1. yle.fi
  2. Uutiset

Rinne tapaa illalla häntä hoitaneita hoitajia: "Moni on tyytyväinen, etteivät pörriäiset pörrää soten ympärillä kuten aiemmin"

Puolueet pääsivät hallitusneuvotteluissa sopuun sote-uudistuksen rakenteesta. Yle seurasi neuvotteluiden käänteitä.

hallitusneuvottelut
Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd.) keskiviikkona Säätytalossa. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa, mitä hän kertoi torstain neuvotteluista.
  • Yle seurasi tapahtumien etenemistä tässä artikkelissa. Klikkaamalla jutun kuvaa pääset katsomaan, miten Antti Rinne kommentoi torstain neuvottelutilanneta.

Hallitusneuvottelija Antti Rinteen (sd.) mukaan verotuksesssa on eniten auki olevia kohtia. Tämä koskee erityisesti yritysten verotusta ja omistamiseen liittyvää verotusta.

Rinne ei suostunut sanomaan tarkasti, milloin hallitusohjelma saadaan valmiiksi, vaan kuittasi toimittajien kysymyksen joskus, mutta lisäsi sitten ensi viikolla. Alunperin Rinteen tavoitteena oli saada ohjelma valmiiksi huomenna perjantaina.

Rinne kertoi jo torstaina aamulla, että soten hallintomallista on saavutettu ratkaisu.

Uudessa mallissa on edelleen 18 maakuntaa, jotka ovat eräänlaisia itsehallintoalueita. Pääkaupunkiseudulle on tulossa oma erillisratkaisu. Se aiotaan ratkaista vuoden loppuun mennessä.

– On sovittu siitä, että kunnat ja kaupungit voivat toimia myöskin tuottajina, Rinne kertoi.

Ajatuksena on, että julkinen sektori toimii sotessa päätuottajana. Verotuksen ja monikanavarahoituksen osalta tulee parlamentaarinen valmistelu.

Parlamentaarinen valmistelu tarkoittaa siten sitä, että myös oppositiopuolueet pääsevät osallistumaan halutessaan rahoituksen pohdintaan.

Rinne sanoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa, että hän tapaa illasta henkilökuntaa, joka hoiti häntä sairausloman aikana. Rinne arvioi, että hoitajat varmasti antavat kommentteja tuoreesta sote-ratkaisusta.

– Nyt järjestäminen ja palveluiden tuottaminen tapahtuu julkisen sektorin toimesta. Luulen, että siihen aika moni ihminen on tyytyväinen. Nyt ei pörriäiset ja mehiläiset pörrää tässä ympärillä kuten aiemmassa mallissa, Rinne sanoi.

Hallitusneuvottelujen sote-sopu julkaistiin – lue linjaus tästä

Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saapui hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 23. toukokuuta
Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan, miten neuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd.) kommentoi neuvottelutilannetta torstaiaamuna.

Markkinamalli putosi kyydistä

Viime hallituskaudella perustuslakivaliokuntaan törmäilleen valinnanvapausmallin jääminen pois kerää kiitoksia vasemmistoliitolta ja vihreiltä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo olevansa sopuun tyytyväinen.

– Keskeinen muutos on, ettei tässä sovussa ole mitään yksityistämiseen pakottavaa elementtiä. Palvelut tuotetaan pääosin julkisina, Andersson kertoi alkuillalla.

Samoin arvioi vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

–Markkinamalli on pudonnut kyydistä, se on ihan hyvä, koska se aiheutti perustuslakivaliokunnassa suuria ongelmia.

Haaviston mukaan vihreille oma metropolialueen ja pääkaupunkiseudun hallintomalli on keskeinen asia.

– Täällä (pääkaupunkiseudulla) on hyvin erilliset haasteet ja kysymykset.

Andersson lisäsi, että pääkaupunkiseudun erillisjärjestely vaatii vielä lisäselvityksiä perusoikeuksien näkökulmasta.

– Suurin huoli on, miten voidaan turvata riittävät vaikutusmahdollisuudet myös isossa maakunnassa, kuten Uudellamaalla, jossa asuu 1,5 miljoonaa asukasta.

Sote-uudistukselle asetettiin viime hallituskaudella kolmen miljardin säästötavoite. Pekka Haaviston mukaan säästöjä tavoitellaan nytkin.

– Tottakai säästöjä etsitään myös pitkällä välillä, että vaikutus tulisi kestävyysvajeeseen.

Hallituksen ja hallitusohjelman syntymisen aikataulua Haavisto ei täsmentänyt.

–Vaikea sanoa. Lähipäivät tehdään erittäin paljon työtä näiden ympärillä.

Maakuntavero tavoitteena

Sote-alaryhmän puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi torstaina iltapäivällä, että maakuntien mukana on tulossa myös maakuntavero.

Keskustan Anu Vehviläinen osallistui hallitusneuvotteluihin Säätytalolla Helsingissä 23. toukokuuta.
Sote-alaryhmän puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi torstai-iltapäivällä, että tavoittena on muun muassa maakuntavero 18 sotemaakunnan rahoittamiseksi.Vesa Moilanen / Lehtikuva

– Maakuntavero on yhteisenä tavoitteena. Siitä ei ole tehty laajempaa selvitystä ja se on niin iso asia, että on selvää, että siitä on tehtävä selvitys erikseen – ja tehdä se myös parlamentaarisesti, Vehviläinen sanoi Säätytalon portaikossa.

Onko luvassa edellisellä hallituskaudella tavoiteltuja säästöjä, ei Vehviläinen halunnut yksilöidä.

– Tietysti ajatellaan sillä tavalla, että pidemmässä juoksussa sote tuo säästöjä digitalisaation ynnä muun kautta, mutta en halua tässä vaiheessa, kun neuvottelut ovat näin kesken, sanoa yhtään enempää yksityiskohdista.

Mitä kaikkea maakunnille lopulta siirtyy, on vielä auki. Vehviläisen mukaan monella puolueella on ollut omia toiveita, mutta nyt viiden puolueen yhteinen tahtotila on aluksi sote-palveluiden, ensihoidon ja pelastustoimen vieminen maakuntiin.

– Vuoden 2020 loppuun mennessä tehdään parlamentaarinen selvitys siitä, mitä tehtäviä siirretään maakunnille ja sen jälkeen arvioidaan lainsäädäntötyöt.

– Soten pitää edetä ensimmäisenä, siitä on yhteinen näkemys. Siinä pyritään lainsäädäntötyöhön mahdollisimman nopeasti. Siinäkin on monia selvitettäviä asoita aluksi, Vehviläinen paljasti aikatauista.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson saapui hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 23. toukokuuta.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaikutti sotesovun myötä toiveikkaalta myös Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen säilymisen suhteen. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Henriksson: Kirkko keskelle kylää

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo, että valmistunut sote-malli suuri kompromissi.

– Tässä on laitettu kirkko keskelle kylää ja Suomeen tulee 18 maakuntaa. Samalla etsitään Uudellemaalle ja Helsingille erillisratkaisu.

– Ja katsotaan, että se on sellainen kokonaisuus, jolla päästään eteenpäin, Henriksson sanoi puolen päivän jälkeen tavastessaan mediaa Säätytalossa.

Henrikssonin mukaan mallissa maakunnat saavat päättää, miten ne itse hoitavat tehtävänsä ja siinä voivat olla tuottajina tilanteen mukaan kunnat, yksityiset ja kolmas sektori.

– Kyllähän yksityisiä tullaan tarvitsemaan tässäkin sote-ratkaisussa ihan samalla tavalla kuin tänä päivänä ja ehkä vähän enemmänkin. Myös kolmatta sektoria tullaan tarvitsemaan.

Vaasan keskussairaalan päivystys saattaa sittenkin säilyä

Maakuntiin siirtyvät tässä vaiheessa ensihoito ja pelastustoimi. Tarkoitus on käydä tulevaisuudessa läpi, mitä muuta on viisasta ottaa mukaan, Henriksson kertoi.

RKP:lle on ollut tärkeää, että Vaasan keskussairaalassa säilyisi niin sanottu laaja päivystys. Nyt se näyttää toteutuvan, vaikka Henrikssonin mukaan asiaa on käsitelty muissa pöydissä kuin puheenjohtajien palavereissa.

– Minä luotan siihen, että jos tulee 18 maakuntaa, niin niitä kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti. Se tarkoittaa sitä, että meillä on toimivat palvelut jokaisessa maakunnassa.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saapui hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 23. toukokuuta
Hallitusneuvottelija Antti Rinteen (sd.) mukaan ainakin verotustyöryhmän työ jatkuu puheenjohtajapöydän apuna ensi viikon puolelle.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Verotus ja rahoitus aiheuttaa vielä päänvaivaa

Toistaiseksi näyttää siltä, että juuri rahoitus- ja verotuskysymykset venyttävät neuvottelujen aikataulua ja siten hallitusohjelman valmistumista.

–Se (verotuskysymys) on varmaan auki niin kauan, kunnes saadaan kokonaiskäsitys taloudesta. Me joudumme varmaan käyttämään puheenjohtajapöydässä tukena talous- ja veroryhmää, jotta nähdään, että rahat riittävät siihen, mitä päätetään, Rinne perusteli.

Rinne sanoi, että puolueet saavat todennäköisesti ensi viikolla hallitusohjelman valmiiksi. Neuvottelut venyvätkin alkuperäisestä aikataulusta, koska alun perin valmista piti perjantaina.

Tämä ei sinänsä ole yllätys, sillä keskiviikkona tihkui tietoja, joiden mukaan joillekin alaryhmille oli annettu pohdintojen takarajaksi myöhäinen keskiviikkoilta.

Ilmastokysymyksissä sopu yöllä

Ilmasto- ja ympäristökysymyksissä on Rinteen mukaan päästy jo maaliin alaryhmien osalta.

– Minun ymmärtääkseni viime yönä on päästy sopuun – tai oikeastaan kävin puhelinkeskustelun, jonka perusteella olen sitä mieltä, että on päästy yhteisymmärrykseen, Rinne kertoi.

Hieman aiemmin Rinne paljasti käyneensä puhelinkeskusteluja vielä yhden aikaan yöllä. Rinne ei myöskään vahvistanut Helsingin Sanomien tietoa (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan hoitajamitoituksesta olisi neuvotteluissa päästy sopuun.

Lehden mukaan vanhusten hoivan hoitajamitoituksen vähimmäistasoksi kirjataan 0,7.

Lue myös:

Analyysi: Rinteen sote-pakasta pullahti voitto keskustalle, demarit näyttivät yksityisille firmoille kaapin paikan

Antti Rinne: "Rahoitus ja verotus lähes selvillä" – hallitusneuvottelut venyvät ensi viikkoon, Rinne hiiltyi toimittajan kysymykseen

Rinteen mukaan seuraava hallitus ei leikkaa, vaan lisää tuntuvasti menoja – HS: Uusi hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla

Tyly arvio hallitusneuvottelujen sisäpiiristä: Johtajuus puuttuu, menot kattavista tuloista ei vielä tietoakaan

Lue seuraavaksi