Brittimedia: Osa ministereistä haluaa Mayn ulos – alahuoneen johtaja erosi protestina pääministerin toiminnalle

Britannian pääministerin Theresa Mayn lähtöä on uumoiltu jo pitkään, mutta nyt brittimedia povaa nopeaa eroa.

Brexit
Theresa May
Pääministeri May matkalla parlamenttiin kyselytunnille keskiviikkona.Will Oliver / EPA

Britanniassa useat hallituksen ministerit ovat kertoneet BBC:lle, että pääministeri Theresa May ei voi jatkaa tehtävässään brexit-sotkun takia.

Myös useat konservatiivien kansanedustajat vaativat Mayn eroa.

May on kertonut kansanedustajille, että uutta erosopimusta koskeva lakiehdotus julkaistaan perjantaina. Mayn mukaan lakiehdotus sisältää kohdan, jonka mukaan parlamentti pääsee äänestämään uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämisestä.

BBC:n lähteiden mukaan tyytymätön sisäministeri Sajid Javid aikoo vaatia Mayta poistamaan lakiesityksestä äänestyksen toisen kansanäänestyksen järjestämisestä.

Uutiskanava Sky Newsin lähteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) pääministeri olisi eroamassa nopeasti. Uutistoimisto Reutersin hallituslähteen mukaan May ei aio kuitenkaan antaa keskiviikkona lausuntoa mahdollisesta erostaan.

Telegraph-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun)kaksi keskeistä ministeriä – Skotlannin asioista vastaava David Mundell ja sisäministeri Javid ovat pyytäneet tapaamista Mayn kanssa.

BBC:n mukaan osa ministereistä katsoo edelleen, että Mayn tulisi jatkaa lakiehdotuksensa viemistä parlamentin äänestettäväksi.

Työväenpuolue on arvostellut Mayn uutta suunnitelmaa. Puolueen puheenjohtajan Jeremy Corbynin mukaan uusi esitys on vain uudelleenpakattu versio Mayn vanhasta erosopimuksesta, jonka parlamentti on jo torjunut kolme kertaa.

Mayn aikoo tuoda lakiesityksensä EU-erosopimuksesta parlamentin äänestettäväksi kesäkuun alkupuolella.

Alahuoneen johtaja erosi

Alahuoneen johtaja Andrea Leadsom erosi keskiviikkona tehtävästään protestina pääministerin tavalle käsitellä Brexit-kriisiä.

Leadsom, joka on Mayn puoluetoveri, kirjoitti kirjeessä Maylle, että hän eroaa, koska ei enää usko, että "meidän lähestymistapamme toteuttaa vuoden 2016 kansanäänestyksen tuloksen".

Vuonna 2016 britit äänestivät EU-eron puolesta neljän vuosikymmenen jäsenyyden jälkeen.

Lue myös:

Brittien pörröinen moottoriturpa Boris Johnson tahtoo nyt pääministeriksi – kampanjoi jo päästäkseen konservatiivien johtoon

Lähteet: Reuters