1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-vaalit

Britannia ja Hollanti aloittavat äänestämisen tänään – kaikkien aikojen mullistavimmat EU-vaalit kuumentavat tunteita kanaalin molemmilla rannoilla

Tuoreimmat ennusteet lupailevat hajanaista ja jakautunutta EU-parlamenttia. Huomenna perjantaina äänestävät irlantilaiset.

EU-vaalit
Hollanti vaalit
Hollannin Vapauden ja demokratian kansanpuolueen VVD:n EU-vaalien johtohahmo Malik Azmani (keskellä) käynnisti EU-kampanjoinnin goudajuustotilalta vapun alla. Liberaalikonservatiivinen puolue taistelee vaaleissa suurimman puolueen tittelistä oikeistopopulistien kanssa.Lex van Lieshout / EPA

BrysselVakiintuneet puolueet saattavat kärsiä isot tappiot tänään sekä Britanniassa että Hollannissa, kun äänestäjät lähtevät niissä vaaliuurnille ensimmäisinä EU:ssa.

Vaalikamppailu on ollut kiihkeää kummassakin maassa.

Vaaleja edeltävänä iltana Hollannin televisiossa nähtiin vielä kiistanalainen (siirryt toiseen palveluun) vaaliväittely, jossa keskustelivat vain kaksi viime vaalit voittaneen oikeistopuolueen puheenjohtajaa.

Muut puolueet syyttivät niitä vaaliväittelyn junailusta muiden selän takana.

Hollannin pääministeri Mark Rutten liberaalikonservatiivinen Vapauden ja demokratian kansanpuolue VVD taistelee parlamenttipaikoista oikeistopopulistisen Foorumi demokratialle -puolueen kanssa.

Thierry Baudet'n Foorumi demokratialle rynni yllätysvoittoon (siirryt toiseen palveluun) alkukevään maakuntavaaleissa. Baudet muun muassa ajaa Hollannin eroa EU:sta eli Nexitiä.

Hollantia kohahdutti juuri vaalien alla paljastus, että maan oikeusministeriössä on piiloteltu tilastoja turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista. Valtiosihteeri joutui eroamaan.

Tapauksen ennakoidaan satavan oikeistopopulistien laariin vaaleissa.

Britannia EU-vaalit
Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage puhui kannattajilleen tiistai-iltana Lontoossa.Andy Rain / EPA

Britanniassa puolestaan brexit-puolue näyttää nappaavan jopa kolmanneksen äänistä.

Britit pääsevät näyttämään kantansa pahasti takkuilevaan EU-eroon äänestämällä jäsenyyttä kannattavia tai sitä vastustavia ehdokkaita. Vaalit ovatkin siellä eräänlainen brexit-kansanäänestyksen korvike.

Vaalivoittoa ennustetaan myös liberaalidemokraateille, jotka haluavat pysäyttää brexitin (siirryt toiseen palveluun). LibDemin vaalilause on "Bollocks to Brexit", jonka voisi kääntää suomeksi "Paskat brexitistä".

Uusia puolueita nousee

Asetelma on samankaltainen monessa muussakin EU-maassa. Vakiintuneiden puolueiden ennustetaan kärsivän tappioita siellä täällä.

Tuloksena on todennäköisesti aiempaa hajanaisempi ja pirstoutuneempi parlamentti. Siitä asti kun parlamentti valittiin ensimmäisen kerran vaaleilla vuonna 1979, konservatiivien EPP ja sosialidemokraattien S&D ovat hallinneet parlamenttia.

Nyt näyttää, että ne eivät pysty näiden vaalien jälkeen enää muodostamaan enemmistöä. Ne saattavat ennusteiden mukaan menettää yhteensä liki sata paikkaa (siirryt toiseen palveluun) 751-jäsenisessä parlamentissa.

Britannia EU-vaalit
Liberaalidemokraateille ennustetaan vaalivoittoa Britanniassa. Kuvassa keskellä puolueen puheenjohtaja Vince Gable.Will Oliver / EPA

Esimerkiksi parlamentin liberaaliryhmä Alde saattaa saada parlamenttiin yli sata edustajaa eli 38 edustajaa nykyisten 67:n lisäksi.

Lisäys johtuu ennen kaikkea siitä, että Alde liittyy yhteen Ranskan presidentti Emmanuel Macronin uuden Renessanssi-vaalilistan kanssa. Tuohon ryhmään liittynevät myös Britannian liberaalidemokraatit siihen asti, kunnes brexit toteutuu.

Uuden Alden ennakoidaan nousevan parlamentin kolmanneksi suurimmaksi (siirryt toiseen palveluun) EPP:n ja S&D:n jälkeen. Sen valta kasvaa ennen kaikkea sen ansiosta, että siitä tulee tärkeä vaa'ankielipuolue, kun parlamentissa haetaan enemmistöä.

Myös vihreille sekä populisteille ja erilaisille ääriryhmille ennakoidaan vaalivoittoa. Vihreät saisivat viisi paikkaa nykyisten 50:n lisäksi ja ääriryhmät voisivat kasvaa yhteensä noin 180 paikkaan.

Seuraavaksi vuorossa Irlanti perjantaina

Britit alkavat äänestää torstaiaamuna yhdeksältä ja hollantilaiset puoli yhdeksältä Suomen aikaa. Hollannin osalta ovensuukyselyjen tuloksia saadaan myöhään illalla. Britannian tulos julkaistaan vasta sunnuntaina, kun kaikissa maissa on äänestetty.

Perjantaina vaaliuurnille lähtevät irlantilaiset ja lauantaina latvialaiset, tsekit, slovakialaiset ja maltalaiset.

Sunnuntaina eurovaalit pidetään muissa EU-maissa. Parlamentti julkaisee kello seitsemältä Suomen aikaa tulosennusteen niistä maista, joissa äänestys on päättynyt. Yhdeksältä illalla saadaan tulosennuste koko EU:sta.

Italiassa äänestys tosin päättyy vasta puoliltaöin Suomen aikaa.