Herätys: Kokoomus on eurovaalisuosikki, seksityö voi voimauttaa, somen esikuvat vaikuttavat jatko-opintohaluihin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kokoomuksen europarlamenttivaalien kampanjointia Narinkkatorilla Helsingissä.
Kokoomuksen europarlamenttivaalien kampanjointia Narinkkatorilla Helsingissä 22. toukokuuta.Laura Ukkonen / Lehtikuva

Ylen kannatusmittaus: Kokoomus suosituin puolue eurovaaleissa

Kokoomus jatkaa eurovaalien suosituimpana puolueena, mutta eniten eurovaalikannatustaan nostaneet vihreät ja perussuomalaiset ovat aivan kintereillä. Puoluekannatusmittaus lupaa kannatustaan eniten viime vaaleista nostaneille vihreille jopa kahta lisäpaikkaa parlamenttiin, mutta kisa viimeisestä paikasta tulee olemaan tiukka vihreiden, perussuomalaisten ja RKP:n välillä.

Eurovaalien äänestys käyntiin Britanniassa ja Hollannissa

Britannia EU-vaalit
Liberaalidemokraateille ennustetaan vaalivoittoa Britanniassa. Kuvassa keskellä puolueen puheenjohtaja Vince Gable.Will Oliver / EPA

Tänään on europarlamentin vaalien varsinainen äänestyspäivä Britanniassa ja Hollannissa. Vaalikamppailu on molemmissa maissa ollut kiivasta. Europarlamentin koostumuksen uskotaan vaalien myötä muuttuvan merkittävästi. Pitkään hallinneet sosialistit ja kristillisdemokraatit menettänevät paikkoja. Kyselyjen mukaan voittoon kirivät Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uusi liberaali Renessanssi-vaalilista samoin kuin vihreät sekä erilaiset populisti- ja ääriryhmät.

Sorvataanko hallitusohjelmaa vielä ensi viikolla pitkäänkin, Yle seuraa väännön käänteitä

Antti Rinne
Mikko Koski / Yle

Hallitusohjelman pitäisi olla paketissa perjantaiksi ja joillekin neuvottelupöydille annettiin keskiviikko-illaksi tiukka takaraja, kun aikataulut näyttivät venyvän. Hallitusneuvottelija Antti Rinne (sd.) kertoi, että visaisimmat kysymykset ratkaistaan lopulta puheenjohtajien pöydässä. Yle seuraa aamutunneilta alkaen, saadaanko paketti kasaan.

Seksityöläinen Tiia rakastaa ammattiaan ja uskoo seksityön voivan voimauttaa asiakkaita

Tiia istuua etualalla katsoen suoraan kameraan, sängyllä taustalla makaa nainen selkä kameraan päin.
Seksityötä tekevä Tiia Forsström on myös tietokirjailija ja Sexpon hallituksen puheenjohtaja.Henrietta Hassinen / Yle

Kun espoolainen Tiia Forsström alkoi nelisen vuotta sitten myydä seksipalveluja, hän yllättyi. Moni asiakas tuli hänen luokseen hakemaan paljon muutakin kuin pelkkää seksiä. Forsström kokee, että parhaimmillaan seksityöntekijän ja asiakkaan kohtaaminen sisältää sellaista läsnäoloa ja nähdyksi tulemista, että se voi olla hyvinkin eheyttävää ja voimauttavaa.

Sosiaalisen median esikuvat ovat nuorelle yhä tärkeämpiä jatko-opintojen valinnassa – omien vanhempien merkitys vähentynyt

Tre vänner
14 000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa vastasi tutkimukseen. Chanette Härus / Yle

Nuorten päätöksiin vaikuttavat erityisesti esikuvina toimivat julkisuuden henkilöt, joita somesta seurataan. Oma äiti on kuitenkin edelleen tärkeä vaikuttaja monelle tytölle. Myös välivuoden pitämisestä näyttää tulleen vakiintunut valinta monelle nuorelle.

Koko maassa viilenee reilusti

Torstai-iltapäivän sää
Yle Sää

Torstaina on koko maassa selvästi viime päiviä viileämpää. Lämpötila laskee kauttaaltaan noin 10 astetta alkuviikon lämpötiloista. Etelässä lämpötila nousee päivällä ylimmillään 20 asteen tienoille. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.