Hyppää sisältöön

Ylen puoluekannatusmittaus: Kokoomus eurovaaleissa suosituin puolue – vihreät ja perussuomalaiset kisaavat kakkossijasta

Eduskuntavaaleissa rökäletappion kärsinyt keskusta on vaarassa menettää yhden meppipaikan eurovaaleissa.

Kokoomus jatkaa eurovaalien suosituimpana puolueena, mutta eniten eurovaalikannatustaan nostaneet vihreät ja perussuomalaiset ovat aivan kintereillä.

Kokoomuksen kannatus on laskenut edellisistä eurovaaleista, mutta hieman alle 20 prosentin kannatus riittää ykköspaikkaan Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kannatusmittauksessa.

Kokoomus on pitänyt Suomen suurimman europuolueen paikkaa vuoden 1999 europarlamenttivaaleista lähtien.

Vihreät ja perussuomalaiset ovat kuitenkin noin 17 prosentin kannatuksellaan iskuetäisyydellä kokoomuksesta. Nämä puolueet ovat myös parantaneet kannatustaan eniten vuoden 2014 eurovaaleihin verrattuna.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtaavat Ylen suuressa eurovaalitentissä torstai-iltana kello 21. Voit katsoa tentin TV1:stä tai Yle Areenasta.

Laimea äänestysinto suosii kokoomusta

Kokoomuksen asemaa eurovaaleissa parantaa puolueen aktiivinen kannattajakunta, joka käy uskollisesti äänestämässä vaaleissa kuin vaaleissa.

Muiden puolueiden kannattajia EU-vaaleissa äänestäminen ei innosta samalla tavalla. Äänestysaktiivisuus eurovaaleissa on tavallisesti jäänyt merkittävästi alhaisemmaksi kuin muissa vaaleissa. Edellisissä eurovaaleissa enemmistö äänioikeutetuista on jättänyt äänestämättä.

Alhaisen äänestysaktiivisuuden takia myös kannatuksen arvioiminen on selvästi vaikeampaa kuin eduskuntavaaleissa, kertoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

– Nämä ovat sellaiset vaalit, joissa suuri osa äänestäjäkuntaa tavallisesti jättää äänestämättä. Äänestämään menevät politiikan penkkiurheilijat ja suurkuluttajat.

Äänestysaktiivisuuteen oma merkityksensä on jopa säätilalla. Aurinkoinen viikonloppu saattaa innostaa lähtemään vaalihuoneiston sijaan kesämökille.

Kyselyssä puoluekantansa ilmoitti vain hieman yli puolet vastaajista, kun Taloustutkimuksen eduskuntavaaleja koskevissa kyselyissä kantansa ilmoittaa tavallisesti yli 60 prosenttia vastaajista.

Keskusta vaikeuksissa myös eurovaaleissa

Kannatusmittauksen mukaan eurovaalien suurin häviäjä olisi keskusta, jonka kannatus on sukeltanut lähes 7 prosenttiyksikköä vuoden 2014 eurovaaleihin verrattuna. Tulos tarkoittaisi keskustan meppiryhmän kutistumista kolmesta euroedustajasta kahteen.

Keskusta käy eurovaalikampanjaa vaikeassa tilanteessa eduskuntavaalien rökäletappion jälkeen. Ehdokaslistalta puuttuvat puolueelle viime eurovaaleissa eniten ääniä keränneet Olli Rehn, Paavo Väyrynen ja Anneli Jäätteenmäki.

Kannatusmittauksen mukaan kokoomus säilyttäisi kolme meppipaikkaansa. Myös kokoomuksen ehdokaslistalla on iso aukko, kun viime eurovaaleissa koko Suomen ylivoimaiseksi ääniharavaksi noussut Alexander Stubb puuttuu joukosta.

SDP:n ja vasemmistoliiton paikkamäärä pysyisi ennallaan, mutta RKP menettäisi ainoan meppipaikkansa. KD puolestaan ei onnistuisi näissäkään eurovaaleissa saamaan edustajaa europarlamenttiin.

Perussuomalaisten paikkamäärä pysyisi kannatusnoususta huolimatta samana, mutta vihreät nostaisi paikkamääränsä kolmeen ja saisi näin ollen jopa kaksi lisäpaikkaa.

Vihreille kannatusmittauksen mukaan tuleva kolmas paikka on kuitenkin erittäin epävarma, sillä viimeisten paikkojen vertailuluvut ovat hyvin lähellä toisiaan. Viimeisestä 13. paikasta kamppailevat tasaväkisesti vihreät, perussuomalaiset ja RKP.

Ahvenanmaan äänestäjät voivat ratkaista viimeisen paikan

Tilannetta voi lopulta vaaleissa kallistaa RKP:n suuntaan se, että puolue saa perinteisesti Ahvenanmaalta noin 10 000 ääntä. Kysely on toteutettu Manner-Suomessa eikä Ahvenanmaalta tulevia ääniä ole otettu tuloksissa huomioon.

RKP:n meppipaikka menisi todennäköisesti europarlamentissa jatkoa hakevalle Nils Torvaldsille.

EU-parlamentissa saatetaan nähdä muutoksia vielä vaalien jälkeen, mikäli Britannia lähtee unionista. Silloin Suomi saa lähettää parlamenttiin vielä yhden edustajan lisää.

Eurovaalit järjestetään tulevan viikonlopun sunnuntaina 26. toukokuuta.

Vaalipiirinä toimii koko maa eli ehdokkaita saa äänestää kaikkialla Suomessa.

Lue lisää:

Eurovaalien oleellisimmat Yle-sisällöt löydät täältä.

Tilaa Ylen Eurooppa-kirje: (siirryt toiseen palveluun) Ylen Eurooppa-toimittajien henkilökohtaiset vinkit ja tunnelmat unionin ytimestä täältä. (siirryt toiseen palveluun)

.
.