Norjan poliisi takavarikoi yli 1 800 laitonta asetta maan historian suurimmassa vyyhdissä – poliiseja ja sotilaita mukana pimeässä asekaupassa

Tutkinnassa löytyi yli 120 asetta, jotka oli varastettu Norjan puolustusvoimilta.

Laittomat aseet
Poliisin takavarikoimia aseita
Norjan poliisin takavarikoimien laittomien aseiden joukossa oli muun muassa konepistooleja ja revolvereja. Norjan poliisi

Norjan poliisi on paljastanut maan historian suurimman laittomien aseiden kauppaan liittyvän rikoskokonaisuuden.

Vuonna 2015 alkaneen tutkinnan aikana on takavarikoitu 2 361 asetta, joista 1 815 on laittomia, Norjan poliisi kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Joukossa on rynnäkkökivääreitä, konepistooleja, revolvereja ja jopa ase, jota voidaan käyttää panssariajoneuvoja vastaan, kirjoittaa Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Tähän mennessä 67 ihmistä on saanut syytteen osallisuudesta laittomaan asekauppaan. Epäiltyjen joukossa on poliisin ja puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvia henkilöitä ja asekeräilijöitä.

NRK:n mukaan vyyhteen liittyen on annettu jo ýhteensä 17 tuomiota.

Poliisin takavarikoimia aseita
Poliisi epäilee, että osa takavarikoiduista aseista oli tarkoitus myydä ulkomaille, koska niissä oli hintalappu, jossa hinta oli merkitty euroina.Norjan poliisi

Yli sata sotilasasetta varastettu puolustusvoimilta

Tutkinnassa paljastui, että poliisin ja puolustusvoimien aseiden käsittelyyn liittyvissä käytännöissä on ollut puutteita. Osa takavarikoiduista aseista oli varastettu puolustusvoimien tuhottavaksi määrämien aseiden joukosta.

Tutkinnanjohtaja Skule Worpvik kertoi NRK:lle, että he löysivät 122 asetta, jotka puolustusvoimat oli rekisteröinyt tuhotuiksi.

Norjan puolustusvoimat ja poliisi ovat ryhtyneet toimiin, jotta aseiden hallinnointi niiden organisaatioissa paranee.

Lisäksi tutkinnassa selvisi, että monet asekauppiaat ja asekeräilijät eivät noudata sääntelyä. Kauppaa on käyty muun muassa aseilla, jotka on rekisteröity deaktivoiduiksi.

Poliisi epäilee, että monet operaation aikana takavarikoiduista aseista oli tarkoitus myydä ulkomaille.