesti tällä viikolla kaksipäiväisen koulutuksen siitä, miten drooni voi olla avuksi poronhoidossa.

Kouluttaja Tarmo Aittaniemi on sitä mieltä, että drooni voi olla yhtä hyödyllinen kuin moottorikelkka tai mönkijä. Nyt renki vain työskentelee ilmassa, ei maalla.

– Sillä voi etsiä raatoja, kuvata ja tutkia niitä, kertoo Aittaniemi.

Droonilla voi myös nauhoittaa ääniä, kuten koiran haukuntaa. Kun painaa napista, koira alkaa haukkua. Silloin drooni onkin se haukuttaja, ei koira, kuten ennen.

Aittaniemi uskoo varsinkin nuorten olevan kiinnostuneita tästä apuvälineestä.

– Mitä muualla on ehditty käydä, kommentti on sitten se, että se innostaa nuorempaa sukupolvea. Se ei ole niin vanhaa ja perinteistä, vaan vähän uutta intoa ja tekniikkaa.

Tarmo Aittaniemi.
Tarmo Aittaniemi kertoi poronhoitajille dronekameran mahdollisuuksista Inarin Toivoniemessä.Kaija Länsman / Yle

"Voi käyttää kokoamisessa tai raatojen etsimisessä"

Muddusjärven paliskunnan poronhoitaja Jussa Seurujärvi on tullut kurssille oppiakseen uutta. Hän osaa jo lennättää kuvauskopteria, mutta halusi oppia vielä lisää siitä, miten laitteesta voi saada kaiken hyödyn irti.

– Sitä voi käyttää porojen kokoamisessa tai raatojen etsimisessä. Olen minä tällaisella harjoitellut, mutta vielä en ole saanut siitä niin suurta hyötyä, kertoo Seurujärvi.

Jussa Seurujärvi
Muddusjärven paliskuntaan kuuluva poronhoitaja Jussa Seurujärvi on ennenkin lennättänyt dronea, mutta halusi oppia siitä vielä lisää.Kaija Länsman / Yle

Kaldoaivin paliskunnan nuori poronhoitaja Sakari Syvänperä on koittanut droonia kerran aikaisemmin.

– Etsin yhtä poroa. Ei sitä kyllä löytynyt, naureskelee Syvänperä.

Nyt hän on yrittänyt lennättää kameraa ja oppinut, missä sillä ei saa lentää (siirryt toiseen palveluun), kuten lentokenttien läheisyydessä. Avuliaalta rengiltähän se vaikuttaa, mutta tarvitseeko hän sellaista?

– Saa nyt nähdä miten menee. Näenkö, että sille olisi niin paljon tarvetta, että sellainen pitäisi ostaa, mietiskelee Syvänperä.

Seuraavat droonikoulutukset järjestetään 22.–23.5. Lapin koulutuskeskus REDU:ssa Sodankylässä ja 3.–4.6. Sammun tuvalla Levillä.

Saamelaisalueen koulutuskeskus uudistaa porotalousopintojaan

Nykyaikana poronhoitajan täytyy hallita poronhoidon lisäksi paljon teknisiä laitteita. Saamelaisalueen koulutuskeskus Inarissa aikoo ottaa sen huomioon tulevaisuudessa, kertoo porotalouslinjan opettaja Outi Jääskö.

– Me olemme nyt uudistamassa tutkintoa ja suunnitelleet siihen kokonaisen tutkinnon osan teknisten apuvälineiden ja uusien applikaatioiden käyttämisestä.

– Myös puhelimeen tulee niin paljon erilaisia toimintoja. Nekin kannattaa opetella, neuvoo Jääskö.

Outi Jääskö
Saamelaisalueen koulutuskeskuksen porotalouslinjan opettaja Outi Jääskö Kehottaa poronhoitajia opettelemaan uusien digitaalisten laitteiden käyttöä, vaikka perinnetieto onkin hänen mielestään edelleen tärkeintä.Kaija Länsman / Yle

Esimerkiksi pedon tappamista poroista pitää ilmoittaa nykyään puhelimen kautta ja porotalouden investointihakemuksetkin tehdään tietyn tietokoneohjelman kautta.

– Niitä tulee koko ajan lisää, mutta perinteinen tieto on edelleen tärkeintä, ajattelee Jääskö.